Kurbağalıdere'de değişen bir şey yok

Islah çalışmaları süren Kurbağalıdere etkili olan yağmurlar sonrasında eski haline döndü. Derenin üzerinde adacıklar oluşmaya başladı

16 Ekim 2015 - 10:32
Erhan DEMİRTAŞ
Islah çalışmaları sonucu bir süre önce az da olsa suyunun renginde ve kokusunda iyileşme görülen Kurbağalıdere yine eski haline döndü. Yağmurlar yüzünden derenin arka kısımlarından taşınan çöpler, Kurbağalıdere’nin denize döküldüğü bölümde suyun üzerinde adacıklar oluşturmaya başladı.

TEMMUZDA ALARM VERMİŞTİ
Büyük bir kısmı Kadıköy ilçesi sınırları içerisinden geçen ve ıslah çalışmaları  İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı Altyapı Hizmetleri Müdürlüğü denetiminde Özka İnşaat ve AKM Yapı ortak girişimine yaptırılan Kurbağalıdere’nin kötü görüntüsü devam ediyor. Kurbağalıdere, Temmuz ayı sonunda yaydığı aşırı koku ve simsiyah su kirliliği ile büyük bir tepkiye neden olmuştu. Kadıköylülerin yaptığı eylem sonrasında harekete geçen İBB’ye ve İSKİ’ye bağlı ekipler derede ıslah çalışması başlatmıştı. Yapılan ıslah çalışmalarında ilk önce derenin ağzında biriken tonlarca çamur, vinçlerle çıkarılarak dereye temiz su pompalanmıştı. Ancak dereden çıkarılan zehirli çamurların Marmara Denizi’ne dökülmesi çevrecilerin tepkisini çekmişti.
Kurbağalıdere’de ıslah çalışmaları sürerken geçtiğimiz haftalarda da bazı yayın organlarında Kurbağalıdere’de balıkların yüzmeye başladığına dair haberler yayınlanmıştı. Kadıköy Kent Dayanışması üyeleri de bunun üzerine dere kenarında eylem düzenleyerek, Kurbağalıdere’de yaşanan koku ve pisliğin devam ettiğini açıklamıştı.

SU SEVİYESİ YÜKSELDİ
İstanbul’da 12 Eylül’de yaşanan şiddetli yağışla birlikte Kurbağalıdere taşmıştı. Yaşanan taşkın sebebiyle Hasanpaşa’da bazı ev iş yerlerini su basmıştı. Yoğurtçu Parkı ve çevresi ise tamamen su altında kalmıştı. Kadıköy Belediyesi  Fen İşleri Müdürlüğü'nün hazırladığı sel raporunda “Kurbağalıdere günümüzde her zamankinden daha fazla stres altındadır”denilerek, “Ani ve şiddetli yağışlarla birlikte kentsel dönüşüm sebebiyle Kurbağalıdere’nin yüzeyindeki su seviyesinin arttığı” bilgilerine de yer verildi.

ARŞİV