Kız Çocukları Günü’ne özel sergi ve kitap

11 Ekim Dünya Kız Çocukları günü için, “Bana Bırakacağınız Gelecek-Kız Çocukları ve İklim Krizi” başlıklı fiziki ve sanal sergi açılacak, güne özel bir de kitap yayımlanacak

01 Ekim 2020 - 11:49

İstanbul Kadın Müzesi, İklim için Cumalar Türkiye aktivistleri, Ammonite Digital Art Gallery’den sanatçılar ve Koşan Kaplumbağa çocuk yuvası, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları günü için ortak bir çalışma yaptı. Proje, Türkiye’deki iklim aktivisti kız çocuklarının görünürlüğünü arttırmayı, kız çocuklarının iklim krizi nedeniyle duydukları gelecek kaygılarını duyurmayı ve yaşanabilir, adil bir dünya için değişim umutlarını dile getirmeyi amaçlıyor.  

"Bana Bırakacağınız Gelecek-Kız Çocukları ve İklim Krizi" sergisinin sanal ve fiziki versiyonları 9 Ekim’de açılacak; fiziki sergi, Schneidertempel Sanat Galerisi’nde 9-25 Ekim tarihleri arasında ziyaret edilebilecek. Fiziki sergide Ammonite Digital Art Gallery’den genç sanatçıların, iklim aktivisti kız çocuklarının mesajlarını çeşitli tekniklerle yorumladıkları çalışmalar bulunacak. Türkçe ve İngilizce dil seçenekleriyle gezilebilen sanal sergide ise, iklim aktivisti kız çocuklarının mesajları, Ammonite Digital Art Gallery sanatçılarının yorumlarına ek olarak, Koşan Kaplumbağa çocuk yuvasının çizimleri de yer alacak. Sanal sergi ayrıca, iklim krizi hakkında bilgilendiren, çevre bilincini yükselten metinler, istatistiki bilgiler, videolar ve çevre tahribatı konusunu irdeleyen edebi alıntılar da içeriyor.

Sergilerin dışında söyleşi, okuma, çocuk doğa kitabı üretme gibi birçok etkinlik de proje kapsamında gerçekleştirilecek ve tüm projeyi belgeleyen kitabın tanıtımı da 11 Ekim Dünya Kız Çocukları gününde yapılacak. Kitap, iklim aktivisti kız çocuklarına ücretsiz dağıtılacak.

“GRETA’NIN ATTIĞI TOHUM...”

Bu sene sekizinci kuruluş yıldönümünü kutlayan, Türkiye’nin ilk kadın müzesi olan İstanbul Kadın Müzesi de projelerin ortaklarından. Müzenin küratörü Meral Akkent, müzedeki tüm çalışmaların sadece gönüllülerden oluşan yüzlerce kişiyle birlikte yapıldığını söylerken 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü sergi fikrinin ortaya çıkışını şöyle anlatıyor: “Türkiye’deki iklim aktivisti kız çocukları, dünyadaki yaşıtlarıyla birlikte ekosistemdeki tahribata ve iklim krizine dikkat çekiyorlar. Küresel krize karşı küresel mücadele ediyor, Greta’nın attığı tohumu yeşertiyorlar. Bu çalışmada biz de kız çocuklarının gelecek kaygılarını, iklim krizine dair mesajlarını, taleplerini küratöryel bir konseptle sunmayı amaçlıyoruz. Sanal sergi, fiziki sergi, kitap ve billboard aksiyonları olarak tasarlanan çalışmanın odak noktasında, 28 iklim aktivisti kız çocuğunun 28 mesajı bulunuyor. Aralık 2019’da İklim İçin Cumalar grubuyla ilişkiye geçmiştik ve proje ondan sonra gelişti. Bunun yanı sıra Koşan Kaplumbağa çocuk yuvası ve Ammonite Digital Art Gallery ile ilişkiye geçtik, birlikte çalıştık, sonunda bir kitap, bir sanat, bir fiziki sergi ortaya çıktı.”

Akkent, sanal sergiye, istanbulkadinmuzesi.org/banabirakacaginizgelecek adresinden 7/24 ulaşılabileceğini söylerken, projenin diğer ortaklarından Koşan Kaplumbağa çocuk yuvasına ve Başka Bir Okul Mümkün (BBOM) İstanbul Anadolu Kooperatifi’ne uzanıyoruz. 

Burcu Yılmaz Gündüz, BBOM’u ve Koşan Kaplumbağalar Anaokulu’nu şöyle anlatıyor: “BBOM, 2016 yılında, Moda’da, adı çocuklar tarafından konulan Koşan Kaplumbağa Anaokulu’nu hayata geçirdi. Bu girişim, dört ana ilkeden oluşuyor; özgün finansman, demokratik yönetim, ekolojik duruş ve alternatif eğitim. Koşan Kaplumbağa Anaokulu’nda her çocuğun bireysel farklılıkları, ihtiyaçları ve kişisel ilgi alanları ayrı. Dolayısıyla her çocuk tektir. Herkes farklı ve eşittir. Toplumsal cinsiyet eşitliği, gerek sınıf düzenlemelerinde gerek oyunlarda gerekse dilde çocukların ayrımcılıktan uzak bir anlayışla birbirlerini algılamalarına yardımcı olur.”

“ÇOCUKLAR DOĞADA VAKİT GEÇİRMELİ”

Koşan Kaplumbağa Anaokulu’ndan Sedef Kalkavan ise çocuklar için iklim değişikliği, çevre konularının önemini okul bağlamında şöyle değerlendiriyor: “İlkelerimizden biri de ekolojik duruş. Çocukların açık havada, doğada vakit geçirmelerini önemsiyoruz. Okulumuzun 263 metrekarelik geniş bir bahçesi var. Çocukların toprağı kazarak solucan aradığı, yağmur sonrası salyangozları izlediği, kendi mutfakları için aromatik bitkiler, sebzeler yetiştirdiği kocaman bir bahçe düşünün. Kendi bostanı var çocukların. İleri dönüşümle yaptıkları sanat çalışmaları, oyuncaklar var. Tüketmeden üretmenin kıymetini daha bu yaşlarda görüyorlar.”

Kalkavan proje için “Okul öncesi yaş grubundaki çocukların da konu hakkında fikirleri olduğunu, bunun duyurulması gerekliliğini hissettik. Mutlaka orada olmak istedik” diyor.

Yine girişimden Gaye Çankaya Eksen ise “Çalışmadan okulumuzdaki kız çocuk ebeveynlerine bahsettiğimizde onlar da bizim gibi inanılmaz heyecanlandılar” diyor ve ekliyor: “Çocuklara aktivistlerin metinlerini okurken okul öncesi eğitimi alan çocuklara uygun bir şekilde aktarılmasına dikkat ettik. Aktivistin neler istediğinden, beklentilerinden yine anlayabilecekleri şekilde bahsettik. Çocuklardan harika geri dönüşler aldık. Hevesle boyalarına sarılanlar, birbirinden güzel mesajlar verenler oldu. Sonuçta da sergiye, her biri birbirinden anlamlı 17 harika resim ile Koşan Kaplumbağa Anaokulu olarak katıldık.”

KADIKÖY BELEDİYESİ VE İBB DUYURACAK

Çalışmanın duyurusu Kadıköy Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle başta Kadıköy ve İstanbul olmak üzere Eskişehir, Bursa, Hatay gibi birçok şehirde yapılacak. 

Schneidertempel Sanat Merkezi’nde eserleri sergilenen Ammonite Digital Art Gallery sanatçılarının adları şöyle: Vanessa Ponte, Selenay Tektunalı, Asya Nur Hasgül, Asya Gürhan, Refia Dermancıoğlu, Elif Fidancı, Elif Berkel, Melike Kuş, Nar Preşeva, Öykü Topal, Buse Simon, Pi.uv, Bilge Abur Yıldız, Lal Diltemiz, Tipim Kayık, Sinan Dağ, Melisa Dalkılıç, Raika Lara Kaya, Batuhan Aker, Fikriye Çetin.

Bana Bırakacağınız Gelecek-Kız Çocukları ve İklim Krizi sanal sergisine ve kültür etkinlikleri hakkında detaylı bilgiye İstanbul Kadın Müzesi sitesinden ve sosyal medya hesaplarından ulaşılabilir.

(Kapakta yer alan eser Selenay Tektunalı'ya aittir)


ARŞİV