Kriton Curi Parkı Gönüllüleri’nin “Organ nakli ve bağışı” konulu paneli, Kozyatağı Kültür Merkezi’nde Prof. Dr. Koray Acarlı yönetiminde gerçekleştirildi.
Kriton Curi Parkı Gönüllüleri’nin “Organ nakli ve bağışı” konulu paneli, Kozyatağı Kültür Merkezi’nde (Kozzy), Şişli Memorial Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nin hocası Prof. Dr. Koray Acarlı yönetiminde gerçekleştirildi.
Gönüllü Başkan Serap Karakan’ın açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen Prof. Dr. Koray Acarlı, organ bağışının önemini ve faydalarını detaylı bir şekilde anlattı. Paneli düzenleyen Sağlık Komitesi Başkanı Sebahat Bakır ise Prof. Dr. Koray Acarlı’nın kendisine karaciğer nakli gerçekleştirerek hayata döndüren hastası olması nedeniyle kürsüye gelerek, yaşadıklarını anlattı. Acarlı’nın kendisini ölümün eşiğinden alarak bu günlere getirdiğini anlatan Bakır, kendisine teşekkür etti.
Açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen Prof. Dr. Koray Acarlı, konuşmasına “Hiç hayat kurtardınız mı?” sorusuyla başladı. “Hayatı organ bağışı kurtarır. Organ yoksa hayatın kurtulması mümkün değildir” diyen Prof. Dr. Acarlı, “Böbrek, karaciğer, akciğer, pankreas, ince bağırsak nakillerinde organı canlı vericiden alıyoruz, organ nakli yaşam süresini uzatır, yaşam kalitesini arttırır” dedi.
Organ naklinde en önemli sorunun yeterince organ bulunmaması olduğunu ifade eden Prof. Dr. Acarlı konuşmasına şöyle devam etti:
“Nakil yapılacak organlar, ya kadavradan ya da canlı vericiden alınıyor. Doğal organ kaynağı; beyin hasarı gerçekleşmiş geri dönüşümsüz beyin hasarı gelişmiş kişilerdir. Beyin ölümü mutlak ölümdür. Trafik kazası, silahlı saldırı, beyin kanaması ve boğulma gibi olaylara sonucunda beyin ölümü gerçekleşen kişilerden ya da tamamen sağlıklı kişilerden organ nakli yapılabilir.”
Tıp eğitimini Amerika’da alan Koray Acarlı, Müslümanlığın organ bağışına mani bir hal olmadığının da altını çizdi. Acarlı, “Organ naklinde o kişinin eşine, annesine, babasına sorulur, ‘organını alalım mı?’ diye. Akrabayı ikna ederek organın verilmesini sağlamak çok önemlidir. Türkiye olarak organ naklinde dünyada ilk sıralarda yer alıyoruz. Vericinin hayatı, alıcının hayatından daha önemlidir” dedi.
Prof. Dr. Acarlı, konuşmasının ardından izleyicilerin sorularını tek tek yanıtladı. Panelin sonunda Gönüllü Evi Başkanı Serap Karakan, gönüllü merkezi yönetim kurulu üyesi Gülçin Ergun ile birlikte Prof. Dr. Koray Acarlı’nın plaketini ve çiçeğini verdiler. Daha sonra kurulan stantta izleyiciler organ bağışında bulunarak form doldurdular.