Köprüye bakım şart!

Kadıköy Belediyesi, tehlike saçan Mustafa Mazharbey Köprüsü’nün altgeçide dönüştürülmesini talep etti

27 Şubat 2015 - 14:17
MUSTAFA SÜRMELİ
Kadıköy Selamiçeşme’deki Mustafa Mazhar Bey Köprüsü adeta dökülüyor. Semt sakinleri zaman zaman kopan parçalar yüzünden köprünün altından geçmeye korktuklarını, yetkililerin bir an önce seslerine kulak vermesini bekliyor.
Yıllardır Kadıköylülere hizmet veren Mustafa Mazhar Bey köprüsünün yeniden yapılması için Kadıköy Belediyesi ilgili kurumlara talebini resmi yazıyla iletti. Belediye, Ulaştırma Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve DLH Marmaray Bölge Müdürlüğü’ne gönderdiği yazıda; Marmaray Projesi’nin CRT-1 Hattı üzerinde bulunan ve kamuoyunca “Selamiçeşme Köprüsü” olarak da bilinen karayolu üstgeçidinin sahip olduğu riskleri ilgili kurumlara anlattı.


YENİLENMESİ GEREKİYOR
Gönderdikleri yazıda köprünün güçlendirilmesini, yıkılarak yeniden yapılmasını veya alt geçide dönüştürülmesini talep ettiklerini söyleyen Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Şengün, önemli bir konuya daha dikkat çekti. Kentsel dönüşümün yoğun şekilde yaşandığı dönemde zaman zaman üzerinden ağır inşaat araçlarının da geçtiği köprünün risk taşıdığını ifade eden Şengün, bir an önce köprüye çözüm bulunması gerektiğini anlattı.
Diğer taraftan talebin “İstanbul Genelinde Köprü, Viyadük ve Yaya Üst Geçitlerinin Etüd Edilerek Güçlendirme Projelerinin Hazırlanması İşi” kapsamında değerlendirileceği belirtildi.


ALTGEÇİDE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ TALEBİ
Kadıköy Belediyesi, Mustafa Mazhar Bey köprüsünün altgeçide dönüştürülmesine sıcak bakıyor. Zira alt geçidin kent estetiğinin korunması, maliyet, taşıt, yaya ve tren yolu trafiğinin daha güvenli olması gibi bir dizi kolaylık sağlayacağı belirtildi. Şengün, “Mevcuttaki köprü için en ideal çözümün köprünün yıkılarak tamamen iptal edilmesi ve yerine bir altgeçit yapılması olduğu açıktır. Marmaray projesinde henüz ray döşeme aşamasına geçilmemiş olması sayesinde bu altgeçitin özel teknoloji gerektiren imalat yöntemlerine başvurulmadan, doğrudan kazı yöntemiyle çok daha düşük maliyetle yapılması mümkündür. Elde edilecek kamu yararı göz önüne alındığında ortada kaçırılmaması gereken tarihi bir fırsat olduğunu görmek zor değildir” dedi.
Selamiçeşme köprüsünün yıkılması ve yerine bir alt geçit inşa edilmesi projesi gerçekleşirse inşaat sürecinde trafik akışının Gazi Muhtar Paşa Sokağı ve bağlı olduğu Bahçeler Sokağı ile Eyüppaşa Sokağı üzerinden gerçekleştirilebileceği öngörülüyor.


YILLARDIR HİZMET VERİYOR
Mustafa Mazharbey Köprüsü, Bağdat Caddesi’ne bağlayan önemli bir geçiş noktası konumunda. Köprü yılların yorgunluğuna rağmen ayakta kalmaya çalışırken bir taraftan da Kadıköylülerin Bağdat Caddesi’ne, Bağdat Caddesi’nden gelenlerin de Selamiçeşme Özgürlük Parkı ve tren yolunun üst bölgelerine ulaşımını sağlıyor. 

ARŞİV