Küçük gazeteciler İngilizce gazete çıkarıyor

Maltepeli öğrenciler bugünlerde tatlı bir telaş içinde. Neden mi? Bir yandan derslerine çalışırken bir yandan da gazete yayınlıyorlar da ondan...

13 Kasım 2014 - 13:46
 Gökçe UYGUN
 
Maltepeli öğrenciler bugünlerde tatlı bir telaş içinde. Neden mi? Bir yandan derslerine çalışırken bir yandan da gazete yayınlıyorlar da ondan... Emine İbrahim Pekin Ortaokulu öğrencileri, Avrupa Birliği Komisyonu Yaşam Boyu Öğrenme Programı Comenius Okul Ortakları Projesi kapsamında gerçekleştirilen “Avrupa Kaleydoskopu: Küçük Gazeteciler Avrupa’da” adlı projenin Türkiye’den katılımcıları… Romanya, Polonya, Litvanya, İtalya, İspanya ve Fransa olmak üzere 6 ülkeden öğrencilerin yer aldığı proje, geçen yıl başladı ve 2015’e dek sürecek. Emine İbrahim Pekin Ortaokulu’nun rehber öğretmenlerinden Derya Sancaklı, projede irtibat kişisi, Vedat Hazen de koordinatör olarak görev alıyor. Sancaklı ve Hazen’in verdiği bilgilere göre, 12-14 yaşları arasındaki 25 öğrenci (15’i aktif) aylık olarak bir kültür gazetesi çıkarıyor. Şimdiye dek biri İngilizce olmak üzere 4 gazete hazırlayan öğrenciler, küçük yaştan itibaren gazetecilik mesleğiyle tanışmış oluyorlar. Türkçe’nin yanı sıra haberlerini İngilizce de yazmaya başlayan küçük gazeteciler, proje kapsamında şimdiye dek 3 ülkeye (Romanya, Litvanya, Polonya) ziyarette bulundular. Aralık’ta İtalya’ya, Mart’ta İspanya’ya, Haziran’da da Fransa’ya gidecekler.
Derya Sancaklı ve Vedat Hazen, “Öğrencilerimizde projeye başladıktan sonra değişimler gözledik. Çekingenliklerini attılar üzerlerinden. Artık kendilerini daha iyi ifade ediyorlar. Özgüvenleri yükseldi. Takım ruhu ile çalışıyorlar. Gazeteye girecek yazılar için araştırma yapıyorlar, kitap okuyorlar. Bu da onların bilgi ve görgülerini arttırıyor. Bu işten keyif alıyorlar. Zira biz not vermiyoruz gazete için. Hepsinin vizyonu gelişti, bu vesileyle okulun havası da değişti” diyor.

 ÖĞRENCİLER NE DIYOR?
“Bu projeden önce gazetecilikle pek ilgilenmiyorduk. Ama projeye seçilip de gazete çıkarmaya başlayınca, sevdik bu işi. Yabancı ülkelere gidiyoruz proje sayesinde, hayallerimizi gerçekleştirmiş olduk. Kendi aramızda da daha fazla kaynaştık çünkü gazeteyi yayınlamak için ekip çalışması yapıyoruz. Önceleri  gazeteye yazacağımız yazıları internetten buluyorduk. O yazıya kendimizden hiç bir şey katmıyorduk . Ama şimdi araştırıyoruz, fotoğraf çekiyoruz.”


ARŞİV