Kırmızı et fiyatlarının yüksekliği kasapları da tüketiciyi de olumsuz etkiliyor
Kırmızı et fiyatlarının yüksek olması nedeniyle vatandaş et alamaz oldu. Fiyatların; talebin yüksek olması, arzın yetersiz olmasından dolayı yükseldiği ifade ediliyor. İthal et yöntemiyle kırmızı et fiyatlarının düşürülmeye çalışılması gündemdeyken, Kadıköylü esnafa dünden bugüne et satışlarını sorduk.
SATIŞLAR DÜŞTÜ
Feneryolu’nda üçüncü kuşaktan 52 yıllık kasap esnafı Yusuf Tatar, daha çok et satışı yaptıkları eski günlerle günümüzü kıyasladığında satışların oldukça düştüğünü ifade ediyor. “Fiyatlar ucuzdu. 4-5 kilo et alırdı müşterilerimiz. İyi cirolar yapardık. Şimdi yüzde 50 düştü. 1970-1990 arasında satışlar iyiydi. Şimdi maaşlar çok düşük. Et almaya para yetmiyor yani. Etyemezse insanlar demir eksikliğini gideremezler” diyen Tatar, kazancın düşmesi nedeniyle zaman zaman mesleği bırakmayı da düşündüğünü belirtti.
BESİCİLİK TEŞVİK EDİLMELİ
Tarım ve hayvancılığa destek verilip, üretim arttığı zaman etin ucuzlayabileceğini söyleyen 30 yıllık kasap esnafı Ahmet Turan, fiyatların yüksek olmasını üretimin yetersizliğine bağlıyor. Turan, “Bu mesleğe ilk başladığım yıllarda et fiyatları çok uygundu. Herkes alabiliyordu. Vatandaşın alım gücü olacak ki vatandaş et alsın” dedi. Kırmızı et fiyatları yüksek olunca vatandaşın tavuk etine yöneldiğini belirten Erkan Deniz ise “Tarıma, hayvancılığa, üretime önem verilmeli” diye konuştu. Kadıköy’de 40 yıllık kasap esnafı Dursun Bey belli başlı üretim yapılan illerin dışında hayvan besiciliğinin az olduğunu veya hiç olmadığını, besiciliğin teşvik edilmesiyle et fiyatlarının düşeceğini belirtti.
TÜKETİCİ DE ZORDA
Üreticinin desteklenmesi gerektiğini, ithal et almakla üreticinin olumsuz etkilendiğini, kilosuna 47 TL ödeyip, kıyma aldığını söyleyen emekli Burcin Aybay ise “Biz çok şükür et yiyebiliyoruz. Ama yiyemeyenler de var. Onları düşündükçe üzülüyorum” diyor.
Ayda bir eve et alabildiğini söyleyen Bayram Karadaş ise “Maaş aldıkça et alabiliyorum. O da bir kilo bile değil” şeklinde konuştu.
Kadıköy’de bazı semtlerle Kadıköy Tarihi Çarşı’da kg. başına kırmızı et fiyatları ortalama şöyle:
Dana Kıyma 35-50 TL
Dana Kuşbaşı 45-55 TL
Dana sote 46 TL
Kuzu sote 50 TL
Kuşbaşı 40-44 TL
Kuzu but (kilo) 40-50 TL
Biftek 50-60 TL
Bonfile 72-100 TL
Pirzola 64-85 TL
Dana antrkot 53-65 TL
Köftelik et 40 TL
Kuzu kıyma kemikli 43
kemiksiz 64 TL
Izgaralık etin kilosu 65 TL
Kemik suyuna çorba yapmak isterseniz 4TL ödemeniz gerekiyor.
SAKATATLAR DA YÜKSEK
Sakatat fiyatları da kırmızı et fiyatlarına endeksli şekilde yükselişte. Son günlerde en fazla yükselen paçanın fiyatı ise yüzde 100 oranında arttı. Diğer taraftan kırmızı et fiyatlarının yüksek olmasıyla vatandaşın tavuk etini tercih ettiği ifade ediliyor.
İşkembe 10-15 TL
Ciğer 30-45 TL
Dalak - Yürek 18 TL
Paça 3,5-4 TL
Bütün tavuk 7-10 TL
Tavuk but 8,5 TL
Kanat 10-12 TL
Baget 10 TL
Sucuk 54-60
Pastırma 100 TL
Piliç 13 TL