Kösedağı’ndan Sokak hayvanları yasa tasarısına tepki: "Ben toplamam"

Zübeyda Hanım Parkı'nı ziyaret eden Belediye Başkanı Mesut Kösedağı, vatandaşlarla sohbet etti ve sokak hayvanları yasa tasarısı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bir vatandaşın, “Benim 16 yıldır sokakta baktığım bir köpeği toplayacak mıyız?” Sorusuna cevap veren Kösedağı “Ben toplamam” dedi

19 Temmuz 2024 - 12:03

Kadıköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün yakın zamanda yenileme çalışmalarını tamamladığı Zübeyda Hanım Parkı’nı gezen  Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı, parktaki vatandaşlarla sohbet etti ve onların şikayetlerini dinledi.  Bir vatandaşın, Mecliste görüşülen ve kamuoyunda büyük tepki ile karşılanan sokak hayvanları tasarısı hakkında “Bu yasa çıksa biz ne yapabiliriz? Benim 16 yıldır sokakta baktığım bir köpeği toplayacak mıyız?” Sorusuna cevap veren Kösedağı “Ben toplamam” dedi. 

“Türkiye’de bu işe en çok bütçe ayıran, önem veren, personel ayıran ilçe belediyesiyiz” diyen Kösedağı, Yılda 5 bine yakın kedi ve köpeği kısırlaştırıyoruz.  Onları barınağımızda tutmuyoruz. Aldığımız yere geri bırakıyoruz.” diye konuştu. 


YASA TEKLİFİ MECLİS'TE

Hayvanseverlerin büyük tepki gösterdiği sokak hayvanlarına ötanazi yolunu açan yasa teklifi geçtiğimiz günlerde TBMM Başkanlığı’na sunuldu. 17 maddelik taslakta yer alan başlıca maddeler şu şekilde:

•    5199 Sayılı  Hayvanları Koruma Yasası’ndaki “öldürülme” ifadesi, “hayvanların ötanazisi” şeklinde değiştiriliyor.

•    Bakımevine alınan hayvanlardan saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimlerce ötanazi yapılabilecek.

•    Sahipsiz hayvan popülasyonunun, kamu güvenliği açısından tehlike oluşturması veya hayvandan hayvana ya da hayvandan insana bulaşan hastalıkların görülmesine, su kaynaklarının, yaban hayatının ve biyolojik çeşitliliğin zarara uğramamasına sebebiyet vermesi halinde belediyeler, ötanazi yapabilecek.

•    Sahipli hayvanını sokağa terk edenlere yönelik idari para cezaları artıyor. Bakımevlerindeki hayvanları başka bir yere bırakan belediyelere de yaptırım uygulanacak. Hayvanını sokağa terk edenlere 60 bin lira, barındırılan hayvanı sokağa terk eden belediyelere de hayvan başına 50 bin lira idari para cezası verilecek.

 


ARŞİV