Kurbağalıdere için bir fikriniz mi var?

Gezi Parkı'nda halkın isyanına rağmen tepeden inme alınan kararlar uygulanmaya çalışılırken, Kadıköy'ün kurgulanmasında Kadıköylülerin fikirleri soruluyor!

06 Haziran 2013 - 13:31

Gökçe UYGUN
Türkiye gündemi “Gezi”yle sarsılıyor bugünlerde. Günlerdir Taksim Gezi Parkı'nda süren direniş, ülkenin geneline de yayıldı. Hatırlarsanız olaylar AVM inşaatı için Gezi’deki ağaçları kesilmesiyle başladı. Hükümet, halka rağmen Gezi Parkı’nı imara açarken, CHP’li Kadıköy Belediyesi demokrat ve sosyal belediyecilik gereği Kadıköylülere söz hakkı tanıyor. AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin AVM yapmak istediği Kuşdili Çayırı’nın da içinde bulunduğu Kurbağalıdere Vadisi’nin tasarlanması için “Kurbağalıdere Vadisi Fikir Projesi Yarışması” başlatan belediye, bölgenin yeniden işlevlendirilmesinde halkın görüşlerini soruyor.
D100 karayolu ile Marmara Denizi arasında Kurbağalıdere ve çevresini kapsayan 2,8 km. uzunluğundaki vadinin üzerinde bulunan Kuşdili Çayırı, Salı Pazarı, Söğütlüçeşme Tren İstasyonu, Metrobüs Durağı, Kadıköy Belediyesi Hizmet Binası ile Evlendirme Dairesi, Şükrü Saraçoğlu Stadyumu ve Fenerbahçe Tesisleri, Kadıköy İtfaiyesi, Kurbağalıdere ve Yoğurtçu Parkı gibi kamu odaklı kullanımları olan kentsel mekânların kurgulanmasını temel alan yarışma, “vadi içinde yer alan ve eski değerini kaybeden Kuşdili Çayırı gibi potansiyel odak alanlarının, Kadıköy’ün doğal ve fiziksel verileri, sosyal ve kültürel ihtiyaçları öncelikli olacak şekilde ele alınarak, kentsel bağlamda projelendirilmesi”ni hedefliyor. Yarışma alanının Kadıköy halkı için bir çekim merkezi haline getirilmesi ve günümüz ihtiyaçlarına da cevap verecek şekilde yeni işlevler kazandırılması amaçlanıyor.
 
KADIKÖY’ÜN GELECEĞİNE YENİ VİZYON
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, kentlerin 3. kez dönüşüm sürecine girdiği, günümüzde Kadıköy’ün geleceğinin yeni bir vizyon ile yeniden kurgulanması zamanı geldiğini, bu yeni süreçte özgünlükleri ve farklılıkları öne çıkarak projelerin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Öztürk,
“Örneğin, Kuşdili çayırı için; İstanbul Büyükşehir Belediye yönetimi farkında olmadığı özgün ve farklı olan bir kültürel ve doğal değerimizi, günümüz anlayışı ile yok eden bir proje geliştirirken, Kadıköy Belediye yönetimi ise farkındalığın bilinci ve farklılığın potansiyeli ile yarışmacı ve katılımcı proje geliştirme gayreti içine girmiştir. Bu nedenle, yalnızca, Kuşdili Çayırı ile sınırlı olmayan, çevre yolu ile deniz arasındaki alanın yani ‘Kurbağalıdere Vadisi’nin geleceği yeni bir vizyon ile kurgulanmalıdır. Günümüzde, vadinin; bir ulaşım vadisine, alışveriş merkezleri vadisine dönüştürmeye yönelik üst plan kararlarının yeniden gözden geçirilmesi, onun yerine, açık ve yeşil alan sistematiğinin yeniden kurgulandığı, yaya-trafik ulaşımının bütünleştirildiği, kültür, ticaret, kamusal hizmet alanları ile tematik odakların oluşturulduğu bir yeni ‘Kurbağalıdere Vadisi Vizyon Planı’ ortaya konulmalıdır” dedi. Kurbağalıdere Vadisi Vizyon Planı'nın Kadıköylülerin beklentilerinin strateji ve tasarım ilişkisi içinde ele alındığı bir stratejik çerçeve planı olması gerektiğini vurgulayan Öztürk, şunları ifade etti: “Bu nedenle, yarışmanın amacı; Kadıköy’ün ticari, kültürel, kamusal, ulaşım ve rekreasyon koridoru niteliğindeki vadi için yeni vizyon ve stratejiler çerçevesinde yeniden kurgulanarak stratejik şemalar üretilmesi, fikir projeleri geliştirilmesi ve tasarım rehberi oluşturulmasıdır. Yarışma sonucunda seçilen fikir projeleri başta Kadıköylüler olmak üzere İstanbul halkı ile tartışılacaktır. Kamuoyu desteğini alan alternatif fikir ve projelerle üst plan kararlarının değişimini sağlamak, vadinin ekonomik ve ekolojik geleceğinde etken olacak stratejik kararların alınmasını sağlamak ise Kadıköy Belediyesi olarak nihai hedefimiz olacaktır. ‘Tasarım sizden Uygulaması bizden’ söylemi ile ülkemizde ilk kez ‘Tasarım Atölyesi Kadıköy’’ü (TAK) kuran belediyemiz, yeni dönüşüm süreci içinde tüm sorunların tasarımın gücüyle çözülmesini hedeflemektedir. Bu nedenle, bu yarışma, yeni anlayışın bir ürünü olarak ele alınmıştır. Kadıköy’ün geleceğinin kurgulanmasına yardımcı olacağına inandığım bu yarışmanın katılımcılarına Kadıköyümüzün özgünlüklerini ve farklılıklarımızı farkınlaştıracak fikir ve tasarımlar üreteceklerine inancım ile bol şanslar dilerim.”
 
YARIŞMAYA NASIL KATILACAKSINIZ?
TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası veya Peyzaj Mimarları Odası üyelerinden en az bir kişinin ekipte bulunması koşulu ile herkesin katılımına açık olan yarışma takvimi şöyle;
-Soru sorma için son gün: 16 Haziran 2013/ Pazar
-Yarışmacılara cevapların duyurulması: 21 Haziran 2013/ Cuma
-Projelerin teslim edilmesi için son gün (saat 17:00): 29 Ağustos 2013/ Perşembe
-Posta ile gönderilen projelerin kabulü için son gün (saat 17:00): 2 Eylül 2013/Pazartesi
-Jüri değerlendirme çalışması başlangıcı: 7 Eylül 2013/Cumartesi
-Kolokyum tarihi: 21 Eylül 2013/Cumartesi
 
DANIŞMAN JÜRİ ÜYELERİ:
-Av. Selami ÖZTÜRK: Kadıköy Belediye Başkanı
-Şule ONUR: Kadıköy Belediyesi Plan ve Proje Müdürü
-Ali Faruk GÖKSU: Şehir Plancısı
-İsmail Hakkı ACAR: İnşaat Mühendisi-Şehir Plancısı
-Ömer YILMAZ: Mimar
 
ASLİ JÜRİ ÜYELERİ:
-Ersen GÜRSEL: Mimar, Jüri Başkanı
-Nurbin PAKER KAHVECİOĞLU Mimar
-Murat TABANLIOĞLU: Mimar
·       Can KUBİN: Şehir Plancısı
·       Firuz SOYUER : İşletme Mühendisi
 
BAŞVURULAR BAŞLADI
80.000 TL (5 adet Eşdeğer Ödül) ödülün verileceği bulunduğu yarışmaya katılmak isteyenler; ad, soyad, telefon, faks, e-posta ve açık adreslerini yazdırıp, yarışma şartnamesini 20 TL (Yirmi Türk Lirası) karşılığında yarışma raportörlüğü Kadıköy Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü Evrak ve Kayıt Bürosu’ndan alabilecekler. Kadıköy dışından şartname almak isteyen yarışmacıların, şartname bedelini, Kadıköy Belediyesi’nin Vakıflar Bankası, Hasanpaşa Şubesi, “hesap adı: Tasarım Atölyesi Fikir Projesi Hs” (Hesap No: 0015800 - 7294716580 veya iban: TR63 0001 5001 5800 7294 7165 80) hesabına isim bildirerek yatırmaları gerekiyor.
 
Detaylı bilgi için;
Kadıköy Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü
Hasanpaşa Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cad. No:2 Kadıköy, İstanbul PK: 34722
0216 542 50 00 / 1417, 1416 [email protected]www.kadikoy.bel.tr

ARŞİV