Uzmanlar, kentlerin geleceğini Kadıköy’de konuştular.
Gökçe UYGUN
Fotoğraflar: Çisem EREN
TMMOB Mimarlar Odası’nın düzenlediği “Yerel Yönetimler Kentleşme ve Demokrasi Sempozyumu”, 23-24 Ocak’ta Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirildi. Sempozyumun açılışında konuşan TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Prof. Dr. Deniz İncedayı, kentlerimiz açısından kritik günler yaşadığımıza dikkat çekerek, “Kentlerimize hırsız girdi! Bir sabah bir uyanıyor bakıyorsunuz ki Emek Sineması yok, bir stadyum, bir tersane yok.. Mesela artık Sulukule’si olmayan bir İstanbul’da yaşıyoruz. Şehirlerimiz kimliksizleştiriliyor. Yaşadığımız bu yolsuzluk ve çöküş süreci güzel bir başlangıç da olabilir. Gezi sürecinde kent için mücadele edildi, bu bir kırılma noktasıydı. İstanbul’da sessiz bir çığlık duyuluyor.Bu çığlığı güçlendirmek için bir arada olmalıyız” çağrısını yaptı.
‘TC BELEDİYE BAŞKANI (!) ERDOĞAN’
“Sizleri Körler Ülkesi’nden, bu özel ve güzel ilçe Kadıköy’den selamlıyorum” diye sözlerine başlayan Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu da merkezi hükümetin yerel yönetimleri,sivil toplum kuruluşlarını ve meslek odalarını devre dışı bırakmaya çalıştığı bu dönemde kent yağması arttığını vurguladı. Muhcu, “Başbakan Erdoğan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ aracılığı ile kentlere müdahalelerde bulunuyor. Kendisini de adeta ‘Türkiye Belediye Başkanı’ gibi yetkilerle donattı. 17 Aralık’taki asrın soygunu soruşturmaları, Gezi direnişinin oluşturduğu iklimin zorunlu bir sonucudur. Bu soygunun üzeri kapatılamaz. Soygunculardan ve diktatörlerden hesap sorulmasının takipçisi olacağız” dedi.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ise şunları söyledi; “İktidarın lime lime döküldüğü bu dönemde, rüşvet, yolsuzluk ve kent ilişkilerinin ele alındığı bu sempozyum çok önemli. AKP, ülkeyi yağma ve talana açarak kendini yeni rant alanları yarattı. Kentsel dönüşüm ‘köşe dönme aracı’ haline getirildi. Şehirlerde AVM’ler, lüks konutlar artıyor ama kent insanlarının ortak alanları azalıyor. Varsıl ve yoksul arasındaki sosyal uzaklık, mekânlara da yansıyor. Kentlerimizin ve yaşamlarımızda ki tüm sorunlara karşı toplumcu demokratik anlayışın hakim olduğu yerel yönetimlerin oluşturulması çok önemli.”
Kent, mimarlık, çevre, kültür, sanat ve demokrasi politikalarına ilişkin bilim, sanat ve meslek insanlarının katıldığı 2 günlük sempozyumda, yaklaşan yerel seçimler, kentsel dönüşüm, kent ve yaşam hakkı gibi pek çok başlık ele alındı.