Kıyı köşe yeşile dönüyor

Kadıköy Belediyesi 9 yeni park yaparak 2015 yılında ilçeye toplam 17 bin 500 metrekare yeşil alan kazandırmayı hedefliyor

19 Haziran 2015 - 14:42
Mustafa SÜRMELİ
 
Kadıköy’de yeşil alan miktarını arttırmayı hedefleyen Kadıköy Belediyesi ilçeye 9 yeni park kazandıracak. Çocuk ve yetişkinler yemyeşil ve daha geniş alanlarda gezinti, dinlenme, spor ve oyun keyfi yaşayacak. İlçede parkların yapılacağı noktalar belirlendi. Projeler hazırlandı. Tamamlananlar bile var.
·  Sahrayıcedit Mahallesi’nde Bankacılar sitesi yanındaki yeşil alanda yaklaşık 9 bin 500 metrekarelik alan park olacak. Yürüyüş yolu, spor aletleri, futbol, basketbol, tenis gibi sporların yapılabileceği çok amaçlı spor alanı, çocuk oyun alanları kapsamında; kale temalı oyun grubu, çiftlik oyun grubu, halatlı döner platform, yaylı zıp zıp, ikili salıncak, kuluçka salıncak, ip tırmanma örümcek ağı, pergola, şelale, süs havuzu bulunacak.

·Erenköy Mahallesi Gardenya Çıkmazı Sokak’ta bulunan yeşil alana toplam 2 bin metrekare alana sahip par yapılacak. Basketbol, voleybol oynanabilecek bir spor sahası ile spor aletleri bulunacak. Çocuk oyun alanı, 3 kuleli oyun grubu, ikili salıncak, engelli salıncak, tahterevalli, trambolin, dönence oyun grubu, zıp zıp yer alacak.

· Sahrayıcedit Mahallesi Batman Sokak’ta bin 200 metrekare alana basketbol sahası yapılacak. Parkta spor aletleri de bulunacak. Çocuklar için ise oyun alanına, iki kuleli oyun grubu, ikili salıncak, zıp zıp ve tahterevalli konulacak.

· Merdivenköy Mahallesi Gümrük Sokak’ta yaklaşık toplam 400 metrekare alan par olacak. Parkta spor aletleri bulunacak. Ayrıca çocuk oyun alanında tek kuleli oyun grubu, ikili salıncak, zıp zıp, tahterevalli bulunacak.

· Sahrayıcedit Mahallesi Batman Sokak’ta bir başka park daha yapılacak. Toplam bin 100 metrekare alana sahip olacak parkta spor aletlerinin yanı sıra, çocuk oyun alanı, iki kuleli oyun grubu, ikili salıncak, zıp zıp, tahterevalli, pergola yapılacak.

·Kozyatağı Çamlıpark Sokak’ta toplam 1000 metrekare alana yapılacak parka süs havuzu ve oturma alanları yerleştirilecek.

·Göztepe Pınar Sokak’ta yaklaşık 750 metrekare alan park olacak. Mini futbol alanı, oturma alanlarının yanı sıra çocuk oyun alanları, iki kuleli oyun grubu bulunacak.

· Acıbadem Zeamet Sokak’ta bin metrekarelik alan park yapıldı. Spor aletleri, oturma alanları, çocuk oyun alanı, iki kuleli oyun grubu yapıldı.
· Erenköy Mahallesi Muhtarlığı yanındaki yaklaşık 500 metrekare alan park oldu. Alana oturma unsurları konuldu.
 

YEŞİL ALAN AZ


 Dünya Sağlık Örgütü, kişi başına düşen yeşil alan miktarının en az 9 m² olması gerektiğini belirtiyor. Avrupa standartlarına göre bu miktar 7 m².

Kadıköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü verilerine göre 482 bin 571 nüfuslu Kadıköy’de kişi başına 2,90 metrekare yeşil alan düşüyor. Kadıköy’de yeşil alanların toplam miktarı 1.400.180,00 m².

Kadıköy ilçesinde, Kadıköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü yetki alanındaki park ve yeşil alanların yüzölçümü yaklaşık 600.000 m². Büyükşehir Belediyesi sorumluluk alanında bulunan yeşil alan miktarı ise 800.180,00 m².

Mahalle bazında Suadiye’de bin 828, Bostancı Mahallesi’nde bin 514,  19 Mayıs Mahallesi’nde bin 413, Göztepe Mahallesi’nde bin 216, Fenerbahçe Mahallesi’nde bin 35 ağaç bulunuyor. Kadıköy’de parklar ve ana arterler hariç 728 sokakta toplam 15 bin ağaç var.


ARŞİV