Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kuruldu

Türkiye’nin yapı stokunun yenilenmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı faaliyet gösterecek olan “Kentsel Dönüşüm Başkanlığı” resmen kurulurken, Marmara’ya özel olmak üzere üç ayrı genel müdürlük oluşturuldu

19 Ekim 2023 - 10:48

İBB’nin geçtiğimiz haziran ayında açıkladığı verilere göre İstanbul’da toplam 142 riskli alanda, 207 bin riskli yapının olduğu belirlendi. İstanbul genelinde resmi kayıtlarda 1 milyon 166 bin bina bulunuyor. Binaların 255 bini 1980 öncesinde, 533 bini 1990-2000, 376 bini de 2000-2019 yılları arasında inşa edildi. İBB’nin “İlçe Olası Deprem Kayıp Tahmini Kitapçıkları” çalışmasına göre ise İstanbul’daki birçok ilçe risk altında. 6 Şubat depremlerinin ardından riskli yapıların dönüşümü de gündemdeki yerini korurken, yapı stokunun yenilenmesi için Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’nın kurulması adına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından bir çalışma başlatılmıştı.

ÜÇ AYRI MÜDÜRLÜK OLUŞTURULDU

16 Ekim’de yayımlanan Resmî Gazete’ye göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı faaliyet gösterecek olan “Kentsel Dönüşüm Başkanlığı” resmen kuruldu.  ‘Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’nın altında biri Marmara’ya özel olmak üzere 3 ayrı genel müdürlük oluşturuldu. Genel Müdürlüklerden birincisi olan Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü, Marmara haricindeki bölgelerde yer alan kentsel dönüşüm çalışmalarına devam edecek. İkinci genel müdürlük sadece Marmara Bölgesi’nin dönüşümünü takip edecek. Üçüncü genel müdürlük ise kaynak temini sağlayacak. Yapılan bu düzenlemeyle kentsel dönüşüm süreçlerinin Marmara ve Türkiye genelinde çok daha hızlı bir şekilde devam edeceği belirtiliyor.

Düzenlemeyle birlikte kurulan Taşınmaz ve Kaynak Geliştirme Genel Müdürlüğü, kentsel dönüşüme kaynak oluşturmak için taşınmazların tarama, planlama, değerleme, geliştirme ve arsa üretim çalışmalarını sürdürecek. Ülke genelinde tescil dışı alanları tarayıp tespit edecek ve hazine adına tescilini sağlayacak. Taşınmaz ve Kaynak Geliştirme Genel Müdürlüğü, tescil dışı alanlar ile hazine taşınmazlarını planlayarak satılması ile kentsel dönüşüm sürecine finans katkısı sunacak.


ARŞİV