Kedi-kondu yapmaya ne dersiniz?

Doğanın gerçek sahibi hayvanlar, “kentleşmenin” cezasını en çok çekenler… Hele de kış kapıya dayanmışken.

16 Ocak 2015 - 10:28
Kadıköy Belediyesi, şu sıralar yaptığı “Kedi Köşkleri” ile kediler için korunaklı, tahtadan yapılar inşa etmeye başladı. Herkesin elinde belediye imkanları yok ama birçok Kadıköylü, kendi kedi evlerini yapıp evlerinin önüne koyuyor. Yine de sayıları bilinmeyen sokak hayvanları için daha çok kedi-köpek evine ihtiyaç var. Üstelik bunlardan bir tane yapmak hiç de zor değil.

KEDİ-KONDULAR: KARTON EVLER
Yolda gezerken mutlaka yağmurdan korunan bir köşeye bırakılmış, önünde küçük bir delik olan karton kutular görmüşsünüzdür. Can sıkıntısıyla tekmelemeden veya kaldırıp çöpe atmadan içine bakın, mutlaka sığınmış bir kedi göreceksiniz. Kedi evlerinin en kolay yapılanı karton evler, bakkaldan alınabilecek ve yetişkin bir kedinin sığabileceği herhangi bir kartonun; dört tarafının kapatılması, yağmurdan korunması için poşetlenmesi ve bıçakla bir giriş açılmasıyla hazır hale geliyor. Kullanmadığınız bir kıyafetinizi altına sererek karton evi daha da kullanışlı hale getirebilirsiniz. Hazırlanması çok kolay olan karton evini, son olarak yağış almayan bir yere bırakmak ve “Kedilerin kullanması içindir” diye uyarı asmak yeterli. Bazı Kadıköylüler karton ev yapımında o kadar profesyonelleşmişki Yeldeğirmeni’ndeki eski mezarlıkta “kedi evi sitesi”ne rastlamak mümkün.
YALITIMIYLA ÜNLÜ: LEĞEN EVLER
İki tane leğen ve bir yapıştırıcıyla birçok kediye kaliteli bir sığınak yapabileceğinizi biliyor musunuz? Leğenlerden birini kediye kapı olacak şekilde keserek, 2 leğeni kenarları birbirine değecek şekilde üst üste yapıştırıp, alt kısmına da eski bezler sererek yalıtımı sağlam bir kedi evi yapmış oluyorsunuz. Üstelik leğen evler yağış altında kalsalar bile kedileri karton evlerden daha sağlam koruyabiliyor.
STRAFOR KONUTLAR
Nalburlardan alınabilecek adına strafor denilen ısı ve yalıtımda kullanılan malzeme ve biraz bantla hem kediler hem de köpekler için büyük evler yapabilir, üstelik onları kalıcı hale getirebilirsiniz.
Kadıköy’ün kedi evleri kış kreasyonunda, bahsettiğimiz bütün evler mevcut. Her canlının yaşayabileceği bir Kadıköy için komşuları toplayıp toplu kedi evleri yapabilir, çocuklarınızla kedi evleri yapımını yaşam hakkını anlattığınız yararlı bir etkinliğe dönüştürebilirsiniz.

ARŞİV