Kazdağları için mücadele sürüyor

Kazdağları’ndaki altın ve bakır madeni çalışmaları nedeniyle ağaçların kesilmesine karşı Kadıköy’de eylem düzenlendi. Yapılan basın açıklamasında, “Eğer bu yıkım durdurulmazsa 1 milyona yakın ağaç katledilecek. Kesilen sadece ağaçlar değildir, tüm Türkiye'nin nefesidir” denildi

11 Kasım 2024 - 14:28

Dünyanın Alpler'den sonra ikinci büyük oksijen deposu olarak bilinen Kazdağları’ndaki altın ve bakır madeni çalışmaları nedeniyle ağaçların kesilmesine yönelik tepkiler devam ediyor. 9 Kasım Cumartesi günü İstanbul Kazdağları Dostlarının çağrısıyla çok sayıda kişi, Kazdağları'ndaki orman katliamına karşı Kadıköy İskelesi önünde bir araya geldi. “Kazdağları'nın altı üstünden değerlidir” pankartı açılan eylemde “Susmuyoruz korkmuyoruz, ranta teslim olmuyoruz”, “Susma haykır, katliama hayır” ve “Yık yık nereye kadar, bitti artık buraya kadar” sloganları atıldı.

Yapılan basın açıklamasında Cengiz Holding'in Çanakkale'nin Bayramiç ilçesine bağlı Hacıbekirler köyünde kurmak istediği 60 bin dönüm ruhsat alanına sahip Halilağa Altın-Bakır Madeni projesi için halkın tüm itirazlarına rağmen orman katliamına başladığı bilgisi verildi. 5 bin 200 dönümlük ormanlık alanda yüzbinlerce ağaç ve içindeki tüm canlılarla birlikte çok büyük bir orman ekosisteminin tehdit altında olduğunu söyleyen Uçar, Kazdağları'nda geri dönülmez bir yıkıma sebep olacak bu projenin derhal iptal edilmesi çağrısı yaptı.

“1 MİLYONA YAKIN AĞAÇ KATLEDİLECEK”

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: Kazdağları’nda geri dönülemez bir yıkılma sebep olacak, geleceğimizi yok edecek bu projenin derhal iptal edilmesi gerekmektedir. Eğer bu yıkım durdurulmazsa 1 milyona yakın ağaç katledilecek. Kesilen sadece ağaçlar değildir, şirket ve bu yıkıma izin veren tüm yetkili kurumlar bilsinler ki, kesilen tüm Türkiye'nin nefesidir. Eğer bu yıkım projesi gerçekleşirse Kazdağları ekosistemi geri dönüşü olmayacak şekilde zarar görecek. Proje kapsamında 3 köy, onlarca verimli tarım alanı haritadan silinecek. 55 köyün su kaynağı, Kocabaş Çayı'nın suları maden projesine tahsis edilecek. Madenin yaratacağı kirlilik Bayramiç ve Ezine tarım alanlarını, yaşam alanlarını yüzyıllarca tehdit edecek."

Köylülerin tarlalarıyla ilgili kamulaştırma davaları açıldığının aktarıldığı açıklamada, “600 dönümlük tarım alanı gasp edilerek şirkete peşkeş çekildi ve proje kapsamında yok edilecek. 'ÇED olumlu' kararının iptali için 94 davacı ile açılan dava, davacılardan yana olan bilirkişi raporuna rağmen, 3 kişilik mahkeme heyeti tarafından 1 karşı oy ile kaybettirildi. Karar Danıştay'da temyiz edildi. Halilağa Bakır Madeni Projesinin ÇED raporu hatalar ve usulsüzlüklerle doludur, bilirkişilerin 'kamu yararı yoktur ve projenin gerçekleşmesi halinde yöreye geri dönüşsüz zararları olacaktır' dediği proje derhal iptal edilmelidir” denildi.

“MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Açıklamada son olarak, “Ağaç kesimlerinin durdurulması, iş makinalarının alandan çekilmesi ve projenin iptali için mücadelemizi sürdüreceğiz. İşletme izninin, orman tahsis izinlerinin, Gayri Sıhhi Müessese İzni ve 1. Sınıf İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatının, kamulaştırma kararlarının iptali için yeni hukuki süreçleri başlatacağız. Bu usulsüzlüklere göz yuman ve izin veren tüm kişi ve kurumlar için suç duyurusunda bulunacağız. Geri dönüşü mümkün olmayan ekolojik tahribatlara ve ekokırıma yol açacak Halilağa Altın Bakır Madeni Projesi’nin ve tüm diğer projelerin iptal edilmesi için sonuna kadar mücadele edeceğiz” denildi.


ARŞİV