Kiracılar sorunlarını konuştu

Kadıköy’de yaşayan kiracıların sorunlarını çözmek için kurulan Kadıköy Kiracı Dayanışması ilk toplantısını gerçekleştirdi. Öneri ve taleplerin görüşüldüğü toplantıda, kiracıların hukuki hakları da konuşuldu

21 Ocak 2016 - 17:40


Erhan DEMİRTAŞ
Son yıllarda gayrimenkul kira ücretlerindeki artışlar çalışanların kazançlarının büyük kısmını ev kirasına ayırmalarına neden oluyor. Asgari ücretin 1300 Türk Lirası olduğu ülkemizde, Kadıköy’deki normal bir apartman dairesinin kira ücreti ortalama olarak 1500 liradan başlıyor. Genel olarak İstanbul’da kira artışları çok fazla artış gösterirken, bu durumdan en çok etkilenen ilçelerin başında Kadıköy geliyor. Kadıköy, Marmaray, metro ve metrobüs hattının da etkisiyle İstanbulluların yaşamak için en çok tercih ettiği semtlerin başında geliyor. Kadıköy’ün ayrıca üniversitelere yakın olması, kültür ve sanatın merkezlerinden biri olması da ev kiralamak isteyen öğrencilerin tercih sırasının başında yer alıyor. Son yıllarda açılan üniversiteler ve kentsel dönüşüm projeleri de Kadıköy’de kiraların yükselmesine neden oldu. 
Kira ücretlerinin yükselmesinden şikâyetçi olan bir grup Kadıköylü de çareyi sosyal medyada örgütlenmede buldu. Yaptığımız bir söyleşi ile gazetemizde yer verdiğimiz Kadıköy Kiracı Dayanışması, ilk toplantısını gerçekleştirdi. Kadıköy’de yaşayan kiracıların sorunları etrafında birleşmesi ve dayanışması amacıyla kurulan Kadıköy Kiracı Dayanışması adlı grup, yüksek kira fiyatları nedeniyle mağduriyet yaşayanların sorunlarını çözmek ve çözüm yolları bulmak için ilk toplantısını gerçekleştirdi. 

“HAKLARIMIZI ÖĞRENMELİYİZ”
Sosyal medyada yapılan çağrıyla 17 Ocak Pazar günü düzenlenen toplantıda, genel olarak kira ücretlerindeki artışların nedenleri ve çözüm yolları konuşuldu. Toplantıda ilk sözü gurubun kurucularından Meriç Çevik aldı. Çevik, en fazla örgütlenmenin gerektiği konuların başında kira artışlarının geldiğini ifade ederek, “ Bu toplantıyı düzenlemekteki amacımız; aynı sorunları paylaşan insanların ortak bir çözüm yolu bulmasını sağlamaktır” dedi.
 Çevik’ten sonra söz alan Sertaç Canbolat da, kiracıların genel olarak hukuki haklarından haberdar olmadığını ifade etti. “Kiracı Dayanışması olarak Kadıköy’deki kiracıların hukuki danışmanlığını da yapmayı planlıyoruz” diyen Canbolat, “Sadece kiracılara değil mülk sahiplerine de hukuki haklarımızı öğreteceğiz. Mülk sahipleri hukuki olarak mümkün olmayan kira artışı yaparak ya da kiracıları evden tahliye ederek bizi zor duruma sokuyor. Bütün bunların önüne geçebilmek için hukuki haklarımızı öğrenmeliyiz” diye konuştu.

“BURADA YAŞAMAK İSTİYORUZ”
Toplantıya katılan Arif Sırrı Özçelik de Kadıköy Kiracı Dayanışması’nın çok yeni bir oluşum olduğunu ancak sosyal medya üzerinden yürütülecek kampanyalarla geniş kitlelere ulaşılabileceğini ifade etti. Sadece Kadıköy’de değil İstanbul’un birçok ilçesinde benzer sorunların yaşandığını vurgulayan Özçelik, “ Ev sahipleri bizi müşteri olarak görüyor. Bu sebeple işin hukuki kısmını önemsemiyorlar. Biz bu semtin insanlarıyız ve burada yaşamak istiyoruz. Burada yaşamak istemenin maddi olarak bedeli bu kadar yüksek olmamalı” şeklinde konuştu.
Metro ve metrobüsün etkisiyle Kadıköy’ün daha popüler olduğunu belirten Eymen Emircan ise, “ Ulaşım olanaklarının artmasıyla beraber kira ücretleri de artmaya devam ediyor. Sadece ulaşım araçları değil kentsel dönüşüm de kira ücretlerinin artmasına sebep oluyor. Bunun için daha kapsamlı ve kurumsal bir dayanışma ağı kurmak gerekli” dedi. Katılımcıların görüşlerini paylaşmasından sonra öneri kısmına geçildi. Toplantıda öne çıkan öneri ve taleplere göre; kiracı sorunlarının anlatıldığı bir kısa filmin çekilmesine, hukuki danışmanlık hizmetinin verileceği hukuk biriminin kurulmasına, sosyal medya üzerinden tanıtım kampanyalarının yürütülmesine karar verildi.

 

ARŞİV