Kentsel dönüşüm ve ağaçlar

Kentsel dönüşüm nedeniyle yıkılan binalarla birlikte pek çok ağaç da kesiliyor. Kadıköy Belediyesi bunu önlemek için harekete geçti

04 Aralık 2015 - 10:21
Kadıköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün izinsiz ağaç kesimi yapanların, kesilen ağacın yerine aynı katkıyı sağlayacak sayıda yetişkin ağaç dikmesi yönündeki teklifi 2014'te Kadıköy Belediye Meclisi’nde görüşüldü.
Kentsel dönüşüm yeşil alanları etkiliyor. Pek çok sokakta inşaatlar devam ederken, yıkılan yerlerdeki ağaçlar da zaman zaman dönüşümden nasibini alıyor. Pek çok ağacın bu yüzden kesilmesi Kadıköy Belediyesi’ni harekete geçirdi. Bu konu geçtiğimiz yıl Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün teklifiyle Kadıköy Belediye Meclisi’nde gündeme geldi.
Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün Başkanlık makamına sunduğu yazısında; ilçede son yıllarda binaların yenilenmesi çalışmaları sırasında yetişkin ağaçların kesildiği, bununla ilgili şikâyetlerin yoğunlaştığı belirtildi. Yazıda, özel mülkiyet alanlarında gerçekleşen izinsiz ağaç kesimlerinde Kadıköy Belediyesi’nin 2006'daki kararının uygulandığı belirtilerek, özel mülkiyet alanlarında da olsa her ağacın cins, çap, yaş ve durumlarına göre toz tutma kapasiteleri, oksijen üretme, karbondioksit tüketme özellikleri bakımından kente katkısı olduğu, izinsiz ağaç kesimi yapan ilgililerden kesilen ağacın yerine aynı katkıyı sağlayacak sayıda yetişkin ağaçların diktirilmesi konusunda Belediye Meclisi’nde karar alınması teklif edildi. Teklif, oybirliği ile kabul edildi.
Ayrıca iskan aşamasında "ağaç uygunluk yazısı" isteniyor. Bu aşamada Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından parselin uygun olan alanlarına, Kadıköy Belediyesi'nin belirlediği tür ve sayı da ağaç dikimi yaptırılıyor. 

AĞAÇLAR EKO SİSTEM DOSTU
Tür, yaş gibi farklı özelliklerine göre oksijen üretme kapasitesine sahip olan ağaçların gövde çapları büyüdükçe oksijen üretme kapasitesi de kat kat artıyor.
Yapılan araştırmalara göre; 30 santimetre çapında yuvarlak taç yapısında her dem yeşil bir ağaç yılda 432 kilogramdan fazla oksijen üretiyor.
• Kışın yaprak dökmeyen, her dem yeşil, yuvarlak taç yapılı, çam türü, 30cm gövde çapında bir ağaç yılda 430 kilogram,
• Kışın yaprak dökmeyen, piramit yapılı sedir türü, 30 cm çaplı bir ağaç yılda 450 kilogram,
• Kışın yaprak döken, çınar türü büyük 30 cm çaplı bir ağaç yılda 388 kilogram,
• Tepe tacı az olan, meyve ağacı türünden, 30 cm çaplı bir ağaç yılda 128 kilogram,
• 60 cm çaplı bir sedir ağacı yılda 2 bin 250 kilo oksijen üretme kapasitesine sahip.

BUDAMA MEVSİMİ GELDİ
Kasım ayı itibariyle ağaç dikim ve budama dönemi başladı. Budama işlemi mart ayına kadar devam edecek. Ağaç sağlığı ve gelişimi, çiçeklenme miktar ve kalitesini yükseltmek için budama son derece faydalı. Budamayla kurumuş dalların gövdeden uzaklaştırılmasının yanı sıra kökün yükünü hafifletmek için de ağacın tepe bölümünde budama yapılabiliyor. Bu tip budamanın yeni dikilmiş ağaç ve ağaççıklarda, fidanlarda çok faydalı olduğu belirtildi.

 

ARŞİV