Kriton Curi'de edebiyat söyleşileri

Kriton Curi Parkı Gönüllü Evi edebiyat söyleşilerine devam ediyor.

27 Mart 2015 - 10:47
Kriton Curi Parkı Gönüllü Evi edebiyat söyleşilerine devam ediyor. Her ay seçtikleri bir kitabın edebi metin incelemesini yapacaklarının kararını alan gönüllüler,   bu hafta Yazar Nükhet Eren’in, “İstanbul Sonatı” kitabını katılımcılarla birlikte yorumladı.
Kitabın yazılma sürecinin nasıl şekillendiği, konusunun ve karakterlerinin detaylı bir şekilde değerlendirildiği söyleşide,  yazar kitabı hakkında sorulan soruları yanıtladı. 
 
SAĞLIK KONUŞULDU
Kriton Curi parkı gönüllüleri,   sağlık gündemli söyleşilerine devam ediyor. Nefes teknikleri uzmanı Hümeyra Kılıç, nefes alma teknikleri ve etkileri üzerinde gerçekleştirdiği söyleşide,  diyafram kullanımının önemine dikkati çekti. Kılıç,  dakikada alınan nefesin,  yaşam süresiyle ilişkisini hayvanlar üzerinden örneklendirdi; “Balinalar dakikada 20 nefes alırlar 220 yıl yaşar, atlar dakikada 14 nefes alır ortalama ömrü 75 yıl kadardır. Köpekler 40 nefes alır 15 yıl yaşarlar, fareler dakikada 160 nefes alırlar, ömürleri 1 yıldır. Kısaca kalp dakikada 80 atıyorsa onda biri kadar yani 8 nefes almak gerekir.”  Teorik bilgi sonrası,  katılımcılarla birlikte yapılan uygulamalı nefes egzersizleri ile söyleşi sona erdi.
 
YOGA TEKNİKLERİ
Doğru nefes tekniği konulu bir başka söyleşi de yoga eğitmeni Oya Erimez’le gerçekleştirildi.  Teorik bilgilendirme ve uygulamalara yer verilen etkinlikte Erimez, Yoga ve nefes teknikleri doğru uygulandığında birçok hastalığı önlediğini, karın nefesinin ise kasları çalıştırarak kalbi rahatlatıp zihinsel gerginliği giderdiğini vurguladı.
 
ZAFER KUTLAMASI
18 Mart 2015 Çarşamba günü Kriton Curi Parkı Gönüllü Evi’nde Çanakkale Zaferi’nin 100.yılı coşkulu bir törenle kutlandı. Ulu önder Atatürk, silah arkadaşları ve şehitler anısına yapılan saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı söylendi. Serap Karakan’ın açılış konuşmasından sonra Çanakkale savaşının ruhunu ve verilen mücadeleyi anlatan konuşmalara yer verildi. O günleri anlatan yazılar ve şiirler okundu. Mahalleli ve katılımcılar duygulu anlar yaşadı. Töreni sunan Ufuk Zeybekoğlu yaşanmış ve gerçek savaş öykülerini anlattı. Çanakkale Zaferi’ni anlatan görsellerden oluşan slayt gösterisi yapıldı. Törenin sonunda hep bir ağızdan Çanakkale türküsü okundu. Tören, katılımcıların büyük alkışları ve sevgi gösterisi ile sona erdi.
 
“MAHALLELİYLE TAKI YAPIYORUZ”
Kriton Curi Parkı Gönüllü Evi’nde 16 Mart Pazartesi günü coşkulu ve heyecanlı bir çalışma vardı. Mahalleli ve tüm gönüllülerle yapılan rengârenk takılar göz kamaştırdı. Amaç üretilen kolye, bilezik, küpe gibi takıların kermes ve benzeri yerlerde satılarak elde edilecek gelirin burslu öğrenciler adına kullanılması söz konusu olunca salondakilerin üretim hızları arttı.  4 saat  boyunca  takı  yapan  mahalleli ve gönüllüler  çaylarını yudumlarken  hem  sohbet ettiler  hem de  güzel bir işe  katkı sağlamanın mutluluğunu yaşadılar.
 
TÜKETİCİ HAKLARI
Kriton Curi Parkı Gönüllü Evi’nde 17 Mart Salı günü Kadıköy Belediyesi Meclis Üyesi Fuat Engin, Tüketici Haftası kapsamında tüketici haklarını anlatan bir sunum yaptı.
Engin, “Tüketici kimdir?” sorusunun cevabını son kullanıcı, ticari ve mesleki titri olmayan kar amacı gütmeyen kuruluşlar ya da bireyler şeklinde tanımladı. Engin “Ticari kuruluşlar güçlü kuruluşlar olup tüketici ise zayıf kesimdir. Bu kesimi koruma amaçlı olarak 6502 sayılı kanun 28 Mayıs 2014’te yürürlüğe girmiştir. Tüketici sorunlarını tüketici dernekleri çözmeye çalışmaktadır.” Dedi.  Tüketici sorunlarının tüketici mahkemelerinde çözülebileceğinin altını çizen Fuat Engin, “Bilinçli bir tüketici olabilmek için mutlaka belge alın. İhtiyaçlarınızı doğru saptayın, piyasa araştırması yapın, alışverişe yeterli zaman  ayırın, liste yapın, hasta, yorgun ve hızlı alış veriş yapmayın. Etiket fiyat kıyaslaması yapın, yaptığınız alış verişten cayma hakkınızın 14 gün olduğunu unutmayın” diyerek sözlerini tamamladı.

ARŞİV