Koşuyolu Mahalle Evi üzerinden Belediyeye saldırı

Pastane değil mahalle evi!

07 Haziran 2012 - 15:46

Kadıköy Belediyesi’nin Koşuyolu’nda 5 yıl önce sahibi ile uzlaşıp, yüksek bir fiyata kamulaştırıp mahalle sakinlerinin hizmetine soktuğu, sanat, spor ve kültürel aktiviteleriyle mahalle sakinlerinin beğenisini kazanan Koşuyolu Mahalle Evi ve parkı, Beyaz TV’nin taraflı yayınıyla gündeme geldi.

Tv kanalı, geçtiğimiz perşembe gecesi “Kadıköy Belediyesi'nde büyük skandal” başlığıyla bir haber yayınladı. Koşuyolu Mahalle Evi'yle ilgili haksız iddialarda bulunulan haberde, “Mahmut Odunkıran adlı bir vatandaşın arazisinin Kadıköy Belediyesi'nce park yapılacağı iddiasıyla elinden alınarak, pastaneye dönüştürüldüğü” iddia edildi. “Park yapacağız dediler, kamulaştırma adı altında gasp ettikleri binayı kafetaryaya çevirdiler” gibi suçlayıcı ifadeler kullanılan haberde, parkın ve mahalle evinin amacına uygun kullanılmadığını iddia ederek, binanın yıkılarak, eski sahibine geri verilmesi imasında bulundu.
 
SÜREÇ NASIL GELİŞTİ? 
Planlarda yeşil alan olarak görülen Koşuyolu Mahalle evi ve Parkı’nın bulunduğu alanı TMSF’den 400 bin liraya satın alan Mahmut Odunkıran, üzerinde izbe durumdaki binasıyla birlikte pazarlık yaparak 4 ay sonra Kadıköy Belediyesi’ne 600 bin liraya sattı. Kadıköy Belediyesi, izbe binanın da bulunduğu araziyi kısa sürede elden geçirerek, donanımlı bir park ve semt sakinlerinin sosyal, kültürel ve spor aktiviteleri yaptığı bir Mahalle Evi’ne çevirdi. Ancak aradan 5 yıl geçtikten sonra mahkemeye başvuran Odunkıran, alanın kamu yararına kullanılmadığını, belediyenin kafeterya işlettiğini iddia etti. Gazete ve televizyon kanallarını arayarak iddiasına sürdüren Odunkıran, tek olumlu yanıt aldığı Beyaz Tv ile parka giderek haksız iddia ve suçlamalarını sürdürdü. Söz konusu TV kanalı da “Skandal” anonslarıyla verdiği haberde Başkan Öztürk’ün belediyenin açıklamalarına yer vermeyerek, taraflı yayın yaptı.
 
PASTANE DEĞİL ÜCRETSİZ MAHALLE EVİ!
Konuyla ilgili açıklama yapan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, söz konusu alanın kamulaştırma sürecini şöyle anlattı; “Burası 3 bin 500 metrekarelik bir park alanı. Bunun 160 metrekaresi yeşil alan. 5 yıl önce burası Türk Ticaret Bankası'na aitti. Sonra TMSF burayı satışı çıkarmış. Oysa biz TMSF'ye, ‘burayı biz almak istiyoruz’ diye başvurmuştuk. Ama TMSF maalesef burayı el altından birine satmış. Bunu da bize mahalleli haber verdi. TMSF'nin burayı 400 bin lira bedelle binayı ve parkın ucundaki o yeşil alanı sattığını öğrendik. Biz de orayı binayla birlikte kamulaştırma kararı aldık. Satın alan kişiyle anlaştık, 600 bin lira bedeli kabul etti. Yani bu kişi 1.5 ayda 200 bin kâr etmiş oldu.”
 
‘CHP DÜŞMANLIĞININ GÖSTERGESİ’
Öztürk, eski mal sahibinin 5 yıl sonra gelip de “Burayı amacına uygun kullanmadınız” demesine bir anlam veremediğini belirterek, “Oysa böyle bir şey yok. Orası tamamen amacına uygun kullanılıyor. Kocaman park yapılmış, altında kafeteryası, üstünde mahalle evi. Koşuyolu Mahalle Evi'nden ücretsiz yararlanıyor mahalleli. Amaç da bu zaten, kamu yararı budur. İlla her yer yeşil olacak diye bir kural yok, yeşil alanın yüzde 3/5'i kadar kapalı hizmet mekânları yapmak mümkün. Biz zaten mal sahibine bu bina için bedel vermişiz” dedi. Olayda hukuka aykırı hiçbir işlem olmadığını vurgulayan Öztürk, şunları söyledi: “Ben hukukçuyum. Mahkemeden olumsuz bir sonuç çıkmasına ihtimal vermiyorum. Çünkü amacına aykırı bir kullanım yok. Biz burayı bir şahsa kiraya vermiş ya da başka bir şey yapmış değiliz. Tam olarak istimlak amacına uygun kullanıyoruz. Yurttaşın kullanımına açık ücretsiz bir yer. Birileri şantaj yaparak para almanın peşinde. En üzücü kısım da ulusal yayın yapan bir televizyon kanalının böyle bir şeye alet ve aracı olması. Yoksa tam tersine normal, ahlaki bir yayıncılıkta ‘Bravo Kadıköy Belediyesi'ne, burayı kamulaştırmış halka açmış. Vatandaş burada geziyor, dinleniyor, çayını içiyor, kültürel sanatsal faaliyetlere ücretsiz katılıyor’ denmesi gerekirdi. Bize madalya takmaları gerekirken, böyle bir yaklaşım son derece sakil... Zaten haberin ilk cümlesinde ‘CHP'li Kadıköy Belediyesi’ denilerek, CHP’ye vurgu yapılması, olayın tamamen siyasal bir yaklaşım olduğunu açıkça gösteriyor. CHP düşmanlığı vurgulanıyor. Bu da onların, bizim gibi demokratik kurumlara, demokratik yapıya sahip beyinlere nasıl baktığını gösteriyor. Önemsemiyorum bu olayı, çok ciddiye de almıyorum... Konu yargıda ve belediye olarak haklı davamızı savunacağız. Koşuyolu Mahalle Evi ve Parkı, yine semt sakinlerine hizmet verecek''
 
KOŞUYOLU'NUN SANAT MERKEZİ...
Kültürel, sanatsal faaliyetlerle mahalle ve mahalleliye bir kültür merkezi ruhu ile hizmet eden Koşuyolu Mahalle Evi'nde, sanat, kültür, sosyal, eğitim, sağlık gibi konularda çalışmalar yapılıyor. Mahalle evinde, Mustafa Sağyaşar TSM Korosu, Beste TSM Korosu, Gönülden Gönüle TSM Korosu, Fasl-ı Bahar TSM Korosu, Mutlu TSM Korosu, Hoş Sada TSM Korosu, Keyf-i TSM Korosu ve Dilruba TSM Korosu olmak üzere 8 adet Türk Sanat Müziği Korosu bulunuyor.
Ayrıca Sedat Sarıgül yönetiminde Türk Halk Müziği Korosu ile İbrahim Muslu yönetiminde İstanbul Film Müzikleri Orkestrası çalışmaların yapıldığı Mahalle Evi'nde, amatör tiyatroların yanı sıra profesyonel tiyatrocu Tarık- Binnur Şerbetçioğlu yönetiminde ücretsiz olarak tiyatro eğitimleri veriliyor. Anma günleri, paneller, konserler, brifingler, kutlamalar, sağlık şenlikleri ve sergilere ev sahipliği yapan Koşuyolu Mahalle Evi'nde, uzman hocalar nezaretinde ücretsiz olarak mahalleliye kişisel gelişime yönelik fotoğrafçılık, İngilizce ve bilgisayar, satranç dersleri veriliyor. Tüm bu etkinliklere Koşuyolu'nda yaşayan binlerce vatandaş katılıyor.Mahalle Evi'ndeki mütevazı çay ocağını ise Kadıköy Belediyesi işletiyor.

ARŞİV