Kitapları ‘insan’ olan Yaşayan Kütüphane, Şehremaneti binasında 4-5 Mayıs'ta kuruluyor. Toplumun ‘öteki’lerine karşı önyargınızı yıkmak için iyi fırsat!
Gökçe UYGUN
Kadıköy Kent Konseyi ve Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) tarafından düzenlenen “Yaşayan Kütüphane”, Kadıköy’de 2. kez kuruluyor. Etkinlik, Rıhtım'daki Kadıköy Belediyesi Şehremaneti Binası’nda 4-5 Mayıs tarihlerinde 12.00-18.00 saatleri arasında gerçekleşecek. Etnik, kültürel, mesleki, cinsel kimlikleri ya da sağlık durumları gibi nedenler sonucu önyargılara maruz kalabilen veya toplum tarafından dışlanan insanlara karşı olan önyargıları azaltmak amacıyla düzenlenen bir ‘İnsan Hakları’ projesi olan Yaşayan Kütüphane, aynen gerçek bir kütüphane gibi işliyor. İlk olarak etkinlik alanındaki standa gidip kayıt oluyor ve bir görevli tarafından okumak istediğiniz kitaba yönlendiriliyorsunuz. Yaşayan Kütüphane’nin farkı da burada başlıyor. Karşınızda okunmak üzere bekleyen bir kitap yerine sizinle sohbet etmek için hazır bekleyen bir insan buluyorsunuz! Toplumun bir kesiminin zihninde “yabancı” veya “öteki” olarak konumlandırılmış bir insan, örneğin eski bir seks işçisi, Alevi ya da şizofren..
BİR İNSANI KİTAP GİBİ OKUMAK…
Farklılıkların ve çeşitliliklerin renklerini önceden yazılmış satırlar yerine, samimi bir sohbet aracılığıyla öğreniyorsunuz. Bu aşamada kitabınıza merak ettiğiniz soruları sorup anında cevap alma şansına erişiyorsunuz. Yarım saat süren, sadece kitap ve okuyucudan oluşan sohbet sonrasında, bilmediğiniz şeyleri öğrenerek aydınlanmanın ve belki de farklı yaşam tarzlarına sahip insanlarla tanışmanın mutluluğu ile kütüphaneden ayrılıyorsunuz.
Türkiye’de ilk kez 2007’de Toplum Gönüllüleri ve Bilgi Üniversitesi Gençlik Çalışmaları Birimi tarafından gerçekleştirilen Yaşayan Kütüphane, 5 yıldır birçok farklı şehirde ilgiyle takip ediliyor. Geçen yıl Kadıköy Kalamış Parkı’nda kurulan Yaşayan Kütüphane'de 397 okuma gerçekleşti.