Körler ülkesinde OYUN vakti

“Körler ülkesi” Khalkedon’un gözlerini oyunlarla açan tiyatro grupları, bu sezon da seyirciyi farklı dünyalara yolculuğa çıkaracak

26 Eylül 2014 - 11:36
“Körler ülkesi” Khalkedon’un gözlerini oyunlarla açan tiyatro grupları, bu sezon da seyirciyi farklı dünyalara yolculuğa çıkaracak
 
Semra ÇELEBİ
Çoğunluğu perdelerini Ekim ayında açan tiyatro sahneleri, şu aralar hummalı bir çalışma içinde. Provalar son demlerine geldi, kostümler dikildi, dekorlar yapıldı, seyirciyle buluşmak için günler sayılıyor.
Geçen haftalarda Kadıköy’ün sevilen tiyatro sahnelerinden Emek, Moda ve Ak’la Kara’nın yeni oyunlarına dair bilgileri sayfalarımıza taşımıştık. Bu hafta ise konuklarımız İstanbul Kumpanyası, Kabare Dev Aynası, Duru Tiyatro ve Tiyatro Yankı.
 
KOMEDİ DE VAR, POLİSİYE DE
“Karman Çorman”,  “Aşk ve Ayak Parmakları” ve “Aşk, İhanet ve Yalnızlık vs.”  adlı oyunlarına 2014 - 2015 sezonunda, iki yeni oyun ekliyor İstanbul Kumpanyası.
Bu oyunların ilki, Moliere’in “Scapen’in Dolapları” adlı komedisinden Ali Bey’in uyarladığı “Ayyar Hamza” komedi oyunu. Müzikli ve şarkılı olarak seyirciyle buluşacak komedi oyununu Tarık Şerbetçioğlu yönetiyor. Geleneksel Türk tiyatrosuna bir selam niteliğinde olan oyun modern tiyatro teknikleriyle harmanlanıyor. “Ayyar Hamza19 Ekim Cumartesi günü 19.00’da, Halis Kurtça Kültür Merkezi’nde seyircileriyle buluşacak.
İstanbul Kumpanyası’nın bir diğer yeni oyunu ise Jack Poplewell’in yazdığı, Yıldız Serpen’in dilimize kazandırdığı “İşgüzar” adlı polisiye komedi. Bir işyerinde işlenen cinayeti komik bir dille anlatan oyun, içinden çıkılmaz olaylarla merakı en üst noktada tutacak. 
 
ÇOCUKLAR DA UNUTULMADI
Beş yetişkin oyunuyla perde açmaya hazırlanan İstanbul Kumpanyası,  yeni sezonda çocuk seyircilerini de unutmuyor. Geçen sezondan devam eden “Korsan Ana ve Geveze Papağan”, “Kaplumbağa ile Tavşan”, “Korkuluk ve Karga” adlı oyunlarına iki yeni çocuk oyunu daha ekliyor.
Binnur Şerbetçioğlu’nun yazdığı ve yönettiği “Yıldız Çalan Kurbağa” adlı müzikli, danslı çocuk oyunu, 28 Eylül Pazar günü 13.00’te, Barış Manço Kültür Merkezi’nde izleyicisiyle buluşuyor.
Yeni sezonun diğer çocuk oyunu ise Tarık Şerbetçioğlu’nun yazdığı, Ömer Gecü’nün yönettiği “Aslan ile Fare Kurnaz Tilki’ye Karşı” adlı müzikli, eğlenceli çocuk oyunu.
 
HALDUN TANER’E SELAM
Ali Erdoğan tarafından 2001’de kurulan ve kurulduğu günden bugüne kadar sadece kabare tarzında oyunlar oynayan Kabare Dev Aynası Tiyatrosu sezonu bu ay sonunda açıyor.
Ali Erdoğan’ın beş yıldır sürdürdüğü tek kişilik oyunu “Külahıma Anlat”ın yanı sıra, iki sezondur sahnelediği “Bize Bir Haller Oldu” güldürüsü tiyatroseverlerle buluşmaya devam edecek.
Kabare Dev Aynası Tiyatrosu’nun yeni oyunu ise, 2015’te 100. yaşını kutlayacağımız edebiyat dünyasının usta ismi, kabarenin öncüsü Haldun Taner’in yazdığı Vatan Kurtaran Şaban. Şaban, tapu kadastroda memurken birdenbire kendini müsteşar koltuğunda bulur. Kültüre yani tiyatroya, sinemaya, heykele, resme, şiire, sinemaya yön vermeye çalışır. Fakat uygulamalarıyla ortaya gülünç manzaralar çıkar.
Oyunlarını 13 yıldır Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi’nde sergileyen Kabare Dev Aynası Tiyatrosu, yeni oyununu Kasım’da sergilemeyi planlıyor.
 
DURU’DA ESKİYE DEVAM
Kadıköy Anadolu Lisesi içindeki sahnesi nedeniyle okul yönetimiyle problem yaşayan ve dava sürecini bekleme kararı alan Emre Kınay’ın Duru Tiyatrosu ise bu sezon yeni oyun çıkarmadı. Geçen tiyatro sezonunda ilgi gören “Sondan Sonra” sahnelenmeye devam edecek.
Dennis Kelly’nin kaleme alıp Füsun Günersel’in çevirmenliğini yaptığı Sondan Sonra (After the End) oyununun yönetmeni Emre Kınay. Sahnede ise Emre Kınay ve Ahu Türkpençe’yi izliyoruz.
Bu çarpıcı oyunda iki temel konu işleniyor: Dünyada özellikle ABD'de 11 Eylül saldırısı ile gelişen terörizm paranoyası ve bu olayla birlikte artan faşizan eğilimler… Güç kullanarak demokrasiye kavuşturma çabası ya da bir erkeğin gücünü kullanıp bir kadını elde etme mücadelesi... Sığınakta geçen hikâye ilk kez 2005’te Londra Bush Theatre’da sahnelenmişti.
 
B26’YA İKİ ŞİŞE VOTKA
Tiyatro Yankı 2014-2015 tiyatro sezonunu 18 Ekim’de “B26’ya İki Şişe Votka” oyunu ile açıyor. “Kaderine mahkûm iki ayrı dünyanın hapislik ve özgürlük tantanasını” anlatan oyun
çağımızın özgürlük anlayışıyla uzlaşamayan, kendini eve hapsetmeyi güvenli sanan bir sanal seyyah Yiğit ile işine adadığını sandığı özgürlüğüne belki de ancak Yiğit’in hapishanesine girdikten sonra ulaşan bir çalışan Cemile’yi sahneye taşıyor.
Burçin Oktar’ın yazıp yönettiği oyunda Anıl Sepetçi ve Beril Senvarol oynuyor.
“B26’ya İki Şişe Votka” sezon boyunca Recep Peker Caddesi’ndeki Yankı Sanatevi’nde izlenebilir. 

ARŞİV