Kendi sebzesini yetiştirmek isteyenlere...

Yeryüzü Derneği, İstanbul’da kendi kent bahçesini kurmak isteyenlere yardımcı olmayı sürdürüyor. Derneğin “Kent Bahçeleri Projesi” için bu yıl da kayıtlar başladı.

11 Nisan 2013 - 14:19
Yeryüzü Derneği, İstanbul’da kendi kent bahçesini kurmak isteyenlere yardımcı olmayı sürdürüyor. Derneğin “Kent Bahçeleri Projesi” için bu yıl da kayıtlar başladı. Proje kapsamına bahçesinde ya da balkonunsa sebze meyve yetiştirmek isteyenlere destek olunuyor. Önce İstanbul'un aynı semtinde oturan bahçecilerle önce tanışma toplantıları düzenleniyor.  Bu toplantılarda kimlerin ekip-biçmeyi bildiği, kimlerin yardıma ihtiyaç duyduğu belirleniyor. Ayrıca bahçecilerin toprak büyüklüğüne göre ihtiyaç duydukları fide sayısı hesaplanıyor. Mayıs ayının ortasından başlayarak, bahçecilere ücretsiz olarak fideler dağıtılıyor ve bunların ekimine başlanıyor. Ekim sonrası yapılacak toplantılarda, deneyimler paylaşılıyor, olası sorunlar çözülüyor. Temmuz ayıyla birlikte artık hasat zamanı geliyor. Bahçeciler kendi ürünlerinden yeme zevkini yaşıyor. Bu yıl, bahçelerinde arıcılık yapmak isteyen örnek bahçelerde arıcılık faaliyetine de destek olunacak. İstanbul’un çeşitli semtlerinde kent bahçeleri kurma amacı taşıyan Kent Bahçeleri projesini Yeryüzü Derneği tamamen kendi imkanlarıyla yapıyor. Herhangi bir kurumdan hibe almıyor, tamamen gönüllülük üzerine kurulu bir çalışma ağı, emek, inanmışlık ve fazla fidelerini veren köylü yardımseverlerin katkılarıyla.

Kent bahçelerinin genel olarak faydaları;
-Şehirlerde oluşturulan her yeni yeşil alan, yağmuru kendine çekiyor ve kuraklığı önlüyor, barajlarda su seviyesinin artmasını sağlıyor.
-Kent bahçeleri toprağın su çekme miktarını arttırarak, selleri ve evlerin su baskınına uğramasını önlüyor.
-Kente gelen sebze-meyve miktarı azaldığı için, daha fazla fosil yakıtın kullanılmasına gerek kalmıyor ve iklim değişikliğinin önlenmesine katkı sağlıyor.
-Yeşillik demek, temiz hava ve daha fazla oksijen demek. Kent bahçeleri şehrin havasının temizlenmesini sağlıyor.
-Çocukların ve gençlerin toprakla tanışmasını, hasadı öğrenmelerini ve çevreyi sevip-korumalarını sağlıyor.
-Emekli ve yaşlı şehirlilerin toprakla uğraşması, boş zamanlarının değerlenmesini, kendilerini yararlı hissetmelerini ve beden sağlıklarının yerine gelmesini sağlıyor.
-Aynı semtte kent bahçesi olan hemşerilerin birbirleriyle tanışması, deneyimlerini paylaşması, sosyalleşmelerini, komşuluk ilişkilerinin gelişmesini sağlarken birbirlerine yabancılaşmalarını önlüyor.
-Özellikle dar gelirlilerin gelirlerinin yüzde 20 ile yüzde 40’ı beslenmek için harcanırken, kent bahçeleri sayesinde aile bütçelerine önemli bir katkı sağlıyor.
Katılımın ücretsiz olduğu projede yer almak için 30 Nisan’a dek başvurmak gerek. www.yeryuzudernegi.org Tel : 0 216  388 11 73
 

ARŞİV