Kurbağalıdere temizleniyor mu

Atık su tünelinin devreye sokulmasının üçüncü ayında Kurbağalıdere’de olumlu gelişmeler yaşanmaya başladı. Kurbağalıdere’nin kokusu ciddi oranda azalırken, rengi de siyahtan yeşile döndü

08 Eylül 2016 - 16:09

Erhan DEMİRTAŞ
Son iki yıl boyunca Kurbağalıdere ile ilgili yaptığımız haberlerde okurlarımıza hep olumsuz gelişmeleri aktardık. Özellikle geçtiğimiz yıl çevreye yaydığı kötü kokusu ile Kadıköylülerin sağlığını tehdit eden Kurbağalıdere’de olumlu gelişmeler yaşanıyor. Tam anlamıyla temizlendi diyemesek de derenin ciddi oranda kötü kokudan ve pislikten arındığını söylemek mümkün.

DERENİN RENGİ DEĞİŞTİ
Yıllardır Kurbağalıdere’ye akan kanalizasyon suyu temmuz ayının başında atık su tüneline verilmeye başlandı. Üç aydır dereye kanalizasyon verilmediği için dereden yayılan kötü koku yok denecek kadar azaldı. Dere kenarına ise 40 cm çapında çelik boru döşendi. Bu boru aracılığı ile dere ağzından alınan temiz deniz suyu ilk olarak Kurbağalıdere Köprüsü’nden dereye akıtıldı. Saatte bin 200 ton suyun pompalandığı çelik boru, son 15 gündür derenin arka kısmına uzatıldı ve temiz su artık Kurbağalıdere’nin arka kısmından dereye veriliyor. Deredeki su akışının hızlandırıldığı bu çalışma ile derenin yüzeyinde oluşan kabarcıklar kaybolurken, derenin rengi de yeşile döndü.

DERE YATAĞI GENİŞLETİLİYOR
Kurbağalıdere’nin tamamen temizlenmesi için devam eden ıslah çalışmalarının en az 1 yıl daha sürmesi bekleniyor. Dere yatağı dar olduğu için şiddetli yağmurlar sonrasında taşkınlar yaşanıyordu. Bunun önüne geçilmesi için dere yatağında genişletme çalışmaları sürüyor. Geçen yıl yapılan çamur çıkarma işlemi de devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait deniz yüzeyi temizleme aracı da, dere üstündeki atıkların temizleme işlemini yürütüyor. Ancak aşırı yağmur ve sel durumunda derenin yeniden kirlenip kirlenmeyeceğini önümüzdeki aylar gösterecek.

“GEÇ KALINDI AMA SEVİNDİRİCİ”
Üç ay öncesine kadar Kurbağalıdere’nin kenarında yürüyen Kadıköylüler, kötü koku nedeniyle burunlarını kapatmak zorunda kalıyordu. Ancak bu olumsuz tablo geçmişte kalmış gibi görünüyor. Kurbağalıdere Köprüsü üzerinden derenin yaşadığı değişimi izleyen vatandaşlar, geç kalınmış olsa da yaşanan gelişmelerden memnun olduklarını dile getiriyor.
40 yıldır Kadıköy’de yaşadığını ifade eden Serpil Köprülü, “Kadıköy’e ilk geldiğim yıllarda dere bu halde değildi. Çok şey değişti tabi. Çok fazla yapı inşa edildi. Dere çok fazla kirlendi. Son iki yıldır da çok fazla kokuyordu. Benim evim derenin kenarında. Düşünsenize her gün bu çileyi çekiyordum. Hatta fokurdamaya başlamıştı. Sanırım o korkunç görüntüler geride kaldı. Islah çalışmaları gecikti ama bugünleri görmek bizi mutlu etti” dedi.
Gazete Kadıköy’e konuşan bir başka Kadıköylü Gazi İlyaslı ise “İki ay öncesine kadar yurt dışındaydım. O zaman derenin yanından geçmeye korkuyordum. Şimdi ise büyük bir değişimle karşılaştım. Kadıköy’e yakışmayan bir tabloydu bu. Umarım bir yıl içinde çalışmaların tamamı biter. İnsanların rahatsız olmadan dere kenarında yürümesi burayı kullanmaları sevindirici” şeklinde konuştu.
Uzun yıllardır Fenerbahçe Stadı’nın yakınında kıraathane işleten Ata Baykal, “İki ay öncesine kadar koku da azaldı, derenin rengi de değişti” cümleleriyle memnuniyetini belirtirken olumsuz koşullara da dikkat çekti: “Ama çok geç kalındı bunların yapımı için. Çalışmalar sürüyor ancak esnafın ve mahallelinin mağduriyeti sürüyor. Burası açık bir şantiyeye dönüştü. Çok fazla toz ve gürültü var. Biz eskiden bin bardak çay satardık.  Şu an günde 30 bardak çay ancak satabiliyoruz. İki yıl içinde Yavuz Sultan Selim Köprüsü tamamlandı ama Kurbağalıdere’nin ıslahı yıllardır bitirilemedi.”

 


ARŞİV