Kiliselerde Noel heyecanı

Kadıköy’deki kiliseler bugünlerde heyecanlı bir hazırlık içinde. Noel öncesinde etkinlikler hızlandırılırken, kilise yöneticileri herkesi dayanışma ve hoşgörüye çağırıyor.

19 Aralık 2014 - 09:39
Aysel KILIÇ

İstanbul’da kiliselerin yoğun olduğu yerlerden biri de Kadıköy. Kadıköy Caferağa’da Ayia Triada ve Anadolu Protestan Kilisesi, Osmanağa Mahallesi’nde Surp Levon  Ermeni Kilisesi Vakfı, Moda’da Notre Dame de l’Assumption, Fenerbahçe’de St Augustine, Rasimpaşa’da Georgios ve Kadıköy Uluslarası Topluluğu Kilisesi, Kalamış’ta ise Hioannes Khrysostomos kiliseleri var. Semtteki kiliseler bugünlerde heyecanlı bir hazırlık içinde.  Noel kutlamalarının başlangıç tarihi olan 24 Aralık yaklaşırken, etkinlikler de hızlandırıldı. Kutlamalara hazırlanan kiliselerden biri de Surp Takavor Ermeni Kilisesi. Kadıköy çarşısında bulunan Kilise’nin etkinliklerini, Yönetim Kurulu Başkanı Hamparsum Arman Bükücüyan’a sorduk. Bükücüyan, “Biz bir Grogeryen kilisesiyiz. Diğer Hristiyan âleminin Noel’i 24 Aralık’tayken, Grogeryan kiliselerinin kutlamaları 6 Ocak’ta başlar. Ama kilisemiz de haftaya kutlama hazırlıklarını başlatacak. Herkesi, tüm Kadıköylüleri bu kutlamalara bekleriz” dedi.
“İFTAR SOFRALARINA OTURDUK”
Arman Bükücüyan, Kadıköy’ün din özgürlüğü bakımında rahat bir semt olduğunu da sözlerine ekledi: “Kadıköy’de hiçbir ayrımcılığa maruz kalmadık. Bunu hissetmedik. Hiçbir zaman Ermeni ve Hristiyan olduğum için kimseden tepki almadım. Burada herkes dinini özgürce yaşayabiliyor. İftar sofralarına katıldığımız gibi başka inanca sahip olanlar da bizi kiliselerimizde ziyaret edebiliyor. Bu hoşgörü ve dayanışmanın her zaman sürmesini isterim.”
KİLİSEDE YANGIN
Kendine has yapısıyla rahat bir yaşam alanı olan Kadıköy’de geçtiğimiz günlerde istenmeyen bir olay yaşandı. Kadıköy Uluslararası Topluluğu Kilisesi’nin olduğu binada, 7 Aralık’ta yangın çıktı.
“DAYANIŞMA İÇERİSİNDE OLALIM”
Gazete Kadıköy olarak,  hem yangını, hem de Noel kutlamalarını konuşmak için, Kadıköy Uluslararası Topluluğu Kilisesi Derneği’ni ziyaret ettik. Dernek yöneticilerinden Mike Platt,  yangının kilisenin bulunduğu binanın 2. katında çıktığını söyledi. Bu katın kütüphane deposu olarak kullanıldığını belirten Platt, “Yangın nedeniyle çok sayıda kutsal kitap kül oldu. Bu yangın tüm binayı sarabilirdi, böyle bir tehlikeyi atlattık” dedi.  Platt, Kadıköy’de bir arada yaşamın önemini de vurgulayarak şunları söyledi: “Kadıköy’den memnunuz. Bu yaşadığımız, bir ya da birkaç kişinin yaptığı şeylerdir. Ama ne olursa olsun dayanışma içerisinde olmalıyız.”
Mike Platt,  Noel kutlamaları hakkında da bilgi verdi.  İlk kutlamanın 21 Aralık Pazar günü saat 17.00’da Maltepe’deki Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde yapılacağını anımsattı.
 

ARŞİV