Kurbağalıdere'de büyük tehlike

Kurbağalıdere’den denize akan kanalizasyon suları ve çevreye yayılan kötü koku nedeniyle Kadıköylülerin sağlığı tehlikede. Gazete Kadıköy’e konuşan çok sayıda vatandaş ’Sıcak havalarda rüzgar olmadığında kokudan boğulacak duruma geliyoruz.” diyor.

22 Ağustos 2014 - 10:55

Mustafa SÜRMELİ
Denize akan kanalizasyon suları ile gündeme gelen Kurbağlıdere tehlike saçmaya devam ediyor.  İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda olan ve yıllardır temizlenmeyi bekleyen Kurbağalıdere, Kadıköy’ü ve Marmara Denizini olumsuz etkilemeye devam ediyor.
Kurbağalıdere’den denize akan atık sular nedeniyle kıyılarında yüksek oranda koli basili tespit edilen Kadıköy’de denize girmek tehlikeli bulunurken, derenin yaydığı pis koku özellikle sıcak havalarda Kadıköy’ü yaşanmaz hale getiriyor. Özellikle dereye yakın bölgede yaşayan vatandaşlar sıcak olmasına rağmen derenin yaydığı pis koku ve sinekten dolayı pencerelerini açamaz hale geldiklerini, yaşlı ve çocukların bu durumdan olumsuz etkilendiklerini vurguluyorlar.
Kurbağalıderenin civarında Yoğurtçu Parkı gibi geçmişi uzun yıllar öncesine uzanan ve kentlinin doğasından faydalandığı mesire yeri var. Ailelerin de için de oyun parkları olması dolayısıyla sıkça ziyaret ettiği ve uzun vakit geçirdiği Yoğurtçu Parkı’nda kokudan durulmuyor.

TAHLİL SONUÇLARI ÜRKÜTTÜ
Kadıköy Belediyesi geçtiğimiz günlerde Kadıköy sahillerinden deniz suyu tahlili yaparak sonuçları açıkladı. Tahlil sonuçlarına göre sınır değeri azami 200 olması gereken E.Coli Sayımı Caddebostan Plajları’nda 2 bin, Moda Deniz Kulübü’nde 3 bin, Fenerbahçe Burnu’nda 30 bin, Kalamış Marina’da 20 bin, Yoğurtçu Parkı bitiminde ise 150 bin olarak görülüyor.
Sınır değeri bin olması gereken toplam koliform bakteri sayısı ise; Caddebostan Plajları’nda 2 bin 500 ve 5 bin 100 iken, Moda Deniz Kulübü’nde 22 bin, Fenerbahçe Burnu’nda 120 bin, Kalamış Marina’da 70 bin, Yoğurtçu Parkı bitiminde 570 binde. Tahlillerde ayrıca denizde hiç olmaması gereken ve bağırsak enfeksiyonlarına neden olan diğer bakteri grupları da (toplam koloni ve pseudomonas) tespit edildi.

“DENİZİN RENGİ DEĞİŞTİ”
Aşırı kirlilik, koku, sinek nedeniyle Kadıköy’de Kurbağalıdere ve çevresinde istenmeyen görüntüler ve gelişmeler yaşanıyor. Derenin kirliliği artık sağlığı tehdit eder hale geldi. Bölgede balıkçılık yapan bazı vatandaşlar son aylarda ishal ve göz yanması gibi şikayetler yaşadıklarını ifade ediyorlar. Vatandaşlar önceden balık olan bölgede, adı “Kurbağalıdere” olmasına rağmen kurbağa bile yaşamadığını, çünkü kirliliğin canlı yaşamını tehdit ettiğini belirtirken anormal düzeydeki koku ve sineğin de sıkıntının başka bir boyutu olduğunu ifade ediyorlar. Vatandaşlar Yoğurtçu Parkı ile yan yana olan derenin kenarlarına çocukları yaklaştırmadıklarını, zaten gelenlerin de iğrenip kaçtığını, neredeyse kirliliğin Adalar’a kadar yayıldığını ve denizin renginin değiştiğini ekliyorlar. Yoğurtçu Parkı’na çocuklarıyla sürekli geldiğini söyleyen bir Kadıköylü ise Kurbağalıdere kenarına gidemediklerini, özellikle sıcak havalarda bölgenin felaket koktuğunu belirtti.
Ertunç Özbudak: Doğma büyüme buralıyım. Şu anda Fenerbahçe sahillerinde yüzemem. Her taraf aynı. Doğru düzgün yüzülecek bir yer yok. Teknem vardı sattım. 3-4 sene evvel pırıl pırıldı. Balık vardı. Anormal bir derecede yoğun bir koku oluyor burada.
Hakan Uz: Normalde burası potansiyeli yüksek bir yer ama Kurbağalıdere olduğu için fazla insan gelmiyor maç günleri dışında. Kurbağalıdere burayı batırıyor. İşlerimizi kötü etkiliyor. Esnafı da insanları da etkiliyor. Burada denize girmeyi istemiyorum zaten girilmez.
Ali Karakoç: Bu seneki gibi pis görmedik Kurbağalıdere’yi. Bu yılki gibi bir koku da hissetmedik. Tekneye binmeye korkuyoruz ki düşeceğiz diye. Tamamen lağım akıyor. Hastalık yuvası. Gözlerimiz yanıyor. Bir iki kez ishal olduk. Önceden Moda plajına gider yüzerdik şimdi nerede yüzeceksin. Yüzmeyi bile unuttum gibi geliyor. Senelerden beri girdiğim yok denize. Temizlenmesini canı gönülden bekliyoruz. Melahat Ruhel:  Derenin ağzında bile balık tutuyorduk. Hem de lüfer tutuyorduk. Günden güne yıldan yıla daha beter oldu. Temizleniyor ama halkımızın da kirletmemesi lazım. Araba lastikleri bile atan var. Yatak yorgan bile atıyorlar. Eski haliyle şimdiki arasında uçurum var. Kokudan durulmuyor. Ama burada yaşadığım için sağlığım gereği spor yapmam gerekiyor. Sahilde yürüyorum. Yetkililerden temizlenmesini istiyorum.
Neriman Akbulut: Kurbağalıderenin halinden memnun değilim. Hakikaten çok pis. Yani yakışmıyor Kadıköy’e.  Çocuklarımızla gezerken en fazla koku rahatsız ediyor bizi. Çocuklar dolayısıyla günümüzün çoğunluğu Yoğurtçu Parkı’nda geçebiliyor. Koku eve kadar geliyor camı açamıyoruz

KOKUDAN YÜRÜMEK BİLE ZOR
Havanın gezinti yapmaya elverişli olduğu bir gün yürüyüş ve spor için Kadıköy sahiline gelen vatandaşlar da koku ve kirlilikten dolayı sıkıntı yaşadıklarını, kokudan duramadıklarını belirtiyorlar.
Başak Mürütoğlu: Duyduğum, etraftaki bir çok insanda ishal gibi mikroba bağlı bazı enfeksiyon vakaları oluşmuş. 25 senedir Hasanpaşa’da oturuyorum ve bu sorun sürekli devam ediyor. Hiçbir çözüm yok, ilgi yok. Denizi de asla sağlıklı bulmuyorum.
Haldun Mürütoğlu: İstanbul’da denize hiç girmedim. Girmeyi asla düşünmem. Kurbağalıdere çok pis. Kokusu ve görüntüsü ortada. İvedilikle çözülmeli. Sözkonusu halkın sağlığı.
Reşit Baysan: 70 yaşındayım hala buranın pisliğini çekiyoruz. Neden çaba gösterilmiyor.  Burada denize hayatta girilmez.

PİKNİK İÇİN GELDİLER AMA…
Çocuklarıyla Kadıköy sahilinde sıcak bir Ağustos günü piknik yapmaya gelen Gülden Geban ve misafiri Başak Özkan önce Yoğurtçu Parkı’na gitmelerine rağmen kokudan dolayı burada piknik yapamadıklarını, Moda sahiline giderek, Kurbağalıdere’nin kokusundan ve kirliliğinden korunmaya çalıştıklarını söylediler.
Gülden Geban: İnanılmaz derecede pis ve kanalizasyon boşaltılıyor. Sudaki ölçümlerin sonuçlarını okudum inanılmaz. Çok kötü. Endişelendik. Kadıköy sahilinde asla, kesinlikle denize girmedim. Derenin yanından geçerken bile çekiniyoruz açıkçası. Moda sahilinde kokunun olmadığı yerde piknik yapmayı umuyoruz.
Başak Özkan: İnsanların sağlığı için bu işe artık bir çözüm getirmeleri gerektiğini düşünüyorum. Bir an önce tedbir almaları gerekiyor.

KİRLİLİKTEN SPOR YAPILAMIYOR
Kadıköy’de Kurbağalıdere’den yayılan kirlilik kent sahillerindeki deniz aktivitelerini de sekteye uğrattı. Yaşanan kirlilik nedeniyle Fenerbahçe, Galatasaray’ın da bulunduğu spor kulüpleri sahillerde yüzme ve sportif faaliyetler yapmakta zorlanıyor.
Kurbağalıdere’nin denize döküldüğü kıyılarda ise denize girmek yasak. Kalamış Su Sporları Tesis Yönetmeni Doğan Kesim Kadıköy Belediyesi’nin konuyla ilgili duyuru yazısını duvara astıklarını ve üyelere de özellikle çocukların denize sokulmaması konusunda uyarıda bulunduklarını söylerken, Fenerbahçe Spor Kulübü Yüzme Havuzu Müdürü M. Cengiz Orturay, havuzlardaki faaliyetlerin devam ederken, deniz sporları antrenmanlarını ve aktivitelerini yapmakta güçlük yaşadıklarını söyledi. Ortutay, derenin kokusundan ve sinekten dolayı lodoslu havada havuzda bile durulamadığını, şikayetlerini yetkililere ilettiklerini ancak cevap alamadıklarını belirtti.
 
UZMANLAR UYARIYOR!
İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ayhan Tufan, Kurbağalıdere tahlilerinden çıkan sonuçları Gazete Kadıköy’e yorumladı. Tufan ‘e.coli’nin’ de denilen bakterinin ağız yoluyla vücuda girdikten sonra bakterinin bağırsak enfeksiyonu, kronik ishal, kanlı ishal, sıvı kaybı, ağır geçirenlerde ise damar enfeksiyonlarına yol açabileceğini, aynı zamanda idrar yolları ve böbrek enfeksiyonları vakalarına da yol açabileceğini söyledi.
Tufan, fırsatçı bir bakteri olarak tarif ettiği Pseudomonas Aeruginosa’nın ise ilaca karşı daha dirençli bir bakteri olup, tedavisi daha zorlaşan rahatsızlıklara neden olduğuna dikkat çekti. Pseudomonas Aeruginosa’nın aynı zamanda deri enfeksiyonlarına, iyileşmeyen yaralara, göz rahatsızlıklarına da neden olabileceği uyarısında bulunan Tufan denize girilmemesi gerektiğini söyledi.

Pseudomonas Aeruginosa:
Yatarak tedavi edilmesi mümkün olabilen akciğer enfeksiyonlarına, deri enfeksiyonlarına, iyileşmeyen yaralara, göz rahatsızlıklarına da neden olabiliyor. Uzmanlar fırsatçı bir bakteri türü olarak tanımlarken, solunum yoluyla vücuda giren bakterinin ilaca karşı direnç sergilediğini de belirtiyorlar.

E.coli:
Birkaç türü bulunan bakteri, ağız yoluyla vücuda girdikten sonra bağırsak enfeksiyonu, kronik ishal, kanlı ishal, sıvı kaybı, ağır geçirenlerde  damar enfeksiyonları, zamanda idrar yolları ve böbrek enfeksiyonlarına yol açabiliyor.
 

ARŞİV