Kürecik'te kalkana Kadıköy'de isyan

NATO'nun Malatya'nın Akçadağ İlçesi Kürecik Bucağı'na kuracağı açıklanan füze kalkanı sistemine karşı çıkan yöre halkı, Kadıköy'de yaptığı eylemde, ''Füze yapma boşuna yıkacağız başına'' dedi.

29 Mart 2012 - 11:24
NATO'nun Malatya'nın Akçadağ İlçesi Kürecik Bucağı'na kuracağı açıklanan füze kalkanı sistemine karşı çıkan yöre halkı, Kadıköy'de yaptığı eylemde, ''Füze yapma boşuna yıkacağız başına'' dedi.
 
"Kürecik'te Füze Kalkanına Hayır İnsiyatifi", Malatya'nın Kürecik ilçesine kurulması planlanan füze kalkanını Kadıköy İskele Meydanı'nda protesto etti. 25 Mart Pazar günü düzenlenen eylemde bir araya gelen yüzlerce kişi, “Füze yapma boşuna yıkacağız başına”, “Siyonizme kalkan olmayacağız” şeklinde sloganlar attı. Kadıköy Meydanı'na kurulan kürsüye, “İsrail'e kalkan olmayacağız”, “Kayısı diyarı yeşil Malatya'ma dokunma”, “Füze kalkanı değil aş ve iş istiyoruz” yazılı pankartlar asıldı.
İnisiyatif adına açıklama yapan Hüseyin Hazar, füze kalkanının sadece Kürecik'in değil, Türkiye'nin sorunu olduğunu belirterek, "Bölge halkı olarak ülkemizi komşu halklarla düşman edecek olan toprağımızı kirleten, kayısımızı, armudumuzu kurutan, insanlarımızı kanser ve benzeri illetlerle öldürecek olan bu savaş aygıtına kesinlikle karşıyız. Bu tesis sökülüp iptal edilinceye kadar direneceğiz. Ancak böylece halkımızı, komşu halkları savaş ve radyasyon belasından kurtarabiliriz" dedi. Hazar, “Onayımız olmadan topraklarımıza kurulan bu kirletici kan makinesi sadece Malatya'nın, Kürecik'in değil bütün ülkemizi hatta bütün insanlığı ilgilendirmektedir. Bu nedenle 'ben çevre kirliliğine, savaşa, militarizme, emperyalizme karşıyım' diyen ve bu karşıtlığını laf olmaktan çıkarıp pratik hayata taşıyabilen bütün kişi ve kurumlarla ulusal hatta uluslararası bir örgütlülük kurarak karşı çıkalım” çağrısında bulundu.
Kürecik'te Füzelere Hayır İnisiyatifi adına konuşan İbrahim Duman da şunları söyledi: “Kadıköy Meydanı'ndan bir daha haykırıyoruz: Biz istemiyoruz, hayır diyoruz. Bize rağmen siz kurmaya devam ediyorsanız, biz de sonuna kadar bu haklı mücadelemize devam edeceğiz.”
Kürecikliler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'nden Mustafa İçöz ise, Küreciklilerin 155 gündür kurulan çadırda iki metre karın altında mücadelelerine devam ettiklerini anımsattı.
Levent Tüzel de Kürecik halkının isyanının yanında olduklarını belirterek, Meclis'te de bunu konuşmaya devam edeceklerini vurguladı. DİSK Genel Başkanı Erol Ekici ise, “Kürecik halkının yükselttiği sesi çığlığa dönüştürmek, emperyalizme karşı antiemperyalist mücadeleyi yürütecek insanların boynunun borcu olmalıdır” ifadesini kullandı. 78'lilerden Celalettin Can ise ''Kaypakkayaların Kürecik'teki üsse karşı mücadelesi var, Sinan Cemgillerin füze üssüne karşı mücadelesi var bunu unutmayalım. Buradaki füze kalkanı üssünü sadece İran ile sınırlı bir şekilde ele almamak gerekiyor. Burada yaşayan Kürt halkı var” şeklinde konuştu.
İMZALAR MECLİS'E
Eylem yapıldığı sırada stand kurularak “Kürecik'te füze kalkanı ve radar sistemine hayır” imzaları toplandı. Toplanan imzalar Meclis'e gönderilecek. Mitinge, CHP ilçe örgütleri, CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, ESP, BDP, ÖDP, Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No'lu Şube üyeleri, UİDDER ve DİSK de destek verdi. Ezilenlerin Sosyalist Partisi eylemde, Alevi örgütlerinin 31 Mart günü Kadıköy Meydanı'nda yapacakları Sivas katliamı davasında zaman aşımı kararını protesto mitingine çağrı bildirileri dağıttı.
Fotoğraflar: Etkin Haber Ajansı

ARŞİV