Kurbağalıdere de Sabrımız da taştı

Kadıköylünün çilesi haline gelen Kurbağalıdere, cumartesi günü etkili olan sağanak yağıştan sonra taştı. Kadıköy Belediyesi, zarar gören ev ve dükkanlarda temizlik ve tadilat çalışması başlattı

17 Eylül 2015 - 17:51

Kadıköylünün çilesi haline gelen Kurbağalıdere, cumartesi günü etkili olan sağanak yağıştan sonra taştı. Kadıköy Belediyesi, zarar gören ev ve dükkanlarda temizlik ve tadilat çalışması başlattı

Erhan DEMİRTAŞ
İstanbul’da cumartesi günü etkili olan sağanak yağışla beraber Kurbağalıdere taştı. Sadece Kadıköy’ün değil bütün İstanbul’un sorunu haline gelen Kurbağalıdere’den taşan sular dere kenarındaki dükkanların ve evlerin içini bastı. Yoğurtçu Parkı tamamiyle suyla doldu. Hasanpaşa Nabizade Sokak’taki dükkanlar ve evlerde büyük hasar meydana geldi. Bazı araçlar ise suyun altında kaldı.

BELEDİYE MÜDAHALE ETTİ
Cumartesi günü oluşan su baskınından sonra Kadıköy Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ve Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri olay yerinde çalışma yaptı. Belediyeye bağlı ekipler vidanjörlerle su baskının yaşandığı evlerden su tahliyesi gerçekleştirdi. Veteriner İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ekipler de ilaçlama yaparak dezenfekte çalışması yaptı. Taşkın sonrası oluşan hasarın ortadan kaldırılması için Kadıköy Belediyesi’nin gerekli tüm çalışmaları yapacağını söyleyen Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Şengün, yapılacak çalışmalar hakkında açıklama yaptı.
Kadıköy Belediyesi ekiplerinin hasar gören evlerde ve dükkanlarda temizlik ve ilaçlama yaptığını söyleyen Şengün, detaylı temizlikten sonra  boya ve diğer tamiratların da yapılacağını ifade etti. Fikirtepe, Hasanpaşa ve Yoğurtçu Parkı civarında 100’den fazla ev ve dükkanın zarar gördüğünü açıklayan Şengün, taşkının sebebini şu şekilde açıkladı: “Deredeki ıslah çalışması henüz tamamlanmadı. Kesitler dar olduğu için Fikirtepe ve Hasanpaşa bölgesini su bastı.” Şengün, vatandaşların afet konusunda bilgilendirileceğini ve Kadıköy Belediyesi’nin önümüzdeki günlerde oluşacak taşkınlar için gerekli önlemleri alacağını ekledi. Evleri ve dükkanları zarar gören 41 vatandaş Kadıköy Kaymakamlığı’na başvurarak yardım talebinde bulundu.
Kadıköy Belediyesi Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, elbiseleri kullanılamaz hale gelen vatandaşların kıyafetlerini kuru temizlemeye verecek.

ESNAF ZARAR GÖRDÜ
Kurbağalıdere’nin taşmasıyla en fazla zararı dere kenarındaki esnaf gördü. Yoğurtçu Parkı’nın yanında bulunan Böğürtlen Cafe’nin işletmecisi Ali Mersin, yağmurun bastırmasıyla beraber taşkının da çok hızlı gerçekleştiğini söyledi. Sel sularının bastığı cafede zarar büyük. Eşyalar kullanılmaz hale gelmiş durumda. Kafeyi komşularının yardımıyla temizlediklerini ifade eden Mersin, “Çok mağdur durumdayız. Kurbağalıdere’nin bütün pisliği iş yerine doldu. Kurbağalıdere sorunun bir an önce bitirilmesini istiyoruz” dedi.
Hasanpaşa’da Nabizade Sokak selden en fazla etkilenen bölgelerden biri oldu. Sokağın girişinde motorsiklet satışı yapan Özkan Aras da selde zarar gören esnaflardan biri. Yağmur yağışının ardından hem Kurbağalıdere’den taşan su hem de lağım suları Aras’ın dükkanını basmış. “Yaklaşık 55 bin TL zararım var” diyen Aras, “Sadece iş yerimizi değil evimizi de su bastı. Bütün eşyalar kullanılmaz durumda. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hataları yüzünden biz ceza çekiyoruz. İki gündür uyku uyumadık” diye konuştu.

“SAĞLIĞIMIZ RİSK ALTINDA”
Kurbağalıdere’nin kenarındaki restaurantını su basan Mustafa Tomaç, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin gerekli önlemleri almadığı için vatandaşların zarar gördüğü görüşünde. Kurbağalıdere’nin kokusu yüzünden müşterilerin azaldığını ifade eden Tomaç şöyle konuştu:
“Şiddetli yağmurun yağacağını İBB biliyordu ancak gerekli önlemleri almadı. Cadde yaklaşık 1,5 metre su ile doldu. Elektrikler kesilmediği için saatlerce ölüm ile burun buruna kaldık. Çok mağduruz. Sağlığımız da risk altında. Kadıköy Belediyesi ekipleri dükkanlarımızı ilaçladı ve temizlik çalışmalarını yaptı. Ama bir hafta sonra yine aynı şey olabilir. Bu işin tümden sonuçlanmasını istiyoruz.”
Hasanpaşa’da kumaş satan bir diğer esnaf Bayram Oğul’un hem dükkanını hem de ürünlerin bulunduğu deposunu su bastı. Kumaşların ve perdelerin zarar gördüğünü söyleyen Oğul, “ Zararımızı tam olarak bilmiyoruz. Şu an dükkanı temizlemeye çalışıyoruz. Mağdur olduk” dedi.

NUHOĞLU’NDAN TOPBAŞ’A CEVAP
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklama ile Kurbağalıdere çalışmaları hakkında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kadıköy Belediyesi’ni eleştiren Topbaş, “Kadıköy Belediyesi cürmüne bakmadan Büyükşehir bize bıraksın, biz yapalım diyor. Gücü mü yeter. Orada 5 metre yapacak gücü yok belediyenin. Gayet iyi biliyoruz” açıklamasını yaptı.
Topbaş’ın açıklamalarına cevap veren Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Kadıköy Belediyesi ile İBB’nin bütçesinin denk olmadığını söyleyerek şu açıklamayı yaptı: “Yasalar Büyükşehir’in bütçesini oluştururken, gerekli hizmetleri yapması için ödenek ayırıyor. Kadıköylülerin verdiği vergiler Büyükşehir’in bütçesini oluşturuyor. Biz yapsaydık bütün bunlar yaşanmazdı. Keşke İBB, Kadıköy Belediyesi ile bütünlüklü çalışsaydı. Sayın Topbaş, ‘Kadıköy Belediyesi ne yapabilir’ sorusu yerine ‘Kadıköy Belediyesi ile birlikte ne yapabiliriz’ onu düşünmeli. Bu herkes için daha hayırlı olur.”

 
 
 



ARŞİV