Kurbağalıdere fikirleri İstanbullu'ya sunulacak

60 takımın yarıştığı Kurbağalıdere Vadisi tasarım projesinde finale kalan 4 proje, önümüzdeki günlerde İstanbul’un farklı yerlerinde sergilenecek.

24 Eylül 2013 - 14:47
60 takımın yarıştığı Kurbağalıdere Vadisi tasarım projesinde finale kalan 4 proje, önümüzdeki günlerde İstanbul’un farklı yerlerinde sergilenecek.
 
Gökçe UYGUN
Fotoğraflar: Sinem TEZER
 
Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği “Kurbağalıdere Vadisi Fikir Projesi Yarışması”nın ödül töreni yapıldı. 21 Eylül Cumartesi günü Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törenin açılış konuşmasını yapan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, kentleri yönetmenin zor ve kolay yönlerine değindi. Kadıköy gibi yurttaşların yönetime katkı sunduğu bir kenti yönetmenin nispeten daha kolay olduğunu söyleyen Öztürk, “Çünkü yurttaşımız katkı sunduğu bir projeyi daha çok benimsiyor, koruyor”’ ifadesini kullandı. Özellikle son 10 yıldır Kadıköy Belediyesi’nin belli başlı uygulamalarını halkla paylaşıp fikirlerini aldığını anlatan Öztürk, Moda Parkı, Noter Sokak, Yeldeğirmeni’ndeki projeler örneklerini verdi. Öztürk, “Kurbağalıdere konusu da böyle. Bu fikir bize yöneltilen bir eleştiriden ortaya çıktı, biz de böyle bir yarışma düzenlemeye karar verdik. Hemen Tasarım Atölyesi Kadıköy harekete geçti. Uzun ve titiz bir süreç yaşandı ve bugün bu aşamaya geldik” dedi. Yarışmada finale kalan fikir projelerini “hepsi harika…” sözleriyle tanımlayan Öztürk, “Tabi ki bunlar sadece fikir projesi… Olası uygulama sürecinin hem Kadıköy Belediyesi hem de İstanbul Büyükşehir Belediyesi ayağı var. Eğer İBB ile uyum yakalarsak, kentimiz için daha iyi işlere imza atabiliriz. Bize fikir verebilecek her projeye ihtiyacımız var. TAK da Kadıköy Belediyesi de bize fikir verebilecek herkese açık. Bize gelin fikirlerinizi paylaşın, bizi yönlendirin” çağrısında bulundu. Konuşmasının sonunda jüriye ve TAK’a teşekkür eden Başkan Öztürk, yarışmada dereceye giren eşdeğer projeler olan 30-33-34-41 ve 48 sıra numaralı projelerin ekiplerine plaketlerini takdim etti.
 
FİKİRLER KAMOYU İLE PAYLAŞILIYOR
Ödül töreninin ardından yarışmanın asli ve yedek jüri üyelerinin katılımıyla kolokyum gerçekleştirildi. Kolokyumu yöneten İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İpek Akpınar, kendisinin de bir Kadıköylü olduğunu belirterek sözlerine başladı. Akpınar, “Bir Kadıköylü olarak kendi mahallemde böyle bir yarışmanın düzenleniyor olmasından gurur duydum. Şu an burada bir akademisyenden ziyade, sözkonusu alanı deneyimleyen bir vatandaş olarak bulunuyorum…” dedi. Yarışmaya konu olan yaklşaık 3 km’lik alanın (Kuşdili Çayırı, Salı Pazarı, Söğütlüçeşme Tren İstasyonu, Metrobüs Durağı, Kadıköy Belediyesi Hizmet Binası, Evlendirme Dairesi, Şükrü Saraçoğlu Stadyumu ve Fenerbahçe Tesisleri, Kadıköy İtfaiyesi, Yoğurtçu Parkı) Kadıköy’ün en kritik bölgelerinden olduğuna dikkat çeken Akpınar, sosyal ve kültürel olarak çok katmanlı olan bu bölge için fikir alışverişinde bulunulması ve kentsel sorunların çözünme yönelik adım atılmış olmasının önemini vurguladı.
Yarışma jürisinin başkanı mimar Ersen Gürsel de yarışmanın hazırlık sürecinden bahsederek, herkesin katılımına açık bir şartname oluşturmak için gayret edildiğini dile getirdi. Gürsel, tarihi ve doğal değeri olan Kurbağalıdere Vadisi’nin aynı zamanda ekonomik değeri de olan bir bölge olduğunu dikkat çekerek, “Burayla ilgili bazı kararlar alındı, sonra iptal edildi. Bizim yarışmamızdan ortaya çıkan fikir projeleri bu vadinin tüm değerleri üzerine yorum getiriyor. Bu yarışmada birincilik yok. Amaç; bu fikirlerin kamuoyu ile paylaşılması. Bunun için projeleri kentin belli yerlerinde sergileyeceğiz. Bakalım İstanbullular nasıl algılayacak bu fikirleri? Bu anlamda Kadıköy Belediyesi’nin bir kapı açmasını takdirle karşılıyoruz” diye konuştu.

 


ARŞİV