‘Kışa menemen iyi gider'

Menemeni ile ün salan Kupa Çayevi, yaz kış demeden Kadıköylüleri ağırlıyor. Birbirinden güzel, çeşit çeşit sıcak menemenlerin yanında tavşankanı çay içmek tercihlerin başında geliyor

16 Ocak 2015 - 09:35
Menemeni ile ün salan Kupa Çayevi, yaz kış demeden Kadıköylüleri ağırlıyor. Birbirinden güzel, çeşit çeşit sıcak menemenlerin yanında tavşankanı çay içmek tercihlerin başında geliyor

 

 

Aysel KILIÇ

 
 

Domates, soğan, yeşilbiber ve yumurta…  Hem pratik hem de leziz.  Menemen yaz, kış vazgeçemediğimiz bir lezzet.  Soğuk havaların bastırdığı şu günlerde, mis gibi menemenin yanında, tavşankanı bir bardak çay içmek isteyenlerin sıkça uğradığı bir mekân var. Kupa Çayevi, Osmaağa Mahallesi Tulumbacı Asım Sokak’ta. İsmi her ne kadar “çayevi” olsa da burası menemeniyle ünlü. Yasin ustanın mutfağında sade, kaşarlı, sucuklu, karışık menemen çeşitlerini yemek mümkün.  Esnafı, memuru, öğrencisi herkes buraya geliyor. Kimisi sabah kahvaltısını menemenle yapıyor, kimisiyse öğlen yemeği için geliyor. İsteyen çorba da tercih edebiliyor. Yasin ustanın her zaman sıcak çorbası var. Mercimek ve ezogelin çorbaları sadece 3 TL.

“KADIKÖY BENİM RENGİM”
Kupa Çayevi’ne gittik, hem menemen yedik, hem de Yasin Usta ile sohbet ettik. Yasin Uyğur Erzurumlu. Asıl mesleği olan terziliği bırakıp, 1995’te İstanbul’a gelmiş. İstanbul’da kendine yeni bir meslek edinmiş. Mutfak onun için vazgeçilmez, keyifli bir alan olmuş. Sultanahmet Köftecisi başta olmak üzere birçok yerin mutfağında çalışmış.  Zamanla meslekte ustalaşmış ve kendi yerini açmış.  2009’da açtığı Kupa Çayevi, onun hem iş yeri hem de evi olmuş.  Kadıköylülerle samimi ilişkiler yakalamaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Uyğur, boynundaki sarı –lacivert atkıyı  gülerek gösteriyor: “Kadıköy benim rengim” diyor.  
“MENEMEN VE ÇAY İYİ GİDER”
Yasin Uyğur, her kesimden müşterilerini olduğunu belirtiyor ve ekliyor:  “Burayı her gün sabahtan akşama kadar açık tutuyoruz. Müşterilerimiz artık bizi tanıyor. Pratik yemek isteyenler menemene koşuyor” diyor. Yasin Uyğur burayı yeğeni Harun Uyğur ile birlikte işletiyor. Harun da sohbetimize katılıyor, “Kışa menemen ve çay iyi gider” diyor. Biz menemenimizi yerken ve Uyğur’larla sohbet ederken, yan masadaki müşteriler de sohbetimize dahil oluyor. Ahmet Ateş, Kupa Çayevi’nin daimi müşterilerinden: “Buradaki menemen, evde yaptığımızı aratmıyor. Acıktıkça buranın yolunu tutuyorum” diyen Ateş, fiyatların ise ucuz olduğunu söylüyor.
Kupa Çayevi’ndeki menemen fiyatları değişiyor. Tek kişilik porsiyon olarak; sade menemen 7, kaşarlı 8, karışık ise 9 TL.   
Menemen ve çorbanın yanı sıra sahanda yumurta ve tost da alternatifler arasında. Çay ise 1 TL.
 

 


ARŞİV