“Kurbağalıdere 2019’un sonunda tamam”

Birinci ve ikinci etap çalışmaların tamamlandığı Kurbağalıdere ıslah projesi 2019 yılı sonunda bitirilecek

15 Ağustos 2018 - 09:30

Fotoğraflar: Ramazan KARAKAYA

Kadıköy’ün ve Kadıköylülerin uzun yıllardır kokusundan ve görüntüsünden şikayet ettiği Kurbağalıdere, yaz sıcaklarıyla beraber yeniden etrafına koku yaymaya başladı. Yaklaşık beş yıldır devam eden Kurbağalıdere ıslah projesinin birinci aşamasının tamamlanmasıyla Kurbağalıdere’ye karışan atık suyu kesmek için 2 yıl önce iki kilometre uzunluğundaki atık su tüneli devreye sokulmuştu. Bu sistemle beraber, doğrudan dereye verilen evsel atıklar Moda Ön Arıtma Tesisi’ne gönderilmeye başlanmıştı. Tünelin devreye sokulmasıyla birlikte dereye karışan ve özellikle yaz aylarında rahatsız edici boyutlara ulaşan koku ciddi oranda azalmıştı.

Ancak dere yatağının kuru olması ve derenin aktif olmaması nedeniyle sıcak havalarda Kurbağalıdere yeninden kokmaya başladı. Derenin belirli noktalarında plastik ve diğer atıkların da olduğu görülüyor. Kadıköy Kent Dayanışması konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Kurbağalıdere’den çıkan ve çevreye yayılan kokunun salgın hastalıklara neden olabileceğinin belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Mide bulantısına neden olan koku, sadece Yoğurtçu Parkı ve yakın çevresinden hissedilmiyor; rüzgarın da etkisiyle Fenerbahçe Yarımadası, Moda Burnu ve civarını da etkiliyor. Çeşitli zehirleyici kimyasalları içinde barındıran Kurbağalıdere, aynı zamanda Marmara Denizi’ni de kirletiyor.”

“2019’UN SONUNDA BİTECEK”

Kurbağalıdere Islah Projesi’nin ikinci aşamasının yüzde 95’i tamamlandı. Dere yatağı dar olduğu için şiddetli yağmurlar sonrasında taşkınlar yaşanıyordu. Bunun önüne geçilmesi için dere yatağında genişletme çalışmaları da bitirildi. Dere yatağı genişletilirken ayrıca derenin zeminine betonlama işlemi de yapıldı.

Son 6 aydır ise çalışmaların ana noktası Yoğurtçu Parkı ve Dere Ağzı Tesisleri. Yoğurtçu Parkı paraleli boyunca Kurbağalıdere’nin her iki yakasında kıyı düzenleme ve dere ıslah çalışmaları devam ediyor. Çelik ve betonarme kazıklarla derenin kıyı kısımları güçlendiriliyor. Bunun için hem deniz kısmında hem de karada ağır iş makineleri çalışıyor. Islah projesini yürüten şirket yetkililerinin verdiği bilgiye göre deniz tarafındaki çalışmaların yüzde 70’i tamamlandı ve dere kenarında oluşan göçükler onarıldı. Çalışmaların 2019’un sonunda tamamlanacağı bilgisi paylaşıldı.

Kurbağalıdere ıslah projesinin son etabını ise dereye sürekli temiz su pompalayacak terfi merkezinin kurulması oluşturuyor. Moda sahile kurulan bu pompa merkezi aracılığıyla denizden alınan temiz suyun Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi kısmından yeniden dereye verilmesi planlanıyor. Bu şekilde akışı çok az olan derenin su akışı hızlandırılmış olacak.

ŞİMDİYE KADAR NELER YAPILDI?

-Medeniyet Üniversitesi kısmında atıksu kollektör hatları ve yürüme yolları tamamlandı.

-Uzunçayır, D100 ve Mandıra dere geçiş köprülerinin imalatı tamamlandı ve trafiğe açıldı.

- Taşköprü dere geçiş köprüsünün 1. ve 2. etap imalatları tamamlandı. Fahrettin Kerim Gökay Köprüsü’nün kazık imalatları bitirildi.

-Recep Peker ve Şefikbey köprüleri arasındaki kısımda açık kesit dere imalatı tamamlandı. Recep Peker Köprüsü yenilenerek ulaşıma açıldı.


ARŞİV