‘KIRMIZI CÜZDAN KAMPANYASI'

Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu (BPW) İstanbul Kulübü’nün düzenlediği ‘Kırmızı Cüzdan Kampanyası’nın tanıtım etkinliği, Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde...

02 Mayıs 2011 - 10:37

Cinsiyete dayalı ücret eşitsizliğine karşı
‘KIRMIZI CÜZDAN KAMPANYASI’

Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu (BPW) İstanbul Kulübü’nün düzenlediği ‘Kırmızı Cüzdan Kampanyası’nın tanıtım etkinliği, Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu (BPW) İstanbul Kulübü tarafindan cinsiyete dayalı ücret eşitsizliğine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen ‘Kırmızı Cüzdan Kampanyası’nın tanıtım etkinliği, Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Etkinliğe konuşmacı olarak, pazarlama ağı kurucusu Ayşe Geçalp, BPW İstanbul Kulübü üyesi Avukat Ayça Konuralp Açıkel ile insan kaynakları firma sahibi Özlem Ergün katıldı. ‘Eşit işe eşit ücret’ kavramının Türk hukukundaki yerine değinen BPW İstanbul Kulübü üyesi Avukat Ayça Konuralp Açıkel, işverenin eşit işte çalışan kadın ve erkek çalışana eşit ücret verme yükümlülüğünün olduğunu vurguladı, “Hukuki kaynağını Anayasa’nın 10. maddesinde yer alan “eşitlik ilkesi” ile 4857 sayılı İş Kanunu’nun 5. maddesinde yer alan “eşit davranma ilkesinden” almaktadır. Diğer taraftan Türkiye, kadınlara karşı yapılan ayrımcılığı ortadan kaldırmayı amaçlayan önemli bir uluslararası sözleşme olan “Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi”ni de kabul edip, onayladı. Kadınlara toplumsal yardımlar dâhil eşit ücret hakkını sağlamak konusunda bütün önlemleri almayı taahhüt etti” diye konuştu.
Bir kadın çalışanın cinsiyet ayrımcılığına maruz kalması hallerinde kanunen işvereninden talep edebileceği belli başlı tazminat hakları olduğuna dikkat çeken Ayça Konuralp Açıkel, sözlerine şu bilgileri ekledi: “Ayrımcılık ile kötüniyet tazminatı bu tazminatlar içerisinde yer almaktadır. Ayrımcılık nedeniyle iş akdinin işverence feshedildiği takdirde ise kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve geçersiz nedenle yapılan fesih sonucunda da iş güvencesi tazminatı talep edilebilecektir. Bu tazminatların yanında cinsiyet ayrımcılığı yasağına aykırı davranan işverene karşı İş Kanunu’nun 99. Maddesi kapsamında idari para cezası yaptırımı da düzenlenmiştir.”


 


ARŞİV