Kentin şenliği Kadıköy'de

İnsanca, yaşanılabilir bir kent için “kentime ve doğama sahip çıkıyorum” diyenler Kadıköy’de buluşuyor.

07 Mayıs 2014 - 09:40
İnsanca, yaşanılabilir bir kent için “kentime ve doğama sahip çıkıyorum” diyenler Kadıköy’de buluşuyor.
  
Gökçe UYGUN
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) kentine ve ülkesine sahip çıkanlar için “Kent ve Demokrasi Şenliği” düzenliyor. 11 Mayıs Pazar günü Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda gerçekleştirilecek olan şenlikte, İlkay Akkaya, ve Sulukule Gençlik Orkestrası’nın aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçı ve grup katılacak, sergiler açılacak, atölyeler gerçekleştirilecek.
TMMOB’den yapılan açıklamada, başta İstanbul olmak üzere kentlerimizde giderek eşitsizliğin belirginleştiği, evlerimizin, meydanlarımızın, derelerimizin, ormanlarımızın birer yaşam alanı olmaktan çıkarılarak piyasadaki değerine göre anlamlandırıldığı bir sürecin yaşandığı vurgulanarak, şöyle denildi:
“Hepimizin ortak değeri olan kamusal alanların planlama süreçleri ile birer rant yaratma ve paylaşma aracına dönüştüğü, kamusal hizmetlere erişimde müşteri odaklı bir anlayışın benimsendiği ve özellikle kentsel dönüşüm adı altında toplumun büyük bir kesiminin başta barınma olmak üzere eğitim, sağlık, kültür vb. temel haklarından yoksun bırakıldığı bir kentleşme süreci ile karşı karşıya iken özellikle İstanbul; Galataport, Haydarpaşaport, 3. Köprü, 3. Havalimanı, Taksim Projesi, lüks konut projeleri, AVM`ler, finans merkezi, Kanal İstanbul gibi uygulamalar ile küresel sermayenin istekleri doğrultusunda yeninden biçimlendirilmektedir. Tüm bu sorunların tespiti ile birlikte, “İnsanca, Yaşanabilir Bir Kent”in mümkün ve hakkımız olduğunu ortaya koymayı amaçlıyoruz. İnsanların giderek, bu gidişattan gayrî başka bir alternatif olmadığına ikna edildiği, toplumun geniş kesimlerinin kaybeden konumuna itilirken, bu yıkıcı kentleşme süreçlerine rıza göstermek zorunda bırakıldığı bir dönemde; bizzat bu sorunların muhatapları ile birlikte izlenmesi gereken politika ve yöntemleri üzerinde ısrarla durulması gerekmektedir. Halkımızla buluşarak, birlikte, yan yana durduğumuz, omuz omuza yürüdüğümüz tüm dost kurum ve örgütlerle buluşmak, moralimizi ve umudumuzu diri tutmak gerekiyor. Ülkemizin, mesleklerimizin, meslek örgütlerimizin geleceği bize bağlıdır. Bu nedenle tüm dost ve kardeş kurumlar ile halkımız şenliğimize davetlidir.”

ARŞİV