Kiralara güç yetmiyor!

Kira ve emlak fiyatlarının hızlı şekilde arttığı Yeldeğirmeni, Halitağa ve civarında kiralık yer bulmak zorlaştı

13 Ağustos 2015 - 17:51
Mustafa SÜRMELİ
Genel anlamda yüksek kiralarla gündemde olan Kadıköy’de, semtine göre kira ve emlak fiyatları da farklılık gösteriyor. Son yıllarda Kadıköy’ün gelişme kaydeden semtlerinden biri olan Halitağa Caddesi ve Yeldeğirmeni’nde kiralık bulmak zorlaşırken, kiralık ve emlak fiyatları dudak uçuklatıyor.

CAZİBE NOKTASI KONUMUNDA
Yeldeğirmeni ve Halitağa Caddesi’nde kiralık ve emlak fiyatlarının artış gözlenmesinin nedenini emlakçılar bazı nedenlere bağlıyor. Rıhtım, Bahariye, Moda ve ilçenin merkezi yerlerine yakınlık ile geçiş noktası olması başlıca nedenlerden.  Gün içinde binlerce insanın uğrayıp alış veriş yaptığı, karnını doyurduğu, dinlendiği, pek çok ünlü markanın, dershane ve eğitim kurumunun olduğu semtte genç nüfus sirkülasyonu da söz konusu. Tüm bu etkenlerle özellikle yeme-içme ve fast food dükkânları, kafeteryaların sayısında artış var.

FİYATLAR YÜKSELİYOR
Konut ve dükkân kiraları metrekaresine göre farklılık göstermekte. Örneğin 10 metrekare bir dükkân için 800 ile 1300 TL arasında kira ödeyen esnaf bulmak mümkün. 100 metrekarenin üzerinde bir yer kiralamak istiyorsanız uçuk fiyatlarla karşılaşmanız söz konusu.
Geçen yıl Halitağa, Yeldeğirmeni civarında aldığı evin fiyatının bu yıl yüzde 50 arttığını söyleyen Ali Dedeoğlu da emlak ve kiralık fiyatlarında yüksek artışlar karşısında kendisinin de şaşırdığını ifade etti.
Halitağa Caddesi’nde uzun yıllar esnaflık yapan İslam Kalkan, küçük dükkânlarda bile kiraların çok yüksek olduğunu belirtti. Lokanta, fast food, kafeterya gibi mekânların aşırı şekilde Halitağa ve civarında arttığını belirten Kalkan, anlam veremediği bu ilginin de bölgede kira artışlarını tetiklediğini söyledi.
Hem konut hem de dükkân kirası ödediğini söyleyen Tacettin Külcü de yüksek kiralardan dolayı sıkıntısını dile getirdi. Külcü, “Tahminime göre Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm de etkiledi. Oradan buraya gelenler var. Burada ev kalmadı. Talebi karşılamıyor. Ev boşalmadan hemen kiraya veriliyor. Kafelerin çoğalması fiyatları yükseltti. Fiyatlar aldı başını gidiyor. Belediyeler bu işi denetlemeli” dedi.
Fikirtepe’deki evini müteahhite verdiğini ve kiralık ev aradığını anlatan Dursun Doğan ise “Halitağa ve Yeldeğirmeni’nde kiralık ev bakıyorum. Emlakçıları dolaşıyorum. Ev bulmak zor. Fiyatlar da çok yüksek. En ucuzu 1500 TL’ye buldum” dedi.

SANATÇI VE ÖĞRENCİLER YÜKSELTTİ
PRL Emlak Salih Çepnioğlu: Yeldeğirmeni’ne 3 yıl öncesine kadar bu kadar rağbet yoktu. Ulaşım imkânları, Rıhtım’a yakınlık ilgiyi arttırdı. Kafelerin artması, ressamlar ve resim atölyelerinin Yeldeğirmeni ve civarında artması semtin cazibesini arttırdı. 15-20 sanat atölyesi var. 1500 TL’den aşağı 2+1 ev yok. Dükkân kiraları 2500 TL’den başlıyor. Konuta da dükkâna da talep var. Fiyatlar artıyor. Ramazan sonrası bir durgunluk var. 5 yıl önce 100 bin TL etmeyen dükkân yeri bu yıl 400 binden satılıyor. 3 yıl önce 125 bin lira eden daireler şimdi 350-400 bin lira.
Berk Emlak Tugay Uzun: Ulaşım imkânlarının artmasıyla Kadıköy’ün merkezi haline geldi. Kiralar arttı. Gelişiyor buralar. Geçmişte böyle değildi. 5 yıl önce konut kiraları 300-400 TL. Dükkân yeri kiraları geçen yıl 2 bin TL’ydi. Günümüzde 2+1’ler 1500’den, 3+1’ler 2000 TL’ den başlıyor. Şimdi 3000 TL’den aşağı dükkân yeri yok. Yüzde 40 artış var. Olması gerekenden fazla artış sözkonusu. Talep çok. Konut bulmak zor. Yeldeğirmeni’ne sanatçılar, Erasmus öğrencileri yerleşiyor.
Emlakçı Metin Arslanoğlu: Yaklaşık 2 yıldır Yeldeğirmeni’nde kiralarda hızlı bir artış yaşandığını söyleyen emlakçı ve inşaatçı Metin Arslanoğlu, bu süre zarfında 700 TL olan kiraların 1800 civarına yükseldiğini belirtti. Yeni dairelerin 2000 TL’den kiralandığını ifade eden Arslanoğlu, “Erasmus öğrencileri çok tercih ediyor. Daha yüksek kiralarla buradan ev kiralıyorlar. Buradan karşıya geçmek kolay, merkezi bir yer” dedi.
Yeldeğirmeni ve Halitağa Caddesi’nde kiralık talebi artıyor.

ESKİDEN – GÜNÜMÜZDE FİYATLAR
Fiyatlar yükseliyor. Geçtiğimiz yıllara göre yüzde 40 artış sözkonusu.
5 yıl önce 300-400 TL olan konut kiraları günümüzde 2+1’de 1500, 3+1’de 2000 TL’den başlıyor.
Geçen yıl metrekaresine göre 2000 TL olan dükkân kirası ise günümüzde 3000 TL’den başlıyor





 

ARŞİV