Kadıköylü Çiya Sofrası’nın yayını olan YemekveKültür dergisinin kış sayısı çıktı.
Kadıköylü Çiya Sofrası’nın yayını olan YemekveKültür dergisinin kış sayısı çıktı. Güneşin geç doğup erken battığı, havanın soğuduğu, doğanın dinlenmeye çekildiği, toprağın bereketini çektiği aylarda yayınlanan bu yeni sayıda, Nostradamus’un Reçeller El Kitabı’ndan mis kokulu bölümlerin çevirileri yayınlanmaya devam ediyor. Bülent Varlık’ın, İngiliz İstihbarat kayıtlarında Türklerin yeme içme alışkanlıklarıyla ilgili bölümleri ele aldığı yazısının yer aldığı dergide, Christine Angelidi eski Konstantinopolis’teki balık ve işlenmiş balık ürünleriyle ilgili tarihi kayıtları inceliyor; Haliç’ten Boğaziçi’ne, kefalden sazana, deniz kestanesinden balık yumurtasına, yüzyıldan yüzyıla, medeniyetten medeniyete, fresklerden mozaiklere, balığın, balıkçılığın ve balık ürünlerinin simgesel yolculuğu ve günlük yaşamdaki yerini anlatıyor.
Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, Dr. Levent Atıcı ve Dr. Andrew Fairbairn tarafından Kayseri-Kültepe ören yerinde yapılan arkeobotanik araştırmaların, Orta Bronz Çağ’daki fındık ticareti faaliyetlerine dair yemek kültürü tarihine ışık tutan bulgularının okurlarla paylaşıldığı YemekveKültür kış sayısında; Hilmi Anaçise, Osmanlı İmparatorluğu döneminde incir meyvesinin ve incir kelimesinin algılanışı ile ilgili bilgiler sunuyor.
Çiya Sofrası’nın sahibi Musa Dağdeviren de bu sayıdaki özel dosyada ölüm geleneklerini, ölüevinde, cenazelerde, mezarlıklarda sürdürülen yemek geleneklerini anlatırken, Prof. Dr. Ayla Ersoy da resim tarihinde gezinip, yiyecek ve yemek temalı sanat eserlerinin izini sürüyor.