‘Kibrit Kutusundaki Sarıkamış-Sibirya Günlükleri'

Kadıköy Belediyesi Caddebostan Gönüllüleri’nin Muhtar Özkaya Halk Kütüphanesi’nde düzenlediği etkinlikte, M. Fuad Tokat’ın Sarıkamış cephesinde yaşadıklarını anlattığı...

13 Nisan 2011 - 11:00

Kadıköy Belediyesi Caddebostan Gönüllüleri’nin Muhtar Özkaya Halk Kütüphanesi’nde düzenlediği etkinlikte, M. Fuad Tokat’ın Sarıkamış cephesinde yaşadıklarını anlattığı “Kibrit Kutusundaki Sarıkamış-Sibirya Günlükleri” adlı eser tanıtıldı.
30 kişinin izlediği etkinlikte konuşmacı olarak günlükleri yayına hazırlayan Jack Snowden, kitabı ve olayları anlatan bir sunum yaptı.
Günlüklerin yazarı M. Fuad Tokad’ın yaşadıklarını bir kibrit kutusuna sığacak şekilde hazırladığı defterlere yazdıkları ancak bir büyüteç yardımıyla okunabiliniyor.
M. Fuad Tokad’ın İstanbul’dan (8.1.1915) ayrılışını, Sarıkamış’a asker gidişini, esir düşüşünü, oradan Sibirya’ya kadar uzanan yolculuğunu, bu arada yaşadıkları esaret hayatını ve İstanbul’a dönüşünü (1 Eylül 1918) anlattığı günlükler iki cilt halinde bir kibrit kutusuna sığdırılmış.
Esaret altında yazılmış bu günlüklerde Hem Sarıkamış-Kafkas cephesiyle ilgili sıcağı sıcağına yazılmış duyguları hem de hakkında çok az şey bilinen ve unutulan Sibirya’daki esir askerlerimizin yaşadıkları üzerine önemli bilgiler içeriyor. Fuad Tokad bazen çarpışmanın ortasına bazen de memleketten binlerce kilometre uzakta vatan için çarpan bir kalbin hislerini paylaşıyor.
 


ARŞİV