Kızıltoprak Öğretmenevi kapatıldı!

Özellikle emekli öğretmenlerin sosyal etkinlik merkezi olan Kızıltoprak Öğretmenevi “zarar ettiği” gerekçesiyle kapatıldı!

19 Haziran 2014 - 14:52

Semra ÇELEBİ

Kent yaşamında giderek daralan, yok olan yeşil alanlar ve sosyal merkezler düşünüldüğünde emekli ve çalışan öğretmenlerin, çevre halkının adeta nefes aldığı öğretmenevleri büyük önem taşıyor. Ancak son yıllarda, şehrin en güzel yerlerinde bulunan öğretmenevleri “yeterince kar etmedikleri” gerekçesiyle birer birer kapatılıyor.
Bunlardan biri de geçen hafta kapısına kilit vurulan Kızıltoprak’taki Fatma Şadiye Toptani Öğretmenevi. Tren yolunun hemen altında bulunan geniş bir yeşil arazinin ortasındaki tarihi köşkün öğretmenler için düzenlenmesiyle 1956’da hizmete açılan Kızıltoprak Öğretmenevi, geçen hafta İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden gelen bir yazıyla apar topar kapatıldı.
Kapıya asılan 3 Haziran 2014 tarihli, Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne hitaben yazılan kapatılma kararında şunlar yazıyor:
“İlçeniz Fatma Şadiye Toptani Öğretmenevi’nin iki yıl üst üste zarar etmesi ve 2014 yılı yaz dönemi sonuna kadar kurumun karlı hale getirilemeyişi nedeniyle Öğretmenevi/ Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlükleri Uygulama Yönergesi hükümleri doğrultusunda kapatılmasının uygun görüldüğü hakkındaki ilgili Bakanlık emri ekte gönderilmiştir. Bilgilerinizi ve adı geçen kurumun kapanış işlemlerinin İVEDİLİKLE başlatılması ve sonucundan Müdürlüğümüze bilgi verilmesini rica ederim.”

ÖĞRETMENLER VE ÇEVRE HALKI ŞAŞKIN

Gazetemize telefonla, e-posta aracılığıyla ulaşan veya bizzat ziyaretimize gelerek şikayetlerini dile getiren Kızıltoprak halkı ve öğretmenler ise şaşkın. Her gün buluştukları, birlikte sosyalleştikleri Öğretmenevi’ne bir sabah gittiklerinde kapıya kilit vurulduğunu görmüşler. Kapıya asılan Bakanlık kararına anlam veremeyen öğretmenler ve çevre halkı, sosyal merkezden nasıl bir kar elde edilmesinin istendiğini anlayamadıklarını belirtiyorlar. Daha önce de haberlerine yer verdiğimiz gibi dönem başından beri sosyal etkinliklerin birer birer iptal edildiğini, faaliyetlerin ve hizmetlerin durdurulduğunu belirten okurlarımız, öğretmenevinin işlevsizleştirilerek kapatılmaya adım adım götürüldüğünü söylüyorlar. Konumu nedeniyle arazisinin çok değerli olduğuna dikkat çeken semt halkı, buranın da özelleştirilmesinden endişe ediyor.

İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ: “YENİDEN AÇILACAK”

Konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz Kadıköy’ün yeni Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi ise Kızıltoprak Öğretmenevi’nin tamamen kapatılmasının söz konusu olmadığını söyledi. Yahşi, “Öğretmenevimizi tadilat ve tamirattan geçirmek için geçici süreliğine kapattık. Yeni dönemde kesinlikle halkımızın, öğrenci ve öğretmenlerimizin hizmetine açılacaktır.” dedi.
Öğretmenler ve semt halkı ise change.org internet sitesinde Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya yönelik olarak “Kızıltoprak Öğretmenevi kapatılmasın!” talebiyle bir imza kampanyası başlattı.
 
KARACA: “VE SONUNDA KAPATTILAR”
Kadıköylü öğretmen Nusret Karaca da Kızıltoprak Öğretmenevi’nin kapatılmasıyla ilgili gazetemize gönderdiği yazıda duygularını şu sözlerle ifade ediyor: “Kim bilir kaç kez gündeme getirdim öğretmenevlerini. Yalnızca çay içilen, yemek yenilen yerler ve kar amaçlı mekânlar olarak görülmemesi gerektiğini vurgulamaya çalıştık. Dost sohbetlerimiz, kültür-sanat etkinliklerinin gerçekleştiği aynı zamanda eğitimcilerin soluk alabildikleri, dinlenebildikleri yuvaları olduğunu anlatmaya çalıştık. Olmadı, olmuyor. Yemyeşil bir alanda, kuş cıvıltıları arasında kentin soluk alan sayılı yerlerinden biri Kızıltoprak Öğretmenevi yıllardır hizmet veriyor. Aynı zamanda Emekli Öğretmenler Derneği Genel Merkezi. Kına geceleri, düğünler, nişanlar yapılıyor. Yaz henüz yeni geldi. Müşteriler çoğalmaya başladı. İnsanlar orada mutlu.
Şimdi Kızıltoprak’ta Fatma Şadiye Toptani hanımefendinin emekli öğretmenlere bağışı köşk ve bahçesi öğretmenlere hiç sorulmadan kapandı. Kapıda yalnız üç satır yazı. İçeriği “süresiz kapalı.” Emekli yaşlı öğretmenler şimdilerde ya çevre pastanelerde ya da semt parklarında banklarda. Çevre sakinleri yaşlılar ise o yeşil mekândan uzak pencerelerden seyrediyorlar caddeyi hızla geçen arabaların egzoz dumanları arasında. Çevrede ise yüksek yüksek binalar.
Kızıltoprak öğretmenevi kapandı. Rengarenk çiçekler, gür yapraklar taşıyan dallarıyla ağaçlar, cıvıl cıvıl kuşlar, toplanmış masalar, sandalyeler…
Çok yakında açılır mı dersiniz? Yoksa yakında ranta mı dönüşür? Bu iki soruyu bir kenara yazın, saklayın. Yanıtı yarın öbür gün net olarak karşımıza çıkar. O zaman anlarız şimdiki kilidi kimler vurmuş…”

ARŞİV