Kurbağalıdere için çalışacaklar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin uzun zamandır ıslah edemediği Kurbağalıdere için geçtiğimiz hafta ortak bir dilekçe hazırlayan Kadıköy’ün muhtarları, gelecek dönemde Kurbağalıdere için daha fazla ç

10 Temmuz 2015 - 10:24
Erhan DEMİRTAŞ
Kadıköy’ün en temel sorunu haline gelen Kurbağalıdere ıslah çalışmalarının yarattığı sorunlara, Kadıköylülerin tepkisi sürüyor. Kurbağalıdere için harekete geçen Kadıköy’ün 21 mahalle muhtarı geçtiğimiz hafta ortak bir dilekçe hazırlayarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’tan Kurbağalıdere ıslah çalışmalarının en kısa zamanda tamamlanmasını talep etti. Ancak muhtarların dilekçesine İBB’den henüz bir yanıt gelmedi. Peki, Kadıköylüler adına İBB’ye dilekçe gönderen muhtarlar Kurbağalıdere için ne düşünüyor ve bundan sonra ne yapacaklar? Gazete Kadıköy olarak Kadıköy’ün muhtarları ve Kadıköy Kent Dayanışması üyeleri ile görüştük.

“MUHTARLAR NE DİYOR?”
Kurbağalıdere’nin yarattığı sorunlardan en fazla etkilenen mahallerden biri olan Osmanağa Mahallesi, yağmur yağışlarında su baskınları yaşıyor. Osmanağa Mahalle Muhtarı Serap Tuncer, Kadıköy’deki dört büyük parktan biri olan Yoğurtçu Parkı’nın Kurbağalıdere yüzünden çok fazla zarar gördüğünü belirterek, “ Bu parkın içinde basketbol sahalarımız, tenis kortumuz mevcut. Zamanlarının büyük bir kısmını parkta geçiren çocuklarımız ve gençlerimizin sağlığının büyük bir risk altında olduğunu düşünüyorum” açıklamasını yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kurbağalıdere konusunda sorumsuz davrandığı görüşünü paylaşan Tuncer, “Şu an ne yapılıyor açıkçası fikir sahibi değiliz. Çünkü hiçbir şekilde bize cevap verilmiyor. Geçtiğimiz hafta verdiğimiz dilekçeye henüz cevap verilmedi” dedi.
Kurbağalıdere’den şikâyetçi olan vatandaşların her gün muhtarlığa geldiğini söyleyen Serap Tuncer, muhtarların Kurbağalıdere için ne yapması gerektiğini ise şöyle açıkladı: “Kadıköy’ün 21 mahalle muhtarı bundan sonra Kurbağalıdere için elinden geleni yapacak. Gerekirse bütün muhtarlar İBB önünde eylem bile yapabiliriz.”

“İBB BİZİ YOK SAYIYOR”
Caferağa Mahalle Muhtarı Zeynep Ayman ise Kurbağalıdere’nin Kadıköy’ün sorunu olmaktan çıkıp İstanbul’un sorunu olduğu görüşünü paylaşıyor. Sadece Kurbağalıdere ve Yoğurtçu Parkı çevresinin sağlık problemleri yaşamadığına dikkat çeken Ayman, “Benzer sağlık problemleri Caferağa için de geçerli. Bırakın Kadıköy’ü, adada yaşayan arkadaşlarım bile Kurbağalıdere’den etkileniyor. Yani Marmara Denizi kirleniyor. Bunun önüne geçmek gerekiyor” diye konuştu. 30 yıl önce Kadıköy’de çok rahat bir şekilde denize girilebildiğini ifade eden Ayman, Kadıköy sahillerinin renginin koyu kahverengiye döndüğünü belirtti. Bütün muhtarların ortaklaşarak tepkisini sürdüreceğini belirten Ayman, “Her şeyden önce Kadir Topbaş ne yapacak? ”  diyerek şu açıklamayı yaptı: “Islah çalışmalarının bitmesi gerekiyordu ancak belirlenen süre aşıldı. Ama Kadıköylülere herhangi bir açıklama yapılmadı. Sanki biz burada yaşamıyoruz da başka bir yerde yaşıyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bizi görmezden geliyor hatta yok sayıyor.”

“KADIKÖYLÜLER ADINA VERDİK”
Kurbağalıdere’den sadece dere kenarındaki mahalleler etkilenmiyor. Kurbağalıdere’ye yakın olmayan ama dereden akan kanalizasyon sularından etkilenen biri de Caddebostan Mahallesi. Caddebostan Mahallesi Muhtarı Selçuk Kutlu, Caddebostan Plajı’ndan bile kokunun hissedildiğini söyleyerek, şimdiye kadar yaptıkları girişimlerin sonuçsuz kaldığını söyledi. “İBB’ye verdiğimiz dilekçeyi bütün Kadıköylüler adına verdik” diyen Kutlu, “Kadıköy’e çok yazık oluyor” diye konuştu.
“Kadıköy’ün tüm muhtarları ne yapılması gerekiyorsa yapmaya hazır” diyen Feneryolu Mahalle Muhtarı İbrahim Aktaş, İBB’nin Kadıköy’ü cezalandırdığını ifade etti. Aktaş, “Kurbağalıdere’nin temizlenmesinden sorumlu olan İBB yönetimi Kadıköylülere geniş bir açıklama yapmalı. Vatandaşlarımız hala Kurbağalıdere’den Kadıköy Belediyesi’nin sorumlu olduğunu düşünüyor. Kadıköy Belediyesi bu konu hakkında daha fazla açıklama yapmalı” dedi.
Ümraniye’de yağan yağmurun Kadıköy’de sele neden olduğunu söyleyen Zühtüpaşa Mahalle Muhtarı Harika Develioğlu, “Çok rezil vaziyetteyiz” diyerek mahalle halkının yaşadığı sorunları şu sözlerle anlattı: “Bundan 40 yıl önce burada kayığım vardı. Balık tutmak için denize açılırdık. Şimdi ise kokumuz, sineğimiz, her türlü pisliğimiz var. Ne zaman yağmur yağsa burada yaşayan insanlar su baskını riskiyle karşı karşıya kalıyor.”

“HER ŞEYİ YAPMAYA HAZIRIZ”
25 yıldır Merdivenköy Mahalle Muhtarlığı görevini yürüten Nazan Gürkan, 1990 yılından beri Kurbağalıdere için mücadele ettiğini belirterek şöyle konuştu: “Kurbağalıdere sorunu artık Kadıköy’ün merkez mahallerini ilgilendirmiyor. Bu sorun artık İçerenköy’ün hatta Kayışdağı’nın sorunu.”
Eskişehir’deki Porsuk Çayı’nın başarılı bir çalışma olduğunu hatırlatan Gürkan, “Dilekçemize henüz bir cevap verilmedi. Ama biz dilekçe vermekle kalmayacağız. Biz bir işe başladık ve yaptığımız şeyin arkasındayız. Ne yapılacaksa yapmaya hazırız” diye konuştu.
21 mahalle muhtarının bir araya gelip Kurbağalıdere için çözüm aramasının olumlu bir gelişme olduğunu belirten Göztepe Mahalle Muhtarı Bayram Uysal, sadece muhtarların değil bütün Kadıköylülerin tepkisini somut bir şekilde ortaya koyması gerektiğini altını çizdi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çok büyük projeleri kısa zamanda tamamlandığını belirten Fikirtepe Mahalle Muhtarı Ahmet Gediz ise “Kanalizasyon sularının neden Kurbağalıdere’ye verildiğini anlamıyorum” dedi. Kurbağalıdere’de ölçülen kolibasili oranının çok yüksek çıktığını hatırlatan Gediz, İBB yönetimine şu çağrıda bulundu: “Kırılan kuşaklama kolektörlerinin yeniden bağlanması gerekiyor. Büyükşehir en kısa zamanda kendisine yakışan şeyi yapıp Kadıköy’ün en büyük sorununu ortadan kaldırmalıdır.”

“KADIKÖYLÜLER SEFERBER OLMALI”
Kurbağalıdere için 2 yıldır mücadele eden Kadıköy Kent Dayanışması, Kadıköylüleri Kurbağalıdere konusunda duyarlı olmaya çağırdı.
Kent Dayanışması ve Yoğurtçu Parkı Forumu’nun Kurbağalıdere için 2 yıldır mücadele yürüttüğünü ifade eden Makine Mühendisi Üzeyir Uludağ, 21 mahalle muhtarının ortak dilekçe imzalamasının önemli bir gelişme olduğunu belirtti. Kurbağalıdere ıslah çalışmalarının teknik hatalar barındırdığını söyleyen Uludağ, ıslah çalışmalarının kentsel dönüşümle birlikte oluşan nüfus artışının göz önüne alınarak planlanmadığını ifade etti.
Kurbağalıdere için tüm Kadıköylülerin seferber olması gerektiğini söyleyen Kadıköy Kent Dayanışması üyesi Eymen Emircan, ilerleyen günlerde sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve derneklerin de katılacağı eylem planı hazırlayacaklarını açıkladı.
Kadıköy Kent Konseyi ve Mimarlar Odası 1. Bölge Başkanı Saltuk Yüceer ise Marmara Denizi’nin tarihinin en büyük kirliliğini yaşadığını belirterek, “Kurbağalıdere için yaptığımız girişimlerde ne yazık ki muhatap bulamıyoruz. Sorduğumuz sorulara cevapsız kalıyor” diye konuştu.
Moda Mahalle Meclisi üyesi mimar Mehmet Bozkurt ise Kurbağalıdere ıslah projesinin Kamu İhale Kanunu’na uygun yapılmadığını belirterek, “4134 Kamu İhale Kanunu’na göre bir projenin ihaleye çıkmadan önce projenin tamamının yapılması, kaynağın belirtilmesi ve sürenin belirlenmesi gerekir” açıklamasını yaptı. Bozkurt, gerekli koşulların yerine getirilmemesi Kadıköy’de büyük bir çevre felaketine neden olduğunu ifade etti. 

ARŞİV