Kriton Curi'nin ardından…

Kadıköylü çevreci profesör ölümünün 18. Yılında adının verildiği parkta özlemle anıldı. Öğrencileri ve tanıyanlar, Curi’yi anlattı.

21 Kasım 2014 - 10:45
Kadıköylü çevreci profesör ölümünün 18. Yılında adının verildiği parkta özlemle anıldı. Öğrencileri ve tanıyanlar, Curi’yi anlattı.
 
Mustafa SÜRMELİ
Kadıköy Belediyesi Kriton Curi Parkı Gönüllüleri, ölümünün 18. yılında Prof. Dr. Kriton Curi’yi düzenledikleri törenle andı. Akademik ve sosyal alanda çevre adına yaptığı çalışmalardan dolayı adı, Kozyatağı’ndaki bir parka verilen Prof. Dr. Kriton Curi için 18 Kasım Salı günü Kriton Curi Parkı Gönüllüevi’nde anma toplantısı düzenlendi. Gönüllüevi Başkanı Serap Karakan’ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda Curi’yi, öğrencileri ve çalışma arkadaşları anlattı.

TANIYANLARIN DİLİNDEN CURİ
-Giray Velioğlu (Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi): Kriton Curi bizim için aynı zamanda bir ağabeydi. Kriton ağabeyi, öğrencileri ve kendi adıma anıyorum. Kriton Curi Parkı Gönüllüleri olarak sizlere teşekkür ediyorum.
-Cevher Bilgin: Kriton Curi’nin ilk öğrencilerindenim. O aynı zamanda arkadaşımız, ağabeyimizdi. Bizlere hep tavsiyelerde bulunurdu. İnşaat mühendisliğinden mezun oldum ama çevre konusunda master yaptım. Bunda Kriton hocam etkili oldu diyebilirim.
-Günay Kocasoy (Boğaziçi Ü. Öğrt. Ü. Katı Atık Kürsü Bşk.): Kendi yaptığı çalışmalar için bile “ben” yerine “biz yaptık” sözünü kullanırdı. Hiçbir beklentisi olmadan özveriyle çalışan bir kişiydi. Bu parkta büyük emeği vardır.
-Ekrem Demircioğlu(Şirket Yöneticisi): Yaptığımız bir çevre projesinde kendisinin çok desteğini gördük. Öğrencileriyle fabrikamıza geldiğinde onları ilk günkü heyecanla gezdirir ve bilgiler verirdi. Güzel birn bilgi paylaşımı olmuştu. İsminin bu parkta yaşaması benim için bir keyif.
-Semih Bilgin(Öğrencisi): 1968’de Topoğrafya dersinde hocamız oldu. Aramızdan ayrılana kadar Kriton ağabeyle iletişimimiz sürdü. Fotoğraflara baktığımda ders dışında da düğünlerimizde de yanımızda olduğunu duyguyla izledim.
-Bahattin Baş(Kriton Curi Parkı Gönüllüleri kurucu ve başkanlarından): 1995’lerde bu park tinercilerin bulunduğu, insanların gezemediği bir parktı. Kadıköy Belediyesi, parkı güzelleştirdi ve Kriton Curi’nin ismini verdi. İsminin yaşaması beni mutlu ediyor.
 
ÇEVRECİ BİR KADIKÖYLÜYDÜ
Prof. Dr. Kriton Curi 1942’de Kadıköy’de doğdu. 1966’da Robert Koleji’nden İnşaat Mühendisi unvanıyla mezun oldu. 1974’te İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Çevre Mühendisliği doktorasını aldı. Aynı yıl Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak göreve başladı. 1980’de doçent, 1988’de Çevre Teknolojisi konusunda profesörlük unvanı aldı. Kriton Curi, meslek hayatında çoğu kendisi tarafından geliştirilen olan 25 değişik alanda ders verdi. 30 yüksek lisans ve doktora tezi yönetti. Ulusal ve ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından desteklenen 42 uygulamalı araştırma projesi yürüttü. 33ulusal ve uluslararası bilimsel sempozyum tertipledi. Bilimsel dergi ve konferans bildiri kitaplarında yayımlanmış 100’den fazla makalesinin yanı sıra yazarlık ve editörlüğünü yaptığı 17 kitabı bulunan Curi, ulusal ve uluslar arası alanda faaliyet gösteren kuruluşlara da danışmanlık yaptı.
Türkiye’yi, Katı Atık Türk Milli Komitesi Başkanı olarak, International Solid Waste Association (İSWA)’da temsil etti. Akdeniz Korunması Teknik ve Bilim Komitesi (Technical and Scientific Committe of the Mediterranean Area) ve Çevre Kalkınma Uluslararası Mahkeme Kurulu Danışma Kurulu (Advisory Committee of International Juridical Organization for Environment and Development) üyeliklerinde bulundu.
Curi, aralarında Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük Ödülü(1981), Araştırma ve Eğitim Vakfı Ödülü (1984), Çevre Bakanlığı Ödülü (1992), Roy F. Weston(ABD) Ödülü (1996),Çevre Savaşçıları Ödülü (1997) ile çok sayıda ödül ve teşekkür belgesi sahibiydi. 21 Ekim 1996’da vefat etti.

ARŞİV