Kentsel dönüşümde soru işaretleri

Moderatörlüğünü Gazeteci Celal Toprak’ın, koordinatörlüğünü ise Mehmet Gözcü’nün yaptığı “Yeni Arayışlar Girişimi’nde Kentsel Dönüşüm Kurultayı” için çalışmalara başlandı.

11 Ocak 2013 - 09:04
Fotoğraf: Mustafa Göker ÇELİK
 
Moderatörlüğünü Gazeteci Celal Toprak’ın, koordinatörlüğünü ise Mehmet Gözcü’nün yaptığı “Yeni Arayışlar Girişimi’nde Kentsel Dönüşüm Kurultayı” için çalışmalara başlandı. Gazeteekonomi'den Nurhayat Tuna'nın haberine göre, 22 Aralık günü Kavram Meslek Yüksek Okulu’nda yapılan toplantıda dönüşümle ilgili çarpıcı ayrıntılara değinildi. Toplantıda yerel yönetim temsilcileri, kentsel dönüşüm konusunda uygulamada ve yönetmeliklerde meydana gelen eksikliklere değindi. Vatandaş olmadan yapılan bir kentsel dönüşümün söz konusu olduğunu vurgulayan yetkililer, vatandaşın yargıya gitme sürelerini de kaybetmelerine neden olacak uygulamaların gündemde olduğunu ifade ettiler.
 
KADIKÖY'DE YEŞİL KRİTERLER
 
Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Hulusi Özocak, “Kadıköy’de yeşil bölge ile ilgili planlama kriterleri koyduk. Büyükşehir de bunu onayladı” dedi. Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay, “Kentsel dönüşümü birebir halkla yapmanız gerekir. Kentsel dönüşüm yasası, sadece yıkımı anlatıyor. ‘Bir bina nasıl yıkılır’ı çok iyi anlatıyor ama ‘nasıl yapılır”la ilgili olarak hiçbir şey yok. Vatandaş önünü göremiyor’ diye konuştu.
 
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE VİYANA ÖRNEĞİ
 
Gazete Kadıköy'ün yazarlarından, Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şube Başkanı Levent Karadağ da şunları söyledi: “Türkiye Bilişim Deneği olarak 2009'da yaklaşık 80 oluşan bir çalışma grubu oluşturdu. Bunun yapılma amacı bilişim kentlerinin yerel yönetimlerde kent klavuzu oluşturmaktı. Dernek olarak Türkiye çapında bu anlamda toplantılar da yapıldı. Bunun akabinde üç yıldan bu yana yapılagelen akıllı şehirler diye bir kongre oluşturduk. Akıllı şehirlerle ilgili öyle bir hale geldik ki artık ya biz organize ediyoruz ya da bizi mutlaka kenarına çekiyorlar. Yaptığımız organizasyonlardan bir tanesine Viyana Belediyesi katıldı. Orada kentte inşaat lojistiği konusunu gündeme getirdiler. Kentsel inşaat dönüşümümün bundan örnek alması gerektiğini düşünüyorum.”
 
 

ARŞİV