Kentin silueti bozulmayacak

İBB’nin aldığı kararla Kadıköy’de binalara 15 kat sınırı getirildi. Kadıköy Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü’nün verdiği bilgiye göre, ruhsatı alınmış binalara herhangi bir işlem yapılmayacak

03 Mart 2016 - 17:18
Erhan DEMİRTAŞ
Kadıköy’de inşaat projelerinin sayısı geçmiş yıllara oranla arttı.  Bölgede yüksekliğin serbest olduğu alanlarda çok katlı binalar da yapılmaya başlandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi de kentsel dönüşümün en yoğun yaşandığı ilçelerin başında gelen Kadıköy için yeni bir karara imza attı. İstanbul Büyükşehir meclis kararı ile bölgede yüksekliğin serbest olduğu alanlara 15 kat sınırı getirildi. İBB Meclisi’nin 12.02.2016 tarihinde aldığı kararda, “Plan onama sınırı içinde donatı alanı dışında kalan alanlarda yapılacak uygulamalarda 15 kat değeri aşılamaz. Bina yükseklikleri çevre yapılanma koşulları dikkate alınarak belirlenecek. Tescilli eser komşuluğundaki alanlarda ilgili koruma kurulu kararı doğrultusunda uygulama yapılacaktır” ifadelerine yer verildi. Alınan karara göre, Kadıköy’de kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak yeni binalar en fazla 15 katlı olabilecek.

İLÇENİN TAMAMINI KAPSAMIYOR
Karar Kadıköy’ün tamamı için geçerli olmayacak. Fikirtepe, Caferağa ve Acıbadem bölgesi bu kararın dışında tutulacak.  Karar Feneryolu, Suadiye, Bostancı, Göztepe, Fenerbahçe, Kozyatağı, Erenköy, Merdivenköy, Caddebostan, 19 Mayıs ve Sahrayıcedit gibi kentsel dönüşümün en yoğun yaşandığı bölgelerde uygulanacak. Kadıköy’de geçmiş yıllarda 100’e yakın 15 kattan yüksek bina yapıldığı tahmin ediliyor. Kentsel dönüşümden sonra ise 15 kattan yüksek yaklaşık 200’e yakın bina inşa edildi. İBB Meclisi’nin aldığı karardan sonra vatandaşlar, kararın ne zaman uygulanmaya başlanacağını,  hak kaybı yaşanıp yaşanmayacağını, karardan önce yapılmış 15 kattan yüksek binalar ile ilgili bir işlem yapılmasının söz konusu olup olmadığını merak ediyor.  Konuya açıklık getirmek amacıyla Kadıköy Belediyesi Plan Proje Müdürlüğü’ne konuyla ilgili merak edilenleri sorduk.

“İNŞAAT ALANI AYNI KALACAK”
İBB Meclisi’nin aldığı bu karara Kadıköy Belediyesi neden olumlu yanıt verdi?
Deprem riskine karşı daha güvenli bir yapılaşma olacağını düşünüyoruz. Aynı zamanda bu karar ile inşaat haklarında herhangi bir azalma yaşanmayacak. Bu sebeple Kadıköy Belediyesi karara olumlu yanıt verdi.
Karar ne zaman uygulanmaya başlanacak?
İBB Meclisi’nin aldığı kararın belediyemize resmi evrak girişi yapılması ile uygulanmaya başlanacak.
Bu karar Fikirtepe’yi nasıl etkileyecek?
Söz konusu karar Fikirtepe bölgesi için geçerli değil. Fikirtepe’de yürütülen inşaat faaliyetlerinde herhangi bir değişiklik yaşanmayacak. Zaten Fikirtepe’nin imar yetkileri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin elinde.

“YEŞİL ALAN AZALMAYACAK”
Kadıköy’de kentsel dönüşümden önce yapılan 15 kattan yüksek 100’e yakın bina var. Bu binalar yıkılıp yenilenmek istendiğinde ev sahipleri ve müteahhitler bir hak kaybı yaşayacak mı?
Bu karar ile ev sahipleri de müteahhitler de hak kaybına uğramayacak. Parseldeki toplam inşaat metrekaresi hiçbir şekilde azalmayacak. Çünkü emsal değerine ilişkin herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Aynı inşaat alanı daha geniş tabanda kullanılarak katlar oluşturulacak. Örneğin bin metrekarelik parselin maksimum yüzde 35’i taban alanı olarak kullanıldığında yaklaşık 9 kat inşaat hakkı elde ediliyor. Bu hakkın 15 kata kadar kullanılması mümkün olacak. Bazı müteahhitler yüksek binalar yapamayacakları için deniz manzarası avantajını kaybedeceklerini düşünüyorlar, bu nedenle karara karşı çıkıyorlar.
Bu karar ile yeşil alanda bir kısıtlama yapılacak mı?
İmar planlarında binanın yapılacağı taban alanı yüzde 35’e kadar belirleniyor. Sizin sorduğunuz  anlamdaki yeşil alan parselde minimum yüzde 65’tir. Bu konuda da herhangi bir karar ve uygulama değişikliği söz konusu değil. Arsanın yüzde 65’lik kısmı, yeşil alan olarak ayrılmak zorunda. Bu sebeple yeşil alanda bir kısıtlama olmayacak.
Yönetmelikle sağlanan yüzde 25 emsal artışından faydalanamayan 15 kattan yüksek riskli binaların yenilenmesi durdurulacak mı?
Yüzde 25 emsal artışından faydalanamayan 15 kattan yüksek riskli binaların yenilenmesi durdurulmayacak. Yürürlülükteki yasalar ve imar yönetmeliklerine göre uygulamalara devam edilecek.
Bu kararın özellikle Kadıköy için alınması bize neyi gösteriyor?
Kadıköy, kentsel dönüşümün en hızlı ve en yoğun yaşandığı ilçelerin başında geliyor. Bu sebeple öncelikli olarak Kadıköy için karar alındı. Diğer ilçeler için de benzer kararların alınmasını bekliyoruz.
Bu süreçten sonra Kadıköy’de devam eden kentsel dönüşüm daha planlı olacak mı?
Bu karar ile dağınık ve çok katlı binaların yapılmasının önüne geçilecek. Kent siluetinin bu şekilde korunacağını söyleyebiliriz. Bu karar ile ilçede yükseklik açısından bir düzen getirilecek.

“GÜVENLİ DEĞİL”
Geçtiğimiz hafta kararı değerlendiren Kadıköy Belediyesi Başkanı Aykurt Nuhoğlu da bazı müteahhitlerin bu karara karşı çıktığını belirterek, “Özellikle yüksek yapı yapmak istiyorlar manzarayı gözeterek. Ama burası deprem bölgesi. Böyle ince ve uzun binalar statik anlamda çok da güvenli değil. Biz yüksek binalara, gökdelenlere karşı değiliz ama şehrin belirli bölgesinde yapılması gerekiyor. Dağınık bir şekilde gökdelenler olmaz. Dünyanın hiçbir yerinde bir kentin her yerine serpiştirilmiş, dağınık yerleşimli gökdelenler yoktur” açıklamasını yapmıştı.


ARŞİV