Korutürk Ailesi'nden TESAK'a bağış

6.Cumhurbaşkanı Fahri S.Korutürk’ün kütüphane ve arşivindeki bir kısım kitap, albüm, taziye defteri ile belgeler Korutürk Ailesi’nce Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi’ne bağışlandı

09 Ocak 2015 - 09:36
Korutürk Ailesi’nden TESAK’a bağış
6. Cumhurbaşkanı Fahri S. Korutürk’ün kütüphane ve arşivindeki bir kısım kitap, albüm, taziye defteri ile belgeler Korutürk Ailesi’nce Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi’ne (TESAK) bağışlandı.
Bağışlanan kitaplar arasında geçtiğimiz yıl 11 Mart’ta yaşamını yitiren 6. Cumhurbaşkanı Korutürk’ün eşi, 6 Nisan 1973-6 Nisan 1980 tarihleri arasında Çankaya Köşkü’nde ev sahibeliği yapan ressam Emel Korutürk’e ait sanat kitapları da bulunuyor.
CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk’ün danışmanı M. Ayhan Kara’nın Korutürk’lere ait arşiv ve kütüphanede çalışarak tasnif ettiği, Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası Genel Sanat Yönetmeni Murat Katoğlu’nca da görülerek TESAK tarafından teslim alınan kitaplardan 100’ü sanat kitabı. 155 kitap ise 6. Cumhurbaşkanı Fahri S. Korutürk’e ait ve bir kısmı yazarlarından imzalı olan edebiyat, tarih ve askeri içerikteki kıymetlı kitaplar. 15 ciltlik Sahih-i Buhari takımı, Korutürk’ün Başbakanlıkça yayınlanan 3 ciltlik kendi Söylev ve Demeçleri de bağışlanan kitaplar arasında bulunuyor.
Antetli kağıt ile tebrik kartı örnekleri ve bazı mektupların yanında eski Deniz Kuvvetleri Komutanlarından Oramiral Kemal Kayacan’ın bir hatırası da bağış listesinde yer alıyor.
Bağış listesi içinde 6. Cumhurbaşkanı Korutürk’ün cumhurbaşkanlığı süresi içinde yurt içi ve yurt dışı gezileriyle askeri ve sivil kurumlara yaptığı gezi ve ziyaretler sonrasında kendisine gönderilen fotoğraf albümleri de var. Ayrıca, Korutürk’ün vefatı sonrasında yurt dışındaki büyükelçiliklerde açılan taziye defterleri de TESAK’a bağışlanan belgeler arasında. 
 
ÖZEL BÖLÜM AÇILACAK 
6. Cumhurbaşkanı Korutürk’ün kütüphane ve arşivinden gelen kitap ve belgeler tasnif edildikten sonra kütüphanede kendisine özel bir bölüm ayrılacak ve araştırmacılara, başka yararlanmak isteyenlere açılacak. Tasnif çalışmasının önümüzdeki ilkbaharda tamamlanarak Korutürk’e ait bölümün açılması bekleniyor. 

ARŞİV