Kentsel Dönüşüm Eylem Planı çözüm olacak mı?

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Sekreteri Oktay Kargül, Yeni Kentsel Dönüşüm Eylem Planını değerlendirdi

18 Eylül 2019 - 10:54

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da düzenlenen basın toplantısında, kentsel dönüşümün yeni yol haritası olan Kentsel Dönüşüm Eylem Planı'nı kamuoyuyla paylaştı.

Kurum'um açıkladığı 8 maddelik Eylem Planı şöyle:

-100 bini İstanbul'da olmak üzere her yıl 300 bin konut dönüştürülecek

taşkın, heyelan ve sel riski taşıyan alanlardaki yapılar taşınacak.

-Tarihi kent merkezleri ve meydanlar, ihya ve sağlıklaştırma çalışmalarıyla yenilenecek, tarihi hüviyetlerine kavuşturulacak.

-Doğal alanlarda, yaylalarda, koy ve kıyılarda yapılaşmaya müsaade edilmeyecek. Koruma amaçlı plan ve projeler tamamlanacak.

-Şehir merkezinde köhneleşmiş, çöküntü haline gelmiş eski sanayi alanları dönüştürülecek, Sanayi alanları kent merkezi dışına çıkarılacak.

-Yeni hibe, teşvik ve kredi imkânlarıyla kentsel dönüşümde finansman desteği sağlanacak. İller Bankası belediyelere 4 milyar TL’lik kentsel dönüşüm kredisi sağlayacak. Yüzde 50’ye kadar da kredi finansmanında hibe desteği sağlanacak. -Enerji verimliliği ve çevre karnesi yüksek yapılar desteklenecek.

-Dönüşüme tabi tutulacak alanlarda yapılacak imar planları ile mülkiyet problemleri çözülecek.

-İmar barışından faydalanan vatandaşların yapılarını deprem riskine karşı güçlendirebilmeleri için mevzuat çalışması yapılacak. Bu çerçevede her yıl 50 bin konutun güçlendirilmesi planlanıyor.

“FİKİRTEPE’YE DESTEK VERECEĞİZ”

Kentsel dönüşüm eylem planında özel olarak Fikirtepe’ye değinmeyen Kurum, TRT’de katıldığı bir programda Fikirtepe’ye dair şu açıklamalarda bulundu: 

Geçtiğimiz aylarda mevzuat düzenlemesi yaptık. Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm sorunlarını görerek. Kentsel dönüşüm projelerinde yaşanan sorunları ortadan kaldırmak için tek taraflı fesih hakkı getirdik. Bu süreçte müteahhitlerden ve vatandaşlardan kaynaklanan sorunlar var. Yarım kalan inşaatların tamamlanmasına dönük ve  maketten satışı engelleyecek düzenlemeler yaptık. Müteahhitleri dokuz kritere ayırdık. Teknik ve mali kriterlere uymaları halinde teminat mektubu getirecekler. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için belediyeler de projeleri takip edecekler. Fikirtepe’de sahaya gittim, vatandaşlarla tek tek görüştüm.  Yarım kalan iki inşaatı bakanlık olarak tamamlıyoruz.  82 milyon vatandaşımıza  vereceğimiz desteği Fikirtepe’ye de veririz. “

“EYLEM PLANI ÇÖZÜM OLMAYACAK”

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Sekreteri Oktay Kargül, eylem planını gazetemize değerlendirdi. Açıklanan eylem planının İstanbul için yeterli kapsama sahip olmadığını belirten Kargül, “Bahsedilen hususlar teoride sorunsuz olsa da uygulama kısmında problemler yaşanıyor. Açıklanan maddelerde yine ne kadar binanın dönüştürüleceği söyleniyor. Yine aynı düşünce tarzı ve aynı hatalar. Önemli olan şu aşamada kaç adet sorusu değil, nasıl sorusu. Bu sorunun hala cevabı yok. Yıllardır yaşanan sıkıntıların temel nedeni zaten yol haritasının iyi çıkarılmamasıydı. 6306 sayılı kanun çıktığında da bu itirazda bulunmuştuk. ‘Çok fazla açık nokta var. Bunlar netleşmezse bu iş kaotik bir soruna dönüşebilir’ demiştik nitekim de öyle oldu. Mülk sahibi ayrı, tapu tahsisi ayrı, kaçak yapısı ayrı, ticareti-konutu ayrı, kiracısı ayrı... ele alınması gereken çok yönlü bir konu. Her bir nokta kanunlarla yeterli düzeyde tariflenemez ise her 10-15 yıl içerisinde başa döneriz. Çünkü temel olarak sağlıklı adil ve yaşanabilir bir kent için planlama yapmamız gerekiyor. Ne yazık ki yapılan imar planı değişiklikleriyle bu durum daha da vahim bir hal almaktadır.” diye konuştu.

FİKİRTEPE SORUNU ÇÖZÜLÜR MÜ?

Kargül, Fikirtepe ilgili de şunları söyledi: “Fikirtepe son dönem bu durum için en acı örneklerden biridir. Yapılan uygulama planlama biliminden uzak, şehircilik ilkelerine aykırıdır. Bu durumu riskli yapıların dönüştürülmesi olarak maskelediler ve çok fazla hak mağduriyeti yerinden edinmenin yanı sıra kent dokusunu bozan inşaat çalışmaları yıllardır bitmeyen bir hal aldı. Plan durumu da muğlak. Dava süreçleri devam ediyor. Bu durum bu şekilde devam edecek. Ne yazık ki detaylarını bilmediğimiz 8 maddelik eylem planı da bu süreç için çözüm olmayacaktır.”


ARŞİV