Kurbağalıdere'nin kokusu bitiyor mu?

Atık su tünelinin devreye girdiği Kurbağalıdere’de ıslah çalışması sürüyor. İş makineleri ile dere yatağı genişletilirken, dere kenarına döşenen çelik borularla denizden alınan su dereye pompalanacak

28 Temmuz 2016 - 16:30

Erhan DEMİRTAŞ
Yıllardır Kurbağalıdere’ye akan kanalizasyonun haziran ayı sonunda dereye akışı durdurulmuştu. Islah çalışmasının önemli kısmını oluşturan atık su tüneli 1 aydır devrede ancak derenin ıslah çalışması sürüyor. Islah çalışması kapsamında ilk olarak Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi ile Kurbağalıdere Köprüsü arasındaki kesite set kuruldu. Kurulan bu set ile Yoğurtçu Parkı kısmına akışın tümüyle durdurulması planlanıyor. Aynı bölgede ayrıca dere yatağının genişletilme çalışması da sürüyor.

 BÜYÜK BORULAR DÖŞENDİ
Kurbağalıdere’nin uzun yıllardır kötü kokmasının sebebi dere yatağında su akışının olmaması. Geçtiğimiz yıldan beri denizden alınan temiz su belli aralıklarla dereye pompalanıyordu. Ancak boruların çapı yeterli büyüklükte olmadığı için pompalanan su da derenin akışını hızlandıramıyordu. Bu sorunun çözülmesi için dere kenarına 40 cm çapında çelik boru döşendi. Bu boru aracılığı ile dere ağzından alınan temiz deniz suyu Kurbağalıdere Köprüsü’nden dereye akıtılacak. Saatte bin 200 ton suyun pompalanacağı çalışma ile dere yüzeyinin temizlenmesi planlanıyor.

SONUÇLAR DEĞİŞTİ
Kadıköy Belediyesi’nin yedi ayrı bölgeden numune alarak yaptırdığı ve 13 Haziran’da açıkladığı deniz suyu analiz sonuçlarına göre; 500 olması gereken koliform bakteri sayısı Caddebostan Plajı’nda 98 milyon, Kalamış Marina’da 9 milyar 100 milyon çıkmıştı. Yine aynı sonuçlara göre, sınır değerin 100 olması gereken E.Coli oranı Kurbağalıdere Köprüsü’nde 200 bin, Moda Deniz Kulübü Önünde 24 bin, Fenerbahçe Burnu’nda ise 3 bin çıkmıştı.
Kadıköy Belediyesi bir ay aradan sonra yeniden yedi ayrı bölgeden numune alarak tahlil yaptırdı. 13 Temmuz’da açıklanan raporda bir ay öncesine göre değerlerde iyileşme olduğu görülüyor. Kadıköy Belediyesi Çevre Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamada, kanalizasyon atıklarının son bir aydır dereye akıtılmamasının analiz sonuçlarına etki ettiği belirtiliyor.

“BİYOLOJİK ARITMAYA VERİLMELİ”
Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Sekreteri Cevahir Efe Akçelik de Kurbağalıdere’deki son gelişmeleri gazetemize değerlendirdi. Akçelik, ıslah çalışmasının belirtilen tarihte bitirilememesinin Kadıköylüleri mağdur ettiğini belirterek, atık su tünel inşaatının devreye sokulmasını önemli bir adım olarak yorumladı. Kurbağalıdere’nin temizlenmesinin bir anda mümkün olmayacağını ifade eden Akçelik, “Derede koliform bakteri sayısı hala olması gereken değerlerin çok üzerinde. Halk sağlığı açısından değerlendirmek için geçmiş dönem ve şimdiki analiz sonuçlarının kıyaslanması gerekiyor. Kurbağalıdere’nin canlanması için dereyi besleyen temiz su kaynaklarının da ıslah edilmesi ve eski durumuna getirilmesi gerekiyor” diye konuştu.
 Kanalizasyonun ön arıtma yerine biyolojik arıtma tesisine verilmesi gerektiğine dikkat çeken Akçelik, “Kanalizasyonun kolektörlere bağlanarak Moda Ön Arıtma Tesisi’ne verilmesi de bir soru işareti. Kadıköy’deki ön arıtma tesisine ön arıtma kimliğini kazandıracak üniteler proje aşamasında planlanmış ancak bu üniteler için planlanmış alan İSPARK olarak kullanılıyor. Bu eksikliklerden dolayı Kurbağalıdere’yi temizleyelim derken Marmara Denizi’ni kirletiyoruz. Önemli bir diğer nokta ön arıtma tesisi yerine bu suların ileri biyolojik arıtma tesisine verilmesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

“KOKUDA AZALMA VAR”
Kurbağalıdere’de son bir ayda yaşanan değişimi Kadıköylülere sorduk. Balıkçılık yaparak geçimini sağlayan Engin Kömürcü, altı yaşından beri Kurbağalıdere’de olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Şu an Kurbağalıdere’de herhangi bir koku yok. Rüzgârlı havalarda su kendi kendini temizlediği için rahatsız edici bir koku almıyoruz. Derenin yüzeyi biraz bulanık ama bu da altındaki pis tabakadan kaynaklanıyor. Biraz daha zaman geçince küçük balılar gelmeye başlar. Eski halini de bildiğim için temizleneceğini düşünüyorum. Çevre esnafı olarak derenin eski temiz günlerini göreceğimize inanıyoruz. Eskiden karides, küçük çinakop yavruları vardı. Dere güzel temizlenirse burada güzel bir ortam olacağına inanıyorum” diye konuştu.
Yoğurtçu Parkı’nda dinlenmeye gelen Mehmet Çakır ise Kurbağalıdere’de bir iyileşme yaşanmadığını savunuyor. “Kokuda veya suyun renginde bir değişme göremiyorum” diyen Çakır,
“Bu durumdan hiç memnum değilim, kokudan rahatsız oluyoruz. Sağlık problemlerine neden olabileceği konusunda endişelerim var” diyor.
Osmanağa Mahalle Muhtarı Serap Çakır Tuncer de yıllardır Kurbağalıdere’nin yarattığı sorunları yaşayan bir Kadıköylü. Kokunun belirli oranda azaldığını ifade eden Tuncer, ekim ayına kadar derenin hissedilir oranda temizleneceğini belirtiyor. Tuncer, “Vatandaşlar da kokunun azaldığı yönünde bize görüşlerini aktarıyor. Kurbağalıdere’nin eski temiz günlerine döneceğine inanmak istiyorum” temennisinde bulundu.
Dinlenmek ve serinlemek için Yoğurtçu Parkı’na geldiğini dile getiren Ahmet Bulut da kokunun azaldığı görüşünde. “Eskiden buralarda duramazdık” diyen Bulut, çalışmaların aksatılmadan devam etmesi halinde derenin hızlı bir şekilde temizleneceğini ifade etti.

ARŞİV