Koruma Kurulu'ndan Validebağ kararı!

İstanbul’un en büyük yeşil alanlarından Validebağ Korusu için başlatılan mücadele sonuç veriyor. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu aldığı kararla koru içindeki tarihi binaların korunması gerektiğini vurguladı ve inşaat başlatanlar hakkında soruşturma açılmasını istedi

28 Ağustos 2014 - 14:32
Semra ÇELEBİ
Birinci derece doğal sit alanı olan Validebağ Korusu’nda yapımına başlanan otopark inşaatı, Validebağ Gönüllüleri ve kent savunucularının mücadelesi sonucu durduruldu. Koruyu koruyanlar için bu hafta önemli bir gelişme daha yaşandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 5 Ağustos 2014 tarihli kararıyla, içinde Tarihi Av Köşkü ve Adile Sultan Kasrı’nın da yer aldığı alanın korunması gereken kültür varlığı olduğunun altını çizdi ve inşaat işlemini başlatanlar hakkında soruşturma açılmasını talep etti.
 
“İZİN ALINMADAN BETON DÖKÜLDÜ”
Koruma Kurulu’nun verdiği kararda şu ifadelere yer verildi: “İstanbul ili, Üsküdar ilçesi, Validebağ Korusu’nun yer aldığı 165-166 pafta, 1313 ada, 15 parselde 08.09.1972 tarih ve 6557 sayılı kurul kararı ile korunması gerekli kültür varlığı olarak tescili Adile Sultan Kasrı ve diğer kültür varlığı olarak tescilli yapıların çevresinde, söz konusu kültür varlıklarının kontür ve gabarileri dikkate alınmadan ve kurulumuzdan izin alınmadan yapılmış olan ağaçlık ve toprak zemine beton dökülerek kot yükseltme gibi, tescilli 1. Grup kültür varlığı Adile Sultan Kasrı’nı ve alanın kültürel yapısını da olumsuz etkileyen uygulamalar nedeniyle ilgililer hakkında 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunun 65. Maddesine göre yasal soruşturma açılmasının istenmesine, alanın bahse konu uygulamalardan arındırılmasına ve kültür varlıklarını dikkate alarak hazırlanacak alternatif çevre düzenleme projesinin kurulumuza iletilmesine karar verildi.”


“TABİİ Kİ KAZANIMDIR”
Kararı gazetemize değerlendiren Validebağ Gönüllüleri Derneği Başkanı Arif Belgin, kararın önemli olmakla birlikte Validebağ Korusu için yeterli olmadığı görüşünde. Belgin, “Karar
Koru içindeki tarihi binalar ve onları etkileyen inşaatlarla ilgilidir. Otopark genişletme çalışması, tarihi binaların hemen yakınında olmadığından ve onları doğrudan etkilemediğinden, bu çalışmaların durmasıyla ilgisi yoktur. Tabii ki bizim için bir kazanımdır.” diyor.  Bu bilgiyi Ocak ayında 6 numaralı kurula kendilerinin verdiğini söyleyen Belgin, kararın gecikmeli geldiğine de vurgu yapıyor.  
 
“SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK”
Dernek başkanı Arif Belgin, Korudaki güncel durumla ilgili ise şu bilgileri veriyor: “Şu anda Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenevi çevre düzenlemesi çalışmaları ağır aksak da olsa devam ediyor. Kış bahçesi ve büfe inşa ediyorlar. Otopark ile beraber kış bahçesi için de suç duyurusunda bulunduk. Otoparkta durum sakin. Demir hasırları ve paravanları yerden alıp depoya götürdüler. Uygun bir zamanda yeniden faaliyete geçeceklerini tahmin ediyor ve bekliyoruz. Gözümüz üzerlerinde.” 
 
“ÇILGIN PROJEYE GEÇİT YOK”
Koru’yu korumakta kararlı olduklarını belirten Belgin “Bizim hareketimiz tamamen onlara bağlı. Olumsuz, hukuksuz bir şeye kalkıştıklarında yine harekete geçeriz.” diyor.
Üsküdar Belediyesi’nin Validebağ Korusu’nu yapay parka çevirecek “çılgın projesi”yle ilgili de İBB ve Milli Emlak arasında bir protokol yapıldığı haberini aldıklarını söyleyen Belgin
“Bu protokolü elde edebilirsek, iptali için dava açacağız. Her halükarda çılgın projelere geçit vermeyeceğiz. Halkta çok büyük bir tepki var.” şeklinde konuşuyor.

AĞAÇ DİKİMİNE DAVET

Validebağ Gönüllüleri her Salı, Koru’da geniş katılımlı buluşmalar düzenliyor. Bu haftaki buluşma bir seminere ev sahipliği yaptı. 2007 yılında Validebağ Gönüllüleri Derneği tarafından reddedilmiş olan amenejman planını (orman vasfındaki yerleri düzenleme planı) hazırlayan komisyon üyesi İ.Ü Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yeşil, o dönemki projeyi anlattı. Üçüncü Köprü projesine onay veren kurulda da yer alan Prof. Dr. Yeşil’in sözleri, katılımcıların eleştirisine neden oldu. Amenejman planını savunan Yeşil’e, üçüncü köprü için Kuzey Ormanlarında kesilen ağaçlar hatırlatıldı.
Etkinlik sonunda Validebağ Gönüllüleri Derneği, 31 Ağustos Pazar saat 17.00’de otopark inşaatı sırasında ağaçları sökülen ve toprağına mıcır dökülen alana ağaç dikmek üzere tüm koru savunucularına katılım çağrısı yaptı.

ARŞİV