Kentsel dönüşüm mağdurları

Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, Türkiye Hayvanları Koruma Derneği ve gönüllülerin işbirliği ile kentsel dönüşüm nedeniyle yuvasız kalan Fikirtepe’deki sokak hayvanlarına yardım eli uzatıyor

24 Kasım 2021 - 22:53

Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, 2010 yılından beri Fikirtepe’de devam eden kentsel dönüşüm sebebiyle yuvasız kalan hayvanlara da yardım elini uzatıyor, Türkiye Hayvanları Koruma Derneği ve gönüllülerin işbirliği ile sahipsiz sokak hayvanlarının aşılama, beslenme, kısırlaştırma, tedavi ve bakımını yapıyor.

Kadıköy Belediyesi Geçici Bakım Merkezi’nde veteriner hekim olarak görev yapan Deniz Turgut, bölgedeki durumu gazetemize anlattı.

“KISIRLAŞTIRMA İŞLEMLERİNE AĞIRLIK VERİLDİ”

Kentsel dönüşümün hayvanları büyük ölçüde etkilediğini dile getiren Turgut, “Fikirtepe’de kentsel dönüşüm 2010 yılında başladı. Bu süreçte Fikirtepe bölgesinden çok sayıda köpek terk edilmiş veya bakımsız kalmış bir şekilde Geçici Bakım Merkezimize alındı. Bakımları yapıldı, kısırlaştırıldı ve sahiplendirme yoluna gidildi. Özellikle kedilerin yıkılacak alanlardan uzaklaştırılması konusunda ihbarlar geliyor. Ekiplerimiz de bu konuda sıklıkla çalışma yapıyor. Son bir yıldır bölgede kısırlaştırma işlemlerine ağırlık verildi. Bunun dışında Fikirtepe özelinde yapılan tüm çalışmalarımız Yerel Hayvan Koruma görevlileri ve gönüllü kişilerin çalışmaları ile gerçekleşiyor. Çalışmalarımızda birbirimize destek olma konusunda özenli davranıyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÇALIŞMALARIMIZ SEKTEYE UĞRUYOR”

Kedilerin Fikirtepe’den toplu şekilde alınmalarını Yerel Hayvan Koruma görevlilerinin organize ettiğini dile getiren Turgut, “Bu çalışma olağanüstü çabalar ile gerçekleşmekte. Kedilerin kısırlaştırılması konusunda da kendilerine destek veriyoruz. Ayrıca Fikirtepe’de yerleşim ve yaşamın azalması neticesinde yine gönüllü kişilerden oluşan bir ekip düzenli olarak mama dağıtımı yapıyor. Bir süredir kendilerine düzenli mama desteği veriyoruz. Ancak tüm bunların yanı sıra birçok yer şantiye alanı olduğu için, bölge artık sahipsiz hayvanlara yönelik çalışma yapan ekiplerimiz ve gönüllü kişiler açısından iş güvenliği sebebiyle tehlike arz ediyor. Bu nedenle çalışmalarımız sekteye uğruyor. İçinde bulunduğumuz durumda AKUT ve benzeri arama kurtarma ekiplerinin devreye girmesi gerektiğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

“HAYVANLAR GÖÇ EDİYOR”

Kadıköy genelinde çok fazla sahipsiz hayvan bulunduğunu söyleyen Turgut, “Fikirtepe’de bulunan hayvanların bir kısmı yaşama içgüdüsü ile kendi çabalarıyla bölge değiştiriyorlar. Daha rahat yemek bulabilecekleri bölgelere göçler gerçekleşiyor. Tüm bunları göz önüne alarak Kadıköy genelinde, Türkiye Hayvanları Koruma Derneği ve gönüllülerimizin yardımları ile Geçici Bakım Merkezi’mizde Kırpık Kulaklar adı altında yoğun bir kısırlaştırma programı başlatıldı. Veteriner ekiplerimiz Kadıköy Belediyesi Çağrı Merkezi’nden gelen şikayetlere 08:00 ile 19:00 saatleri arasında destek vermektedir. Ayrıca Merdivenköy’de bulunan rehabilitasyon merkezimiz de haftanın 5 günü açık” dedi.


ARŞİV