Koruda gündem "ruhsatsız yapı": 2 bin 238 imza teslim edildi

Validebağ Gönüllüleri Derneği, “Validebağ Korusu’nda, Adile Sultan Kasrı Öğretmenevi yönetimi tarafından, ruhsatsız yapılaşma ve koruyu parsellere bölme faaliyeti yapıldığını” açıkladı. Dernek üyeleri topladıkları 2 bin 328 imzayı, şikâyet dilekçesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü’ne iletti

09 Temmuz 2024 - 13:27

Validebağ Korusu’na Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı öğretmenevi tarafından çit çekilmesi ve inşaat faaliyetlerin sürmesi üzerine vatandaşların tepkisi devam ediyor. Daha önce de Millet Bahçesi yapılmak istenen ve farklı projelerle imara açılmak istenen koruyu savunan Validebağ Gönüllüleri Derneği üyeleri, “Validebağ Korusu’nda, Adile Sultan Kasrı Öğretmenevi yönetimi tarafından, ruhsatsız yapılaşma ve koruyu parsellere bölme faaliyeti yapıldığını” açıkladı. Vatandaşlar topladıkları 2 bin 328 imzayı 8 Temmuz Pazartesi günü İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne teslim etti. Validebağ Gönüllüleri yaptıkları basın açıklamasıyla inşaat faaliyetlerinin durdurulmasını istedi.

 

“KORU DOĞAL SİT ALANIDIR”

Basın açıklamasında şunlara yer verildi: “Validebağ Korusu üzerinde söz hakkı sadece Üsküdar halkının değil, tüm dünyada yaşayan insanların, orada yaşayan börtü böceğin, hayvanların, göçmen kuşların, bitkilerin, asırlık ağaçlarındır.  Öğretmenevi Yönetimi’nin, Adile Sultan Kasrı’nın arkasına yaptığı kaçak binanın kaldırılmasını,⁠çelik konstrüksiyon ekleyerek sağlamlaştırdığı ve büyüttüğü kaçak büfenin yıkılmasını, Hastane ile arasına çektiği devasa paravanların kaldırılmasını talep ettik. Validebağ Korusu 1. derece doğal SİT alanıdır, Parselin tümü bir bütün olarak tescillidir. Rant hevesiyle, gerçek dışı gerekçelerle, gece yarısı operasyonlarıyla sit alanı olma özelliğini yok edemeyeceksiniz. Korunun ne park ne bahçe olamayacağı mahkeme kararıyla ispatlanmıştır. Koruda inşai faaliyetlerde bulunamazsınız, Koru’nun ekosistemine ve kültür varlıklarına zarar verici uygulamalar yapamazsınız. Sorumluluğunuzda olan ağaçları kaderine terk edemezsiniz.”

VALİDEBAĞ NASIL KORUNMALI?

“Öğretmenevi yönetimi eğer gerçekten halka, çevreye, doğaya hizmet etmek istiyorsa yapılması gereken, çok para gerektirmeyen çok iş var” ifadelerinin yer verildiği açıklamada şu talepler sıralandı: “Yönetim, ülkemizin gözbebeği olan korumuzun sit alanı statüsünün bütüncül bir şekilde korunmasını sağlayacak bir hedefte olmalı. Koruya girmeden önce herkesin telefonuna otomatik olarak çevreyi, yeşil alanları, kültür varlıklarını koruma uyarıları yapılmalı. Motorlu taşıtların koruya girmesi engellenmeli, girenlere idari para cezaları verilmeli. Yangın tehlikesi için tüm tedbirler alınmalı, tatbikat yapılmalı. Koru cam, plastik ve diğer atıklardan acilen arındırılmalı. Koruyu kirletenlere idari para cezaları verilmeli. Uyuşturucu kullanımı ile mücadele edilmeli. Koruda plastik torba yasaklanmalı. Doğal, tarihi, kültürel değere sahip deremize kanalizasyon karışması engellenmeli.”

 

 


ARŞİV