Kültürel miras hassasiyeti ödül getirdi

Kadıköy Belediyesi, tarihi mirasa sahip çıkmak amacıyla yaptığı 3 projesiyle ödüle değer görüldü.

07 Kasım 2012 - 13:18

 

Tarihi Kentler Birliği'nin (TKB), kültür mirasını koruyan ve yaşatan belediyelerin başarılı projelerini ödüllendirmek amacıyla düzenlediği “Tarihi Kentler Birliği Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nı kazananlar belli oldu. 48 belediyenin kültürel miras ile tarihi kent dokularını koruma-yaşatma amaçlı 34 proje ve 30 uygulama ile katıldığı yarışma sonuçlarına göre, Kadıköy Belediyesi, 3 projesi ile “Proje Ödülü”ne layık görüldü.
Yeldeğirmeni'nde bulunan Notre Dame Du Rosaire Kilisesi Restorasyon Projesi, Karikatür Evi Restorasyon Projesi ve 5 Tarihi Çeşmenin Restorasyon Projesi ile ödüle değer bulunan Kadıköy Belediyesi’ne, ödülü 19 Ekim’de Antalya’da yapılan “Restorasyon, Renovasyon ve Kültür Mirasının Korunması” temalı YAPEX Fuarı’nda, yarışmaya katılan bütün projelerin yer aldığı sergi ve törende verildi. Törende konuşan Çekül ve TKB Danışma Kurulları Üyesi Prof. Ruşen Keleş, 11 yıldır gelenekselleşen ödüllerde son birkaç yıldır belediyelerin proje ile katılımında sayı ve nitelik olarak artış olduğunu söyledi. Keleş, “İlçe belediyelerin katılımı da hızla yükseliyor. Ayrıca belediyeler birden fazla proje ile başvuruyor. Projelerde kamu, özel, yerel, sivil işbirliği yapılıyor” dedi.
 
KADIKÖY'ÜN ÖDÜLLÜ PROJELERİ
Kadıköy Belediyesi'nin, TKB 2011 proje ödülüne layık görülen 3 projesinin detayları şöyle;
 
·  Fransız kilisesi kültür merkezi olacak
1895 yılında inşa edilen; okul, manastır ve kilise birimlerinden oluşan yapı kompleksinde yer alan Notre Dame Du Rosaire Kilisesi, Yeldeğirmeni SİT Alanı'nda yer alıyor. Bugün bir kısmı Kemal Atatürk Lisesi olarak kullanılan kompleks içindeki bu kilisede, 1913 yılında 20 rahibe görev yapıyor, 360 öğrenci okuyordu. Kadıköy Belediyesi, Yeldeğirmeni’nde gerçekleşen değişime denk düşecek bir kültür merkezi arayışı ortaya çıktığında, bu kompleksin kullanılmayan ve giderek harap olan kilise bölümünü kamulaştırdı. Tescilli bu yapının restorasyon projesi Rasimpaşa-Yeldeğirmeni Mahalle Yenileme Projesi kapsamında hazırlandı. Yapı, tarihi niteliğini kaybetmeyecek şekilde, ‘Kültür Merkezi’ olarak yaşayacak.
 
· Çeşmelerden tekrar su akacak
Kadıköy'deki tarihi çeşmelerin restore edilerek kullanıma açılması, böylece tarihi kültürel mirasın korunarak yaşatılmasının amaçlayan Kadıköy Belediyesi, yürüttüğü proje ile Sürmeli Ali Paşa, Ayrılık, Su Terazisi, Hasan Rıza Paşa ve Ladikli Ahmet Ağa Çeşmeleri’nin restorasyonunu yapacak. 17 ve 19. yüzyıllar arasında yaptırılmış olan çeşmelerin restorasyonu ile eski mahalle dokusunun yaşatılması hedefleniyor. Mülkiyetleri Kadıköy Belediyesi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait çeşmelerin restorasyonu için Kadıköy Belediyesi, İstanbul 5 Numaraları Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü ve Vakıflar Genel Müdürlüğü ile işbirliği yapacak.
 
·Kenan Bey Konağı'ndan ‘Karikatür Evi’ne
Kadıköy Belediyesi'nin karşı çaprazında, Hasanpaşa girişinde bulunan, 1960'larda inşa edildiği ve ilk sahibinin adıyla anılan atıl durumdaki tarihi yapı, “Karikatür Evi” olacak. 2008 yılında belediye tarafından kamulaştırılan oldukça yıpranmış yapının restorasyonunun yapılabilmesi için önce rölövesi çıkartıldı. Yapı, onarımlardan sonra Karikatür Evi olarak düzenlenecek, mizahseverleri buluşturacak. Pojenin finansmanı tamamen Kadıköy Belediyesi tarafından karşılanacak.
 
 
 
 
 
 






ARŞİV