Küresel eylem günü Kadıköy'den geçti

Küresel ısınmaya karşı, ‘Hareketlenen Gezegen’ adıyla 177 ülkede birden gerçekleştirilen çevre eyleminin Türkiye ayağı Kadıköy’de yapıldı...

29 Eylül 2011 - 14:10

Küresel ısınmaya karşı, ‘Hareketlenen Gezegen’ adıyla 177 ülkede birden gerçekleştirilen çevre eyleminin Türkiye ayağı Kadıköy’de yapıldı.

Dünyanın dört bir tarafında 24 Eylül günü, küresel ısınmaya karşı binlerce insan yürüyor, bisiklete biniyor, ağaç dikiyor, termik santralleri bloke ediyor, mitingler, yürüyüşler düzenliyor. Bu yılki küresel eylemin Türkiye'deki adresi ise Kadıköy Meydanı oldu.
Kadıköy Et ve Balık Kurumu önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, Kadıköy İskele Meydanı'na yürüdü. Sloganları ile sık sık hükümete seslenen çevre aktivistleri, “Milyonlar aç, milyonlar işsiz. Yaşasın küresel direnişimiz”, “Şirketleri değil, gezegeni kurtar” sloganlarını attı.
Küresel ısınmaya karşı olan çevreciler, tüm dünyada ortak olarak öne çıkarılan “İklimi değil, sistemi değiştir” pankartı arkasında yürüdü. Eyleme bisikletleriyle katılan çevreciler, nesli tükenen kutup ayılarına dikkat çekmek için kutup ayısı kostümleri giydi, kimyasal felaketlere karşı yüzlerine maskeler taktı.
'DEĞİŞİM İSTİYORUZ'
Yürüyüşün sonunda konuşma yapan yazar Ömer Madra, “Bugün her türlü değişimin mümkün olduğunu göstermek için tüm dünyadaki dostlarımızla birlikte, geleceğimizi ve gezegenimizi kendi çıkarları uğruna yok sayanlara değişim istediğimizi; bu değişimi ellerimizle yapmaya hazır olduğumuzu göstermek için buradayız” dedi.
Yeşil Gerze Çevre Platformu Üyesi Yar. Doç. Dr. Öznur Özden ise hükümeti, iklimi değişikliğini arttıracak nükleer santral, kömürlü termik santraller veya hidroelektrik santral gibi projelerin yerine iklim değişikliğini durduracak yönde adımlar atmaya davet etti.
Özden, Gerze'ye yapılmak istenen kömürlü termik santrale ilişkin bilgi verdi: “Termik santralin yapılması düşünülen yer Gerze halkının içme suyu tesislerinin ortasında, SİT alanı, balık üreme ve avlanma alanı, tarım alanı özelliklerine sahip. En önemlisi de santralin yapılmaması ile ilgili kesinleşmiş yargı kararları olmasına rağmen termik santralin yapılmaya çalışılması yasal değildi.”
Yar. Doç. Dr. Özden, Gerze ve Gerze dışında yapılması düşünülen diğer tüm santrallere karşı mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
Mitingde sahne alan Grup Bajar ve İlkay Akkaya da söyledikleri şarkılarla küresel eylem gününe destek verdi.
 
Fotoğraflar: Fatma KELLECİ / ETHA

ARŞİV