Köprü ve otoyol ücretlerine zam

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) yeni yılla birlikte köprü ve otoyol geçiş ücretlerine yüzde 76 oranında zam yaptı

01 Ocak 2024 - 13:07

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından işletilen köprü ve otoyollara 1 Ocak 2024 itibarıyla zam yapıldı. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre otoyol ve köprülerde yapılan zam oranı otoyol ve köprülere yüzde 76, Yap-İşlet-Devret yöntemiyle yapılan otoyol ve köprülerde yüzde 50 oranında oldu.

KÖPRÜ GEÇİŞLERİNE YÜZDE 76 ZAM

Yeni zamlarla birlikte, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçiş ücreti otomobiller için 8.5 TL iken 15 TL’ye yükseldi.  Osmangazi Köprüsü geçiş ücretleri 2023 yılı tarifesine göre otomobillerde 184,50 TL iken 290 TL oldu.

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün zamlarla ilgili yaptığı açıklama şöyle:

“Karayolları Genel Müdürlüğünce ve Yap-İşlet-Devret (YİD) kapsamında özel şirketler tarafından işletilen otoyol ve köprülerin geçiş ücretleri, 1 Ocak 2024 Pazartesi günü saat 00.00'dan itibaren geçerli olmak üzere yeniden düzenlenmiştir.

Yönetmeliğe göre her yıl başında Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE)'ye göre düzenlenmesi gereken geçiş ücretlerinde; 2022 yılında Üretici Fiyat Endeksi'ndeki yüzde 97,72 oranındaki yükselişe rağmen düzenleme yapılmamış, mevcut geçiş ücretleri 1 Ocak 2022 tarihinden bu yana uygulanmıştır.

Otoyolların daha ekonomik, güvenli ve daha kısa sürede ulaşım imkânı sağlaması, boğaz köprülerine büyük bakım onarımların yapılarak servis ömürlerinin uzatılması, işçilik ve malzeme fiyatlarındaki artışlar ile bakım-işletme maliyetlerindeki yükselmeler göz önüne alınarak;

•           Karayolları Genel Müdürlüğünce işletilen otoyol ve boğaz köprülerinin geçiş ücretleri ortalama yüzde 76 oranında,

•           YİD Modeli ile yapılarak özel şirketler tarafından işletilen otoyol ve köprülerin geçiş ücretleri ortalama yüzde 50 oranında artırılmıştır.

Buna göre, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından işletilen otoyollarda otomobil için en düşük geçiş ücreti 9,00 TL, en yüksek geçiş ücreti 84 TL, boğaz köprüleri tek yön otomobil geçiş ücreti ise 15,00 TL olarak belirlenmiştir.

YİD projelerine ait köprülerin otomobil için geçiş ücretleri ise; Osmangazi Köprüsü'nde 290 TL, 1915 Çanakkale Köprüsü'nde 295 TL, Yavuz Sultan Selim Köprüsünde 35 TL olarak belirlenmiştir.”

KARŞIYA GİDİP GELMEK 30 LİRA

Yeni yıl zamları ile birlikte Anadolu yakasından Avrupa yakasına geçmenin maliyeti 30 lira olmuş oldu. 1 Ocak 2023 itibariyle köprülerden tek yönlü geçiş ücreti alınıyor. Önceki uygulamada köprüden ilk geçişte dönüş ücreti de alınıyor ve dönerken ikinci kez ücretlendirme söz konusu olmuyordu. 

 


ARŞİV