Küba'yla dostluğun resimli hikâyesi

Küba ile Türkiye arasındaki 60 yıllık dostluk, CKM’de açılan bir sergiyle kutlanıyor. 11 Aralık’a kadar devam edecek sergide Küba’nın önemli ressamlarının eserlerini görmek mümkün.

05 Aralık 2012 - 11:26
Küba ile Türkiye arasındaki 60 yıllık dostluk, Caddebostan Kültür Merkezi’nde açılan bir sergiyle kutlanıyor. 11 Aralık’a kadar devam edecek sergide Küba’nın önemli ressamlarının eserlerini görmek mümkün.
 
Semra ÇELEBİ
Fotoğraflar: Gürbüz ENGİN
 
Diktatör Batista’yı deviren Fidel Castro ve Ernesto Che Guevera’nın önderliğindeki gerilla hareketinin zaferiyle kurulan “halk” devleti Küba, sosyalist bir ülke olması nedeniyle birçok ülke tarafından düşman ilan edilse de Türkiye ile dostluğunun 60. yılını kutluyor. Küba Türkiye ikili ilişkilerinin 60. yılı dolayısıyla Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi, Küba’nın önemli ressamlarının eserlerine ev sahipliği yapıyor. Kadıköy Belediyesi ve Küba Cumhuriyeti Büyükelçiliği ile Küba’daki ilk ve tek Türk kuruluşu olan Giraylar Uluslararası Danışmanlık A.Ş.’nin katkılarıyla düzenlenen serginin açılışına; Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Küba Cumhuriyeti Büyükelçisi Jorge Quesada Concepcion, Giraylar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Giray ile serginin küratörü Oscar Llames Gomez katıldılar. Selami Öztürk sergiyi çok beğendiğini belirterek “Gerçekten çok başarılı bir sergi olmuş. Tüm eserleri tek tek gezdim, hem renk kullanımı hem anlatım muhteşem. Tek eksiği hiçbir resimde puro yok! Kültürel ve sanatsal ilişkiler her zaman dünya barışına katkı verir; ilişki ve sıcaklığı yaratan unsurlardır. O bakımdan Küba sergisinin buraya gelmiş olması Türkiye-Küba ilişkilerine katkıda bulunacaktır. İki ülkenin ilişkilerinin daha da gelişmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Küba da tıpkı bizim gibi bağımsızlığına düşkün, öz yapısı içerisinde kendi kendine yetmeye çalışan bir ülke.”

‘EN İYİ KÖPRÜ KÜLTÜR’
Büyükelçi Jorge Quesada Concepcion ise bu sergi için uzun süredir çalıştıklarını belirtti:
“Sergimizi Türkiye halkının beğenisine sunmaktan dolayı çok mutluyuz. Biz bu sergiyi özellikle Türkiye halkının Küba kültürünü daha yakından tanıması için düzenledik. İki ülke arasındaki en iyi köprünün kültür olduğuna inanıyoruz. Ümidimiz şu ki; buraya gelen ziyaretçiler Küba kültürünü tanıyacaklar ve bu sergi Türk kültürünün de Küba’da tanıtılması için bir başlangıç olacak. Serginin İstanbul gibi sanata yakınlığıyla tanınan bir şehirde gerçekleştirilmiş olmasından dolayı da çok mutluyuz.” Sergi, farklı nesillerden Kübalı sanatçılara ait ve Küba resim sanatının en değerli örneklerini temsil eden 22 eserden oluşuyor. Görsel Sanatlar Ulusal Ödüllü Manuel Mendive, Roberto Fabelo, Nelson Domínguez, Flora Fong, Pedro Pablo Oliva gibi bazı sanatçıların eserlerinin yanı sıra; genç ama uluslararası seviyede ün yapmış Kcho, Joan Capote, Reinerio Tamayo gibi sanatçıların resimleriyle,tanınmaya yeni başlayan Diego Torres, Ernesto Estévez, Carlos Guzmán gibi bir grup sanatçının eserleri, bu sergide biraraya geliyor. Oscar Llane Gomez’inküratörlüğünde gerçekleşen sergi, son 4 nesilden Kübalı sanatçıları tanıyabilmenin yanı sıra figürasyondan peyzaj ve soyut temalara kadar çeşitli alanlarda eserleri görme fırsatı sunuyor. Sergi kapsamında ayrıca Küba tarihinde önemli askeri başarılara imza atmış devrim kumandanı olan Guillermo Garcia Frias’ın yazdığı “Gerçekle Buluşma” adlı kitabı da okurla buluşuyor. “Küba Mozaik” adını taşıyan sergi, 11 Aralık tarihine kadar Caddebostan Kültür Merkezi Performansbir katında sanatseverler tarafından izlenilebilir.
 
 
 
 
 

ARŞİV