KENT POLİTİKASI TARTIŞILDI

Kadıköy Kent Dayanışması ve Caferağa Dayanışması’nın düzenlediği Kent Hakkı Mücadelesi panelinde Kadıköy’ün dönüşümü konuşuldu

10 Nisan 2015 - 10:17

Erhan DEMİRTAŞ

Kadıköy Kent Dayanışması ve Caferağa Dayanışması 5 Nisan Pazar günü Kimya Mühendisleri Odası’nda Kent Hakkı Mücadelesi başlıklı bir panel düzenledi.

Kentimizi, mahallemizi savunurken neleri bilmeli, nasıl mücadele etmeliyiz sorularına cevap bulmak için düzenlenen panelde Kadıköy’ün nazım imar planı hakkında bilinmesi gerekenleri şehir plancısı Özgür Yayla anlattı. Şehir Plancıları Odası Yürütme Kurulu Üyesi Gürkan Aygün ise İstanbul genelindeki kentsel dönüşüm hakkında genel bir sunum yaptı. Yasal itiraz süreci ve hukuki hakların tartışıldığı panelde, Kadıköy’ün konut sorunu da gündeme taşındı.
İstanbul’un genelinde bir değişimin söz konusu olduğunu ifade eden Özgür Yayla, ilk olarak nazım imar planları hakkında teknik bilgiler içeren bir sunum gerçekleştirdi. Çevre düzenleme planlarının toplumsal yapıyı, ulaşımı etkileyebilecek nitelikler taşıdığını dile getiren Yayla, Liberal ve kapitalist bir sistemin çalışması için çevre düzenleme planlarının hayata geçirildiğini söyledi.  


 “KADIKÖY’ÜN KONUT SORUNU VAR”
Kadıköy’ün genelinde toplumsal yapıyla beraber, yaşam alışkanlıklarının da değiştiğini vurgulayan Özgür Yayla, “Benim çocukluğumda Kadıköy çok farklı bir yerdi. E-5’in kenarı yapılaşmaya açıldı ve etrafı bir sürü bina ile doldu. Neo-liberal uygulamalar ve özelleştirme dönemi ile beraber, özel okullar ve özel hastaneler yapılmaya başlandı. Uygulama imar planlarında kamuya ait binalar için daha fazla yer ayrılmalı.” diye konuştu.
Alışveriş merkezlerinin nüfus yoğunluğunu artırdığını ve trafik sorunu yarattığını vurgulayan Yayla,  hayatı kolaylaştıran kentsel planlara daha fazla ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Marmaray ve Metro hatlarının Kadıköy’deki konut sistemini tümden değiştirdiğini söyleyen Yayla, “Marmaray ve Metronun yapılması ile beraber, Kadıköy’deki dengeler tamamıyla değişti. Ticaret ve sosyal alanda bir dönüşüm yaşandı. Kira fiyatları arttı ve bir ev 2 bin lira oldu. Satılık daire fiyatları 600 bin liraya kadar çıktı. Tüm bunlarla beraber Kadıköy’de bir kentleşme sorunu ortaya çıktı. Artık Kadıköy’de zenginler yaşıyor. Emekçiler ve öğrencilerin burada yaşaması çok zorlaştı ve imkânsız hale gelmeye başladı” diye konuştu.
Gezi sürecinden sonra birçok insanın rahat yaşamak için Kadıköy’e taşındığını ifade eden Yayla, bu durumun ciddi bir konut politikası ihtiyacı doğurduğunu söyledi. Küba ve İngiltere’nin konut politikalarının incelenmesi gerektiğinin altını çizen Yayla, Fikirtepe’deki kentsel dönüşümden sonra Kadıköy’de bir soylulaşma sürecinin de başladığını ifade etti.


“RANT YARATMA ARACI OLDU”
İstanbul genelinde uygulanan kentsel dönüşüm planları hakkında bir sunum yapan Şehir Plancıları Odası Yürütme Kurulu Üyesi Gürkan Aygün, bütün toplumun değeri olan alanların rant yaratma ve paylaşma aracına dönüştürüldüğünü ifade etti.
Kamusal alanların, kuzey ormanları ve su havzalarının yok edildiğini söyleyen Aygün,  “Bugün hepimizin ortak değeri olan tarım alanlarının, kent merkezlerinde zaten yetersiz olan donatı alanlarının, eşsiz tarihi kültürel mirasın, planlama araçları da alet edilerek birer rant yaratma ve paylaşma aracına dönüştürüldüğü dönemi yaşıyoruz” diye konuştu.
İstanbul’da çok ciddi bir demokrasi krizinin olduğunu ifade eden Aygün, “İstanbul’a dair alınan tüm kararlar kentte yaşayanların, mesleki örgütlerin, yerel yönetimlerin fikirleri alınmadan uygulamaya geçirilmektedir. Yanlış yatırım kararları ve nüfus politikaları ile gelecek kuşaklara baş edemeyecekleri bir yük bırakılacak” dedi.
Panel, İletişim Biçimleri ve Alternatif Mücadele Pratikleri sunumlarının ardından sona erdi.

ARŞİV