Kentin ortasında doğal tarım

Kadıköy Saint Joseph Lisesi öğrencileri Kadıköy Belediyesi’nin de desteğiyle Fenerbahçe Parkı’nda yaptıkları bahçede doğal tarım yapacak

31 Mart 2016 - 18:23

Mustafa SÜRMELİ
Saint Joseph Lisesi öğrencileri, “kendi gıdanı yetiştirme” anlamına gelen “Communiti Garden” yani topluluk bahçesi projesi için kolları sıvadı. Öğrenciler haftasonu, Kadıköy Belediyesi’nin kendilerine Fenerbahçe Parkı’nda temin ettiği geniş bir alanda, bahçeyi hazırlamaya başladı. Ellerinde çapa ve kürekleriyle toprağı tarıma hazırlayan öğrenciler, yoğun ders ve sınav maratonu arasında bahçede çalışmanın çok keyifli olduğunu ifade etti.
Fenerbahçe Parkı’na haftasonu öğretmenleriyle gelen ve birçoğu ilk defa bahçe işleriyle uğraştığını söyleyen öğrencilere Kadıköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü çalışanları, öğretmenleri ve sürdürülebilir tarım (permakültür) eğitmeni Taner Aksel yardımcı oldu. Beklediklerinden daha büyük bir alanı sunduğu için Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’na teşekkür eden öğrenciler, bunun, kendilerine şevk ve heyecan verdiğini ifade etti. Öğrenciler Kadıköy’de yapmaya çalıştıkları permakültür uygulamasını uluslararası konferansta sunmayı hedefliyor.

BİR DÖNÜM ALANDA TARIM
Coğrafya Öğretmeni Şükran Toy yaklaşık bir yıl önce okulda Coğrafya Kulübünü kurduklarını, okul bahçesinde de sürdürülebilir tarım yapmak amacıyla bir bahçe yaptıklarını söyledi. Toy, “Öğrencilerle okulumuzda bir permakültür bahçesi oluşturduk okul bahçeciliği adı altında. Yemekhaneden aldığımız atıklarla doğal gübremizi yaptık. Tohumlardan fideler büyüdü; domates, biber, maydanoz, nane gibi. Çocuklar böylece doğal ortamda ürünlerin nasıl yetiştiğini öğrenmiş oldu. Hiç toprakla tanışmayan öğrencilerimiz toprakla temas etti. Farkındalık oluşturalım düşüncesiyle, bir topluluk bahçesi yapmaya karar verdik. Belediye başkanımızla görüştük. Çok kısa bir sürede geri dönüş oldu. Biz 100 metrekare alan beklerken, belediyemiz bir dönüme yakın bir alanda çalışma yapma imkânı sundu. Bu bizi daha çok heyecanlandırdı. Ispanak, marul, domates, roka, patlıcan, biber gibi ürünler ekilecek. Eylül ayında okulların açılmasıyla hasat şenlikleri şeklinde bir açılış yapmak istiyoruz” diye konuştu.

ÖĞRENCİLER ÜRETECEK
Uludağ eteklerindeki çiftliğinde beş yıldan bu yana tamamen doğal yöntemlerle sürdürülebilir tarım uygulaması yaptığını söyleyen İnşaat Mühendisi-Permakültür Eğitmeni Taner Aksel ise günümüzde doğal tarımın önemine dikkat çekti: “Çiftliğimde doğanın ekosistem mantığıyla doğal üretim yapıyoruz. Güneş ve rüzgârdan kendi enerjimizi üretiyor, atıkları geri dönüştürüyoruz. Bugün öğrencilerle burada verimini artırmak için toprağı hazırlıyoruz. İnsanlar şehirde de ufak da olsa toprak buldukları yerde kendi doğal gıdalarını yetiştirebilirler. Toprak ile streslerini atabilirler. Öğrenciler de bu çalışmada üretmeyi, birlikte çalışmayı, yardımlaşmayı öğrenebilecekler. Gençlerin sınavdan çıkıp, dinlenmek, gezmek yerine buraya gelip çalışıyor olması çok önemli. Çünkü bu onların geleceğiyle ilgili bir şey”

HAFTA SONUNDA BAHÇE İŞLERİ
Haftasonu iki gün boyunca Fenerbahçe Parkı’nda toprakla uğraşan gençlere düşüncelerini sorduk…
Melis Severcan: İlk defa böyle bir çalışma yapıyorum. Çok zevkli. Arkadaşlarıma yardım ediyorum, toprakları el arabasına dolduruyorum. Bugün bahçemizi yapmaya geldik yardıma. Kompost gübre yapacağız, sonra domates, biber ekeceğiz.
Serra Özsoy: Hepimiz İstanbul’da yeşil alan görmek istiyoruz ve bunu sürekli sözde bırakıyoruz. Burada yaptığımız ufak bir adım da olsa, 1 dönümlük bir arazi içinde de olsa diğer belediyelere ve insanlara örnek olabilecek bir çalışma. Belediyenin de desteğiyle kendimizce bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Daha önceden de ağaç ve meyve fideleri dikmiştim ama ilk defa bu kadar toprakla bahçecilikle iç içeyim.
Defne Aksel: İstanbul kentleşmiş bir şehir. İnsanların günlük yaşamlarında toprakla uğraşmadığını, binalaşmanın çok olduğunu görüyoruz. 17 yaşındayım. Benim yaşımdakilerin de toprakla ilgili olmadıklarını gördük. Doğaya katkı sağlamak istedik. Topluluk bahçesi projemizle Fenerbahçe parkında sürdürülebilir tarım bahçesi yapıyoruz. Yani doğaya zarar vermeden hiçbir kimyasal madde kullanmadan toprağı ekip biçiyoruz. Bahçeye gelip çalışma yapılmasını destekliyoruz. Küçüklüğümden beri babamla bahçe işleriyle ilgilenirdim. Babamdan bu konuda çok şey öğrendim.

ARŞİV